«Γυρίστε στο γραφείο έχουμε φθηνό φαγητό»: Το δόλωμα που βάζουν οι εργοδότες
Ευφάνταστους τρόπους και προνόμια σκαρφίζονται οι εργοδότες προκειμένου να προσελκύσουν τους υπαλλήλους τους στα γραφεία, έπειτα από τη μακρά περίοδο της τηλεργασίας και της ευέλικτης εργασίας.
Στο Λονδίνο μάλιστα, ορισμένες εταιρείες, εκμεταλλευόμενες την τεράστια αύξηση του κόστους ζωής προσφέρουν φθηνά και υγιεινά γεύματα στο γραφείο και υπόσχονται να σηκώσουν ένα βάρος από όσους δυσκολεύονται οικονομικά.
«Υπάρχει πολύ comfort food», μαζί με μία εστίαση στην υγεία και την ευεξία, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Dominic Blakemore, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας catering Compass. «Εξακολουθούμε να έχουμε fish and chips τις Παρασκευές και το κοτόπουλο κάτσου κάρι γίνεται ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα στα μενού», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Προσφέροντας φθηνά γεύματα στη δουλειά, οι εργοδότες υπόσχονται να αντισταθμίσουν το το κόστος του κλιμακούμενου πληθωρισμού και των αυξημένων επιτοκίων δανεισμού, που επιβαρύνουν τα πορτοφόλια των εργαζομένων. Σημειώνεται πως στη Βρετανία τα στεγαστικά δάνεια εκτινάχθηκαν τον Οκτώβριο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 και το κόστος δανεισμού αναμένεται να παραμείνει κοντά στο 5% τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2028, σύμφωνα με το ανεξάρτητο Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού (OBR).
«Φοβούνται» οι εργαζόμενοι;
Παράλληλα όμως, οι εργαζόμενοι φαίνονται αρκετά πρόθυμοι να επιστρέψουν στο γραφείο, διότι όσο επιβραδύνεται η οικονομία επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια στην αγορά εργασίας. Ενώ τα περισσότερα γραφεία έκλεισαν με το ξέσπασμα της πανδημίας και υπήρχε ισχυρή σύσταση για τηλεργασία, πλέον οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται η Compass έχουν τους εργαζομένους τους παρόντες τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα. Σημειώνεται πως πριν την πανδημία, ο μέσος όρος έφτανε περίπου τις τέσσερις ημέρες.
Εξ ου και πρόσφατη έρευνα του Linkedin διαπίστωσε ότι η τηλεργασία έχει αρχίσει να μειώνεται στη Βρετανία, ενώ ορισμένες εταιρείες προχωρούν σε απόσυρση της ευέλικτης εργασίας για τους υφιστάμενους υπαλλήλους.
«Κάθε μήνα βλέπουμε να ανεβαίνει» η παρουσία στα γραφεία, δήλωσε ο Blakemore. «Υποθέτω ότι σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, ενδέχεται να δούμε λίγο περισσότερη παρουσία», συμπλήρωσε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Έχετε τοξικό αφεντικό; Τα 26 τρανταχτά σημάδια
Τα 10 χειρότερα επαγγέλματα: Αυτά είναι τα πτυχία που μετανιώνουν οι περισσότεροι
Υβριδικό μοντέλο εργασίας: 70% των ελληνικών επιχειρήσεων είπε το «ναι»
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News