Business & Finance Σάββατο 12/11/2022, 10:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυκνώνουν τα σύννεφα της ύφεσης στην Ε.Ε.

Αναιμική ανάπτυξη 0,3% το 2023 προβλέπει η Κομισιόν, «βουτιά» κατανάλωσης, επενδύσεων, υψηλά ο πληθωρισμός

Πυκνώνουν τα σύννεφα της ύφεσης στην Ε.Ε.

Τα σύννεφα της ύφεσης και του πληθωρισμού σκεπάζουν την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς η Ε.Ε. κατέβασε τον πήχυ για την ανάπτυξη το 2023 στις φθινοπωρινές προβλέψεις της, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, οι προβλέψεις της Επιτροπής βλέπουν ανάπτυξη 3,3% για το 2022, αντί για 2,7%, και 0,3% για το 2023 –ποσοστό πολύ χαμηλότερο του 1,5% που είχε προβλεφθεί νωρίτερα–, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά το πρώτο τρίμηνο. Το 2024 προβλέπεται ότι οι προοπτικές ανάπτυξης θα αυξηθούν στο 1,6%. Ανάλογες είναι οι προβλέψεις και για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση σε επίπεδο Ε.Ε. αναμένεται να σημειώσουν το 2023 η Γερμανία και η Σουηδία.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβαρύνει την Ε.Ε., που αυτή την περίοδο βρέθηκε αντιμέτωπη με διψήφιο νούμερο τον Οκτώβριο (10,7%). Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, η αύξηση των τιμών θα αγγίξει το 8,5% για τη φετινή χρονιά, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός το 2023 στο 6,1% – ποσοστά σημαντικά υψηλότερα από τις προβλέψεις του Ιουλίου.

«Η οικονομία της Ε.Ε. βρίσκεται σε σημείο καμπής και οι προοπτικές της έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξη Τύπου κατά την παρουσίαση των φθινοπωρινών προβλέψεων. «Ο πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο, αλλά πιστεύουμε ότι η κορύφωση βρίσκεται κοντά», πρόσθεσε.

Εξάλλου, πλήγμα αναμένεται να δεχθεί το 2023 και η κατανάλωση. Καθώς η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός μειώνουν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, προβλέπεται μείωση από 3,7% το 2022 σε 0,1% το 2023. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτές αναμένεται να επιβραδυνθούν αισθητά από 3,0% το 2022 σε 0,5% το 2023. Ωστόσο, καθώς η ύφεση προβλέπεται να είναι βραχύβια, δεν αναμένεται να υπάρξει μεγάλη καταστροφή του επενδυτικού κεφαλαίου.

Ως προς τα κρατικά ελλείμματα, ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης και η άνοδος των επιτοκίων παίζουν επιβαρυντικό ρόλο, αλλά συνολικά η μείωση του χρέους θεωρείται ότι θα παραμείνει σταθερή στο σύνολο της Ε.Ε.

Οι προβλέψεις της Επιτροπής βασίζονται σε μεταβλητές που μπορεί να αλλάξουν, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να μαίνεται και οι πιθανές αναταράξεις σε σχέση με την ενεργειακή επάρκεια δεν μπορούν να αποκλεισθούν.

«Οι οικονομικές προοπτικές όχι μόνο υπόκεινται σε τεράστια αβεβαιότητα, αλλά εξαρτώνται σε κρίσιμο βαθμό από την πολιτική», τόνισε ο επίτροπος Τζεντιλόνι. «Εάν είμαστε σε θέση να δείξουμε, με βάση και την εμπειρία της πανδημίας, ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια κοινή πολιτική στρατηγική, αυτό θα έχει επιπτώσεις εμπιστοσύνης στις αγορές και στους επενδυτές και μπορεί να αλλάξει τις προοπτικές προς το καλύτερο», κατέληξε.

Σύμφωνα με την παρούσα ανάλυση της Κομισιόν, η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από πιθανές δυσμενείς εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου και τον κίνδυνο ελλείψεων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η έκθεση της Επιτροπής εκτιμά, επίσης, τη δημοσιονομική πολιτική για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την υπερβολική αύξηση των τιμών στην ενέργεια. Ταυτόχρονα σημειώνεται ότι η Ε.Ε. παραμένει εκτεθειμένη στην πιθανή αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών, ιδιαίτερα στον απόηχο της πανδημίας και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που απειλούν σταθερά την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Παρά τη συνολικά αρνητική εικόνα υπάρχει αισιοδοξία ότι ενώ βραχυπρόθεσμα θα επικρατήσουν δυνάμεις συρρίκνωσης, μια βαθιά ύφεση στην Ε.Ε. φαίνεται απίθανη. Η δυναμική του πρώτου εξαμήνου του έτους θα αποτελέσει σημαντικό ρυθμιστικό παράγοντα για τη διαφαινόμενη ύφεση. Οπως εξηγεί η Επιτροπή στην έκθεσή της, τα διαρθρωτικά πλεονεκτήματα και η προσαρμοστική ικανότητα που έχει επιδειχθεί μέχρι στιγμής θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα της Ε.Ε. να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Πλαφόν στο αέριο

Με ρητή δέσμευση ότι θα καταθέσει νομοθετική πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου, απάντησε χθες, ύστερα από εβδομάδες επιτακτικών πιέσεων από την πλευρά των κρατών-μελών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε επιστολή που υπέγραψαν από κοινού η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρεται ότι «η Επιτροπή θα καταθέσει εγκαίρως ένα λεπτομερές σχέδιο πρότασης για έναν διορθωτικό μηχανισμό («προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου»), το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις και διασφαλίσεις που έχουν ζητήσει τα κράτη-μέλη». Η υπαναχώρηση της Κομισιόν ήλθε ύστερα από συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, όπου πολλά κράτη-μέλη πίεσαν για πολλοστή φορά για την κατάθεση της νομοθετικής πρότασης. Εξάλλου, η κοινή επιστολή στέκεται ιδιαίτερα σε σημεία που η Επιτροπή έχει υπογραμμίσει ως πρωταρχικής σημασίας για να μην υπάρξουν κλυδωνισμοί στον ανεφοδιασμό, όπως η μείωση της κατανάλωσης και οι κοινές αγορές φυσικού αερίου.

πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Βλέπει ανάπτυξη 1% και πληθωρισμό 6% για το 2023

Ε.Ε.: Σε «λεπτή» ισορροπία η φετινή ανάπτυξη – Οι θετικοί και αρνητικοί παράγοντες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News