Πώς η BlackBerry βρέθηκε από τα θρυλικά κινητά τηλέφωνα στην κυβερνοασφάλεια
Η BlackBerry βρισκόταν κάποτε στην κορυφή της αγοράς smartphone στις Η.Π.Α. Το 2010, σχεδόν οι μισοί από τους συνδρομητές smartphone στις Η.Π.Α. χρησιμοποιούσαν BlackBerry, σύμφωνα με την Comscore.
Τα τηλέφωνα ήταν γνωστά για την ύπαρξη πληκτρολογίου αφής και για την προηγμένη κυβερνοασφάλεια της BlackBerry -που συχνά προτιμούνταν από επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.
Αλλά, όταν σιγά σιγά η εταιρεία άρχισε να χάνει έδαφος στην αγορά άλλαξε πορεία, παίρνοντας μαζί της μερικούς από τους ακρογωνιαίους λίθους της επιχείρησης.
«Μετά από μερικά χρόνια, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν θα μπορούσαμε ποτέ να επανέλθουμε», δήλωσε ο John Chen, CEO της BlackBerry. «Και έτσι κάναμε αυτή την καίρια στροφή προς μια εταιρεία μόνο για λογισμικό και επικεντρωθήκαμε στην ασφάλεια και στον κυβερνοχώρο και σε άλλα τέτοια πράγματα».
Ενώ σταμάτησε να κατασκευάζει τηλέφωνα, δεν απομακρύνθηκε από τη βιομηχανία.
«Επί του παρόντος, η BlackBerry έχει δύο κύριες επιχειρηματικές μονάδες, μια επιχειρηματική μονάδα κυβερνοασφάλειας και μια επιχειρηματική μονάδα IoT στο πλαίσιο της επιχειρηματικής μονάδας κυβερνοασφάλειας», δήλωσε ο Charles Eagen, επικεφαλής τεχνολογίας της BlackBerry.
Η μονάδα κυβερνοασφάλειας της επικεντρώνεται στην εξασφάλιση πραγμάτων όπως οι εφαρμογές smartphone και οι ιστότοποι τραπεζικών συναλλαγών μέσω κινητών τηλεφώνων. Η μονάδα της για το διαδίκτυο των πραγμάτων επικεντρώνεται στην επικοινωνία της τεχνολογίας στο πλαίσιο των συνδεδεμένων και αυτόνομων αυτοκινήτων.
«Έχουμε πλέον τη μερίδα του λέοντος στο ενσωματωμένο λογισμικό στα περισσότερα αυτοκίνητα», δήλωσε ο Τσεν.
Η τεχνολογία της BlackBerry βρίσκεται σε περίπου 215 εκατομμύρια αυτοκίνητα και αυτή η πλευρά της BlackBerry συνεχίζει να αναπτύσσεται, σύμφωνα με την εταιρεία.
«Αν εξετάσουμε την ίδια την ευκαιρία της βιομηχανίας, η προσδοκία μας είναι ότι η βιομηχανία λογισμικού αυτοκινήτων θα τριπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος από το 2020 έως το 2030», δήλωσε ο Luke Junk, ανώτερος αναλυτής της Baird.
Ωστόσο, η BlackBerry αντιμετωπίζει ανταγωνισμό στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας και το 2021 τα έσοδά της από την κυβερνοασφάλεια ήταν 500 εκατ. δολάρια.
«Νομίζω ότι τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας μπορεί να κινηθούν χαμηλότερα από ό,τι έχουμε δει στο παρελθόν, αλλά σε μια πιο βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και δυνητικά σε ένα πιο κερδοφόρο μέλλον, επίσης, με βάση το ποσοστό του περιθωρίου κέρδους», δήλωσε ο Junk.
moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News