Business & Finance Παρασκευή 11/11/2022, 14:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόλις απολυθήκατε; Να τι πρέπει να κάνετε τώρα

Μόλις απολυθήκατε; Να τι πρέπει να κάνετε τώρα

Η απειλή της ύφεσης φέρνει σύννεφα πάνω από την αγορά εργασίας, με το κύμα των απολύσεων που ήδη «χτυπά» με δύναμη τον τεχνολογικό κλάδο, να εκτιμάται ότι θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Μία απόλυση είναι ένα σκληρό χτύπημα, τόσο οικονομικό όσο και  ψυχολογικό για κάθε εργαζόμενο. Για τους περισσότερους, η δουλειά τους δεν είναι απλά ένα μέσο βιοπορισμού, αλλά και κομμάτι της ταυτότητας και της αυτοεκτίμησής τους.

Όπως λέει στο Business Insider ο John Pohl, σύμβουλος καριέρας από την Ατλάντα, μια απόλυση μπορεί να μοιάζει σε πολλούς σαν μια προσωπική αποτυχία. Και ενώ είναι συνηθισμένο  κάποιος που μόλις έχασε τη δουλειά του να νιώθει απογοήτευση, προδοσία και ντροπή, ο Pohl τονίζει: «Πρέπει να θυμάστε, μία απόλυση είναι κάτι πέραν του ελέγχου σας».

«Οι απολύσεις είναι επιχειρηματικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τις αλλαγές στην οικονομία ή με μια στροφή στη στρατηγική της επιχείρησης. Δεν έχουν κατ΄ ανάγκη σχέση με τις επιδόσεις σας στη δουλειά», σημειώνει.

Όμως, για να συνέλθει κανείς από μία απόλυση, συνήθως χρειάζεται χρόνος, προσπάθεια και αυτογνωσία.

Οι ειδικοί που μίλησαν στο Business Insider συστήνουν σε όποιον έχασε πρόσφατα τη δουλειά του να κάνει τα παρακάτω βήματα, για να ξαναμπεί στην αγορά απασχόλησης με αυτοπεποίθηση.

Πάρτε μια ανάσα

Ο Pohl συστήνει στους πρόσφατα απολυμένους να κάνουν ένα διάλειμμα, για να επεξεργαστούν τα όσα συνέβησαν. Εάν τα οικονομικά σας το αντέχουν, μία αλλαγή σκηνικού θα βοηθήσει σημαντικά την ψυχική σας υγεία.

Φροντίστε να περιτριγυρίζεστε από άτομα που αγαπάτε και σας στηρίζουν, λέει η Michelle Matthews, σύμβουλος καριέρας από το Σικάγο. Η συμβουλή της είναι να μιλήσετε για την απόλυση με φίλους, συγγενείς ή  συναδέλφους, καθώς αυτοί θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας.

Σκεφτείτε τι επιτύχατε στην προηγούμενη δουλειά σας και κάντε μία λίστα με τα επιτεύγματά σας. Η λίστα αυτή θα σας βοηθήσει να προετοιμάσετε το βιογραφικό σας και να κατεβάσετε ιδέες για το επόμενο βήμα της καριέρας σας.

Ενεργοποιείστε το δίκτυο των επαφών σας

Ενώ κάποτε μία απόλυση ήταν μια ντροπιαστική στιγμή, που κανείς δεν ήθελε να διατυμπανίσει, τώρα όλο και περισσότεροι στρέφονται στα social media για να ανακοινώσουν ότι έχασαν τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με την Gillian Williams, συνιδρύτρια της Monday Talent, αυτό βοηθά να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό στίγμα της απόλυσης και επίσης, ενημερώνει τον κόσμο ότι το συγκεκριμένο άτομο ψάχνει για νέες ευκαιρίες.

«Περισσότερο από ποτέ, υπάρχει μια αίσθηση παγκόσμιας συντροφικότητας, σαν να περάσαμε όλοι μαζί αυτό το τραύμα της πανδημίας. Ο κόσμος είναι πιο διατεθειμένος από ποτέ να βοηθήσει», σημειώνει η Williams.

Όμως, η ειδικός τονίζει πως είναι σημαντικό να μην κακολογείτε τον πρώην εργοδότη σας στα social media. Χρησιμοποιείστε έναν ειλικρινή τόνο, με θετική χροιά, και περιγράψτε τη θέση που αναζητείτε.

Κάντε ένα σχέδιο

Ο Pohl συστήνει να κάνετε μια λίστα με καμιά 10αριά εταιρείες που σας ενδιαφέρουν. Σημειώστε τις όποιες επαφές έχετε μέσα σε αυτές τις εταιρείες. Και μετά, ξεκινώντας από την κορυφή της λίστας, αρχίστε να έρχεστε σε επικοινωνία με τα άτομα αυτά και να κάνετε αιτήσεις για τυχόν ανοικτές θέσεις που έχουν.

Προσέξτε τα επίπεδα του στρες 

Η αναζήτηση εργασίας είναι πάντα μία αγχωτική δραστηριότητα, για αυτό φροντίστε να ξεκουράζεστε, να ασκείστε και να παίρνετε καθαρό αέρα.

Αντισταθείτε στον αρνητισμό, εστιάζοντας σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε. «Ρωτήστε τον εαυτό σας: Έχω έλεγχο πάνω στο εάν ο υπεύθυνος προσλήψεων θα μου τηλεφωνήσει; Όχι. Αλλά έχω έλεγχο πάνω στην αίτησή μου και μπορώ να την κάνω άψογη», λέει ο Pohl.

Ακόμα και εάν η αναζήτησή σας παίρνει καιρό, προσπαθήστε να μην αγχώνεστε, τονίζει η Williams. Έχετε πίστη στη διαδικασία. «Έχω ακούσει από πολύ κόσμο ότι η απόλυσή τους ήταν  κατά βάθος μια ευλογία. Υπάρχουν τόσο πολλές εκπληκτικές ευκαιρίες εκεί έξω. Επομένως, κατά πολλούς τρόπους, μπορεί να είναι μια νέα αρχή», εξηγεί.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Αυτός είναι ο υπάλληλος που θέλουν όλοι οι CEOs – Τα 4 χαρακτηριστικά

Το ένα πράγμα που δεν πρέπει να βάλετε στο βιογραφικό σας

Καλός μισθός και χαμηλό στρες: Αυτή είναι η λιγότερο αγχωτική καλοπληρωμένη δουλειά 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News