Οι «χρησμοί» για τα επιτόκια: Τι λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες
Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στην τιθάσευση του πληθωρισμού και μίας επικείμενης ύφεσης το 2023. Ενώ οι επενδυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών και να στοιχηματίσουν ανάλογα, δέκα από τα συνολικά 25 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έδωσαν σήμερα σε μία σειρά εκδηλώσεων μία γενική αίσθηση για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας.
Λαγκάρντ: Η ύφεση δεν θα συγκρατήσει τον πληθωρισμό
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε για το σενάριο «ήπιας ύφεσης», τονίζοντας όμως παράλληλα ότι από μόνη της αυτή η ύφεση δεν αρκεί για να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό. Επίσης υπογράμμισε πως θα πρέπει να δοθεί προσοχή στις επιδράσεις των κινήσεων της Fed: «Οφείλουμε να προσέχουμε ο ένας τον άλλον και να είμαστε έτοιμοι για πιθανές επιπτώσεις, όπως πιστεύω ότι κάνει και η Fed», δήλωσε η ίδια και τόνισε ότι η κάθε τράπεζα έχει τους δικούς της στόχους και ακολουθεί διαφορετική πορεία.
Ντε Κος: Ανθεκτικότητα ενόψει ύφεσης
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν συνετές και να αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους ενόψει μίας οικονομικής ύφεσης, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ισπανίας, Πάμπλο Χερνάντεζ ντε Κος. Σε ομιλία του στην Μαδρίτη τόνισε ότι όσο οι τράπεζες βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να προετοιμάζονται για αύξηση των κόκκινων δανείων λόγω της επιβράδυνσης.
Βίσκο: Η ΕΚΤ αντέδρασε εγκαίρως
Πιθανό είναι το σενάριο της κορύφωσης των επιτοκίων στο 3% μετά τον τρέχοντα κύκλο σύσφιγξης, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Ιταλίας, Ιγκνάσιο Βίσκο. «Αυτό είναι στο εύρος των επιτοκίων που ενδέχεται να φτάσουμε», δήλωσε και συμπλήρωσε πως δεν θεωρεί ότι οι αξιωματούχοι άργησαν να αντιδράσουν στο πρόβλημα. «Ακόμη και τον Σεπτέμβριο βλέπαμε τον δομικό πληθωρισμό πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις μας». Σε ό,τι αφορά τη Fed, ο ίδιος σημείωσε ότι δεν περιμένει από ΕΚΤ να αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο, ενώ τέλος σχολίασε και ότι το spread στα γερμανικά ομόλογα «εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό».
Σεντένο: Επίθεση στον πληθωρισμό
«Επίθεση» στον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό που εμμένει για παρατεταμένο διάστημα πρότεινε ο κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, λέγοντας ότι διαφορετικά η στρατηγική της ΕΚΤ μπορεί να χάσει την αξιοπιστία της. «Η πολιτική που ορίζουμε δεν έχει στόχο να ελέγξει τον πληθωρισμό αύριο ή τον επόμενο μήνα. Ο στόχος είναι να ελεγχθεί ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα. Αυτό είναι στην αρμοδιότητα της ΕΚΤ», τόνισε.
Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν και παράγοντες από την πλευρά της ζήτησης που κλιμακώνουν τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις ξοδεύουν ακόμη τις αποταμιεύσεις της πανδημίας και η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. «Μπορούμε να αναμένουμε ότι όταν ο πληθωρισμός κορυφωθεί – και οι προσδοκίες είναι ότι αυτό μπορεί να συμβεί το τέταρτο τρίμηνο του έτους – θα αποκτήσουμε ένα πολύ ισχυρό επίπεδο προβλεψιμότητας σε ό,τι αφορά την νομισματική πολιτική».
Νάγκελ: Ακάθεκτη η ΕΚΤ παρά τις πολιτικές πιέσεις
Παρότι μπορεί να αυξηθεί η πολιτική πίεση στην ΕΚΤ όσο προχωρά σε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, αυτό δεν θα έπρεπε να την αποθαρρύνει από νέες επιτοκιακές αυξήσεις, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Χοακίμ Νάγκελ. Ο ίδιος αναγνωρίζει πως αυτή την περίοδο απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος του κύκλου των αυξήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, η Ευρωζώνη είναι σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με την περίοδο μετά την την χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ δεν αναμένει ανώμαλη προσγείωση στη Γηραιά Ήπειρο το 2023.
Σε ό,τι αφορά μελλοντική μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ, ο Νάγκελ δήλωσε ότι η διαδικασία θα πρέπει να είναι «αξιόπιστη». Η ποσοτική σύσφιγξη θα πρέπει να γίνει ήπια χωρίς να βλάπτονται οι αγορές, δήλωσε, προσθέτοντας ότι ένας τρόπος θα ήταν να μην αντικατασταθούν τα ώριμα περιουσιακά στοιχεία.
Πανέτα: Προσαρμογή στη στάση της ΕΚΤ
Προσοχή σε πιθανές επιδράσεις από την ταχεία αύξηση των επιτοκίων ζήτησε ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Ο ίδιος σημείωσε ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής είναι ξεκάθαρη και εγγυάται μία περαιτέρω «προσαρμογή», ώστε να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό, αλλά και να αποφευχθούν οι δευτερογενείς επιπτώσεις. Τόνισε όμως ότι για την προσαρμογή της στάσης της ΕΚΤ θα πρέπει να αξιολογηθούν πολλοί παράγοντες.
«Θα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά την ανθεκτικότητα της οικονομίας μας, τις επιπλοκές των παγκόσμιων νομισματικών επιπτώσεων και τις αναδυόμενες απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Επομένως, ας προσέξουμε στην προσαρμογή της νομισματικής μας πολιτικής, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σταθερά εν μέσω των υφιστάμενων σοκ και να επαναφέρουμε την οικονομία στην σταθερότητα των τιμών και τη σταθερή ανάπτυξη», τόνισε.
Κάζακς: Αυξήσεις στα επιτόκια και το 2023
Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων θα έρθουν και μέσα στο 2023, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας, Μάρτινς Κάζακς. «Είναι ξεκάθαρο ότι τα επιτόκια θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται, ώστε να επανέλθει σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%. Δεν υπάρχει ανάγκη να σταματήσουμε στην αλλαγή του χρόνου. Οι αυξήσεις πρέπει να συνεχιστούν στο επόμενο έτος – μέχρι ο πληθωρισμός, ιδίως ο δομικός πληθωρισμός, δείξει ορατή επιβράδυνση», τόνισε ο ίδιος.
Για το σενάριο ύφεσης, ο ίδιος δήλωσε ότι είναι το βασικό σενάριο, αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι θα είναι σχετικά ήπια και σύντομη. «Και συνεπώς ανεπαρκής ώστε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό», τόνισε.
Μιλώντας στη συνέχεια σε διαφορετική περίσταση, ο Κάζακς προειδοποίησε πως τα δάνεια θα γίνουν ακόμη ακριβότερα. «Για δανειoλήπτες για τους οποίους το euribor είναι σημαντικό, αυτό θα γίνει ακριβότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Λαγκάρντ: Η ύφεση από μόνη της δεν θα συγκρατήσει τον πληθωρισμό
Blackouts, εξεγέρσεις και παγκόσμιος πόλεμος: Αυτοί είναι οι 10 κίνδυνοι του 2023
Η νέα τάξη πραγμάτων για την παγκόσμια οικονομία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News