Business & Finance Παρασκευή 4/11/2022, 13:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο χτύπημα στην ενεργειακή αγορά: Μειωμένη παραγωγή «βλέπει» η EDF

Νέο χτύπημα στην ενεργειακή αγορά: Μειωμένη παραγωγή «βλέπει» η EDF

Για τέταρτη φορά φέτος προέβη σε μείωση των προβλέψεων για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας ο γαλλικός κολοσσός EDF, ο οποίος προμηθεύει και τις γειτονικές χώρες στη δυτική Ευρώπη, εντείνοντας τις πιέσεις στην αγορά ενέργειας και στέλνοντας εκ νέου τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.

Επικαλούμενη τους ελέγχους και τα έργα συντήρησης, αλλά και τις απεργίες των εργαζομένων της τον Οκτώβριο, η EDF μείωσε για άλλη μία φορά τις προβλέψεις για το επίπεδο παραγωγής του 2022. Πλέον, αναμένει ότι η παραγωγή από τους αντιδραστήρες της θα φτάσει κατά το ελάχιστο τις 275 τεραβατώρες (από 280 προηγουμένως). Τέσσερις αντιδραστήρες, οι οποίοι επρόκειτο να επανεκκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, θα παραμείνουν ανενεργοί μέχρι τον Ιανουάριο ή ακόμη και τον Φεβρουάριο, διότι σύμφωνα με την εταιρεία οι πραγματοποιούνται έλεγχοι και επισκευές.

Βαρίδι στην αγορά ενέργειας

Οι τιμές του ρεύματος για τον Ιανουάριο στη Γαλλία εκτινάχθηκαν έως και 24% στα 1.300 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά τη σχετική ανακοίνωση. Τα προθεσμιακά ενός μήνα στο φυσικό αέριο υποχώρησαν μετά από ένα σύντομο «ξέσπασμα» κοντά στα 120 ευρώ ανά μεταβατώρα, αλλά αναμένεται να κλείσουν την εβδομάδα με άνοδο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές ενέργειας συνολικά φαίνεται να αποκλιμακώνονται σε σχέση με το καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται αφενός στην πλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου σχεδόν κατά 100%, αφετέρου στις προβλέψεις για ήπιες καιρικές συνθήκες στη Γηραιά Ήπειρο μέσα στον Νοέμβριο. Ωστόσο, πρόκειται για μία εξαιρετικά ευαίσθητη ισορροπία, η οποία μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, στέλνοντας ξανά σε υψηλά επίπεδα τις τιμές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία-Γερμανία: Ισχύς εν τη (ενεργειακή) ενώσει

Το νέο δίλημμα της Ευρώπης για το φυσικό αέριο: Να πουλήσει ή όχι;

Goldman Sachs: Το φυσικό αέριο θα πέσει στα 85 δολάρια – Νέο ράλι το επόμενο καλοκαίρι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News