Business & Finance Δευτέρα 14/11/2022, 11:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Σχέδια θωράκισης της λίρας με το βλέμμα στις εκλογές

Τουρκία: Σχέδια θωράκισης της λίρας με το βλέμμα στις εκλογές

Τις τελευταίες λεπτομέρειες διευθετεί η Κεντρική Τράπεζα τη Τουρκίας στο σύστημα διαχείρισης των αποθεματικών της, ένα σύστημα που έχει σταθεροποιήσει την τουρκική λίρα χάρη σε σχεδόν 100 νέους κανονισμούς μόνο στη διάρκεια του 2022. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο πηγές από το τραπεζικό σύστημα και αξιωματούχους.

Οι νέοι κανόνες έχουν σταθεροποιήσει τη λίρα στο 18,6 έναντι του δολαρίου για το μεγαλύτερο μέρος του Οκτωβρίου και το Νοέμβριο και η σταθεροποίηση αυτή ίσως να αποδειχθεί ένα ισχυρό ατού στα χέρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των επικείμενων εκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο. 

Η πολιτική αυτή η οποία υιοθετήθηκε μετά από την ιστορική κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος πριν από ένα χρόνο, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ξένα κεφάλαια που προέρχονται από τα έσοδα των εξαγωγών, από ξένους αγοραστές κατοικιών και άλλες πηγές. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, με τον τρόπο αυτό θα επέλθει εξισορρόπηση στην προσφορά και στη ζήτηση της αγοράς συναλλάγματος. Το σχέδιο αυτό έχει επαινεθεί πολλάκις τόσο από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και από ανώτερους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης. 

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα σχέδια για τη στήριξη της λίρας, η κεντρική τράπεζα δεν θα χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιεί συνεχώς τα δικά της αποθεματικά, σύμφωνα με δέκα τραπεζίτες και οικονομολόγους και έναν Τούρκο αξιωματούχο. Σύμφωνα με υπολογισμούς από τραπεζίτες, η κεντρική τράπεζα έχει λάβει περίπου 100 δισ. δολάρια φέτος στο πλαίσιο της νέας πολιτικής.

Οι πηγές που μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ανέφεραν ότι η πολιτική αυτή της κεντρικής τράπεζας έχει δώσει στην κεντρική τράπεζα αυστηρό έλεγχο στην αγορά συναλλάγματος και μπορεί να βοηθήσει την Άγκυρα να τη σταθεροποιήσει μέχρι τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Ιούνιο.

Να μην υπάρξουν περαιτέρω οικονομικές και νομισματικές αναταράξεις είναι ζωτικής σημασίας για την προσπάθεια επανεκλογής του Ερντογάν, όταν ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στο 85%. Ωστόσο, οι εκλογές του καλοκαιριού ενδεχομένως να επιφέρουν τριγμούς στην πολιτική σταθερότητα, καθώς η αντιπολίτευση έχει δεσμευτεί να αντιστρέψει τις πολιτικές του νυν προέδρου.

Πέρυσι η τουρκική λίρα απώλεσε 44% με ιδιαίτερα μεγάλου εύρους πτώσεις στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, προερχόμενες από την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας και τις μειώσεις των επιτοκίων στις οποίες είχε επιδοθεί. Από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες 29%, εντούτοις από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου έχει χάσει μόλις 3%. 

Ένας τραπεζίτης είπε ότι η νέα πολιτική εξομαλύνει τις συνθήκες για τις κοινοπραξίες και τις εξαγορές ευρωομολόγων και έχει επιφέρει «τεράστια οφέλη» στην αγορά συναλλάγματος.

Τον περασμένο Ιούνιο ο πρόεδρος Ερντογάν, σε ομιλία του είχε πει: «Σχεδιάζουμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών αυξάνοντας το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με μια συναλλαγματική ισοτιμία στο επίπεδο που μας ταιριάζει».

Αντίθετες φωνές

Από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι που εμφανίζονται αντίθετοι με την πολιτική αυτή, μεταξύ αυτών ορισμένοι τραπεζίτες και οικονομολόγοι, οι οποίοι μιλώντας στο Reuters, ανέφεραν ότι η πολιτική αυτή έχει επιβραδύνει τον δανεισμό και ότι η προτεραιότητα της Άγκυρας στα νομισματικά κίνητρα και τη φθηνή πίστωση για τους εξαγωγείς και τις μικρότερες επιχειρήσεις, είχε σαν αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να εκτιναχθεί στα ύψη.

Άλλωστε υπάρχουν απόψεις που λένε ότι δεν είναι βιώσιμο να εξισορροπηθεί τεχνητά η αγορά συναλλάγματος, ειδικά εάν το υψηλό κόστος για τις εισαγωγές ενέργειας επιβαρύνει το ήδη διευρυμένο εμπορικό έλλειμμα κι αυτόν τον χειμώνα.

«Προς το παρόν, η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικές προσανατολισμένες στη λίρα. Όμως δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα διατηρηθεί η σταθερότητα στο ισοζύγιο πληρωμών», δήλωσε ο Πάτρικ Κουράν, ανώτερος οικονομολόγος στην Tellimer Research.

Από τη μεριά της, η κεντρική τράπεζα δήλωσε σε τραπεζικά στελέχη αυτή την εβδομάδα ότι θα συνεχίσει με τους κανονισμούς και τις πολιτικές της, παρά την κριτική τους, σύμφωνα με πηγές. Οι σχεδόν 100 κανονισμοί στην διάρκεια της φετινής χρονιάς έδωσαν στην κεντρική τράπεζα και το κράτος κυρίαρχο ρόλο στις αγορές συναλλάγματος, πιστώσεων, δανείων και καταθέσεων, ένας μετασχηματισμός για τον οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έκανε τα πράγματα πιο προβλέψιμα για τους Τούρκους.

Μεταξύ των αλλαγών είναι νέοι λογαριασμοί σε λίρες που προστατεύονται από υποτίμηση που ενθαρρύνουν τις εταιρείες και τους ανθρώπους να μετατρέψουν τις συμμετοχές σε συνάλλαγμα και μια εντολή στους εξαγωγείς να πουλήσουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους από συναλλάγματος στην κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζιτών, η κεντρική τράπεζα επέστρεψε ξανά στην αγορά τα 100 δισ. δολάρια που απέκτησε προκειμένου να σταθεροποιήσει την ισοτιμία του συναλλάγματος.

Η νέα πολιτική κλείνει ένα κεφάλαιο στο οποίο η κεντρική τράπεζα χρησιμοποίησε τα αποθεματικά της για να στηρίξει άμεσα τη λίρα, εξαντλώντας σχεδόν τα αποθεματικά ασφαλείας συναλλάγματος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News