Η υπεραισιοδοξία κόστισε στις τεχνολογικές εταιρείες
Πάνω από 100.000 εργαζόμενοι στον κλάδο έχασαν φέτος τη δουλειά τους
Όταν η Stripe, μια νεοφυής εταιρεία ψηφιακών πληρωμών με χρηματιστηριακή αξία 74 δισ. δολαρίων, απέλυσε περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους προ ολίγων ημερών, οι συνιδρυτές της κατηγόρησαν τον εαυτό τους. «Κάναμε υπερπροσλήψεις, λαμβάνοντας υπόψη τον κόσμο στον οποίο βρισκόμαστε», έγραψαν. «Ήμασταν πάρα πολύ αισιόδοξοι». Αφού ο Ελον Μασκ, ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, μείωσε το προσωπικό της εταιρείας στο μισό την περασμένη εβδομάδα, ο Τζακ Ντόρσεϊ, ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της εν λόγω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης ανέλαβε την ευθύνη.
«Μεγάλωσα το μέγεθος της εταιρείας πολύ γρήγορα», έγραψε στο Twitter. Και την Τετάρτη, όταν η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, απέλυσε 11.000 άτομα, ή περίπου το 13% του προσωπικού της, ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ απέδωσε την κατάσταση στον υπερβολικό ζήλο για επέκταση δραστηριοτήτων. «Πήρα την απόφαση να αυξήσω σημαντικά τις επενδύσεις μας», έγραψε σε επιστολή του προς τους εργαζομένους. «Δυστυχώς, αυτό δεν εξελίχθηκε όπως περίμενα». Σε όλη τη Σίλικον Βάλεϊ τα στελέχη της υψηλής τεχνολογίας παραδέχονται ότι έκαναν υπερβολικές προσλήψεις, σπεύδοντας να αποδώσουν τις τωρινές περικοπές στην επιδείνωση της οικονομίας.
Όταν οι εταιρείες απολάμβαναν τα υψηλά κέρδη και την πεποίθηση ότι οι καλές ημέρες χάρις στην πανδημία θα συνέχιζαν, επεκτάθηκαν επιθετικά, συσσωρεύοντας τους πιο μαχητικούς και ακριβούς πόρους στο πεδίο του λογισμικού, τα ταλέντα. Οι όμιλοι υψηλής τεχνολογίας θεωρούν εδώ και καιρό τις προσλήψεις ως κάτι περισσότερο από την απλή κάλυψη θέσεων. Οι άγριοι πόλεμοι προς άγρα ταλέντων του κλάδου έδειξαν ότι εταιρείες, όπως η Google και η Meta, κέρδιζαν τους καλύτερους και λαμπρότερους επαγγελματίες. Και για τους υπαλλήλους η δουλειά έγινε κάτι μεγαλύτερο από ό,τι ήταν, αναδείχθηκε σε μία ταυτότητα. Αυτή η νοοτροπία εδραιώθηκε στις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες προσφέρουν πολλά προνόμια σε πολυτελείς εταιρικές «πανεπιστημιουπόλεις», που ανταγωνίζονται τα πανεπιστήμια.
Αυτό το μοντέλο αντιγράφηκε και από μικρότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν μια ευκαιρία για πλουτισμό, που αλλάζει τη ζωή των εργαζομένων τους με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών. Τώρα αυτές οι πρακτικές προκαλούν «δυσανεξία» στον κλάδο της τεχνολογίας. «Όταν οι εποχές είναι καλές προχωράς σε υπερβολές, υπερπροσλήψεις και διαπνέεσαι από αισιοδοξία», δήλωσε ο Τζος Γούλφι, επενδυτής στη Lux Capital. «Τα τελευταία 10 χρόνια η αφθονία των μετρητών οδήγησε σε αφθονία προσλήψεων».
Περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας έχουν χάσει τη δουλειά τους φέτος, σύμφωνα με τον Layoffs.fyi, έναν ιστότοπο που παρακολουθεί τις απολύσεις. Οι περικοπές αφορούν ένα μεγάλο εύρος ομίλων, από τις μεγάλες και γνωστές εισηγμένες εταιρείες, όπως η Meta, η Salesforce, η Booking.com και η Lyft, έως τις μη εισηγμένες νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής αξίας, όπως η υπηρεσία παράδοσης Gopuff και οι οικονομικές πλατφόρμες Chime και Brex.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως πολλές από τις απώλειες θέσεων εργασίας παρατηρούνται και στους πιο πειραματικούς υποτομείς της τεχνολογίας. Η Astra, μια εταιρεία πυραύλων, μείωσε το 16% του προσωπικού της αυτή την εβδομάδα, αφού τριπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων της πέρυσι. Στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, η οποία έχει υποστεί κατάρρευση φέτος, εταιρείες υψηλής χρηματιστηριακής αξίας –όπως οι Crypto.com, Blockchain.com, OpenSea και Dapper Labs– έχουν απολύσει εκατοντάδες εργαζομένους τους τελευταίους μήνες.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News