Νέο χτύπημα για τα cryptos: «Είναι μισή απάτη και μισή αυταπάτη»
Έπειτα από μία εβδομάδα τεράστιων αναταραχών στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, με την πτώχευση της FTX και την κατάρρευση της αξίας σε μία σειρά δημοφιλών token, τα σχόλια του αντιπροέδρου της Berkshire Hathaway, Τσάρλι Μάνγκερ, δίνουν τη χαριστική βολή στη βιομηχανία.
Όντας ανέκαθεν έντονα αρνητικός απέναντι στα κρυπτονομίσματα, ο 98χρονος επιχειρηματίας δήλωσε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξής του στο CNBC: «Βλέπετε πολλή αυταπάτη. Εν μέρει απάτη και εν μέρει αυταπάτη. Αυτός είναι ένας κακός συνδυασμός».
Ο Μάνγκερ δήλωσε επίσης μεταξύ άλλων πως τα κρυπτονομίσματα «είναι ένα πολύ, πολύ κακό πράγμα. Η χώρα δεν χρειαζόταν ένα νόμισμα που ευνοεί τους απαγωγείς. Υπάρχουν άτομα που νομίζουν ότι πρέπει να εμπλέκονται σε κάθε τάση που είναι μόδα. Πιστεύω ότι είναι εντελώς τρελό. Δεν τους ενδιαφέρει εάν είναι παιδική πορνογραφία ή bitcoin».
Μάλιστα προσέθεσε: «Οι καλές ιδέες που παίρνουν τραγικά μεγάλες διαστάσεις γίνονται κακές ιδέες. Κανείς δεν πρόκειται να σου πει “έχω μια βλακεία που θέλω να σου πουλήσω”. Θα πει, “είναι blockchain!”».
Charlie Munger on crypto: “The country did not need a currency that was good for kidnappers.” https://t.co/JgNgwXpUTD pic.twitter.com/gkcMVMMXU1
— CNBC (@CNBC) November 15, 2022
Μεταξύ πολλών αρνητικών σχολίων που έχει κάνει στο παρελθόν σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, ο Μάνγκερ είχε δηλώσει πριν από μερικούς μήνες και μάλιστα πριν την μεγάλη κατάρρευση της αγοράς (όταν το Bitcoin ήταν ακόμη άνω των 37.000 δολαρίων): «Στη ζωή μου, προσπαθώ να αποφεύγω πράγματα που είναι βλακώδη, σατανικά και χαλούν την εικόνα μου σε σχέση με κάποιον άλλο – και το Bitcoin τα κάνει και τα τρία. Πρώτον, είναι βλακώδες, διότι είναι πιθανό η αξία του να πάει στο μηδέν. Είναι σατανικό διότι υποτιμά το σύστημα της Fed…και τρίτον, μας κάνει να μοιάζουμε χαζοί σε σχέση με τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Ήταν αρκετά έξυπνος, ώστε να απαγορεύσει το Bitcoin στην Κίνα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο επιχειρηματικός του συνέταιρος Γουόρεν Μπάφετ είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Πριν από μερικούς μήνες είχε μάλιστα δηλώσει για το bitcoin ότι δεν είναι ένα παραγωγικό περιουσιακό στοιχείο και δεν παράγει τίποτα απτό.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
Ηχηρό «όχι» στα κρυπτονομίσματα: Τι είπε το ισχυρότερο δίδυμο επενδυτών στον κόσμο
Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς: Ποιος είναι ο «CZ» που θα σώσει το crypto
Τέλος η μεγάλη «φουρτούνα» στα cryptos: Η σανίδα σωτηρίας της Binance
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News