Business & Finance Πέμπτη 3/11/2022, 10:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Ξεπέρασε το 85% ο πληθωρισμός

Τουρκία: Ξεπέρασε το 85% ο πληθωρισμός

Πάνω από το 85% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία και επιταχύνθηκε για 17ο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 85,5% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο και διαμορφώθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,54%, επίσης ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν.

Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 99,1% σε σχέση με πέρυσι, έναντι αύξησης 93,1% τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές των μεταφορών αυξήθηκαν 117,2% ετησίως. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια, ήταν 70,5%, από 68,1% τον Σεπτέμβριο.

Ο πληθωρισμός είναι επί του παρόντος 17 φορές υψηλότερος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Εν τω μεταξύ, στην Κωνσταντινούπολη, την πιο πυκνοκατοικημένη και εύπορη πόλη της Τουρκίας, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 109% τον περασμένο μήνα.

Οι αρχές αποδίδουν τον πληθωρισμό στο υψηλό κόστος των βασικών εμπορευμάτων, που εν μέρει προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως, σίγουρα επιδεινώνεται από τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, ο οποίος κόντρα σε ό,τι εφαρμόζεται παγκοσμίως, δεν δέχεται ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα ρίξουν τον πληθωρισμό. 

Μετά τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός θα αρχίσει να επιβραδύνεται, δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος της Tera Investments με έδρα την Κωνσταντινούπολη, Ενβέρ Ερκάν.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News