Business & Finance Τετάρτη 2/11/2022, 12:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Credit Suisse: Ένα επίπεδο πριν το junk από την S&P – Δεν έπεισε το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Credit Suisse: Ένα επίπεδο πριν το junk από την S&P – Δεν έπεισε το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Σε ένα επίπεδο πάνω από το junk υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Credit Suisse η S&P Global Ratings, επιβεβαιώνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τράπεζα για άλλη μία φορά, αφότου ξεδίπλωσε το σχέδιο αναδιάρθωσής της την περασμένη εβδομάδα. Ειδικότερα, η αξιολόγηση της τράπεζας υποβαθμίστηκε μακροπόθεσμα στο BBB- από BBB, με σταθερές προοπτικές. 

Η S&P «βλέπει» τώρα «πρακτικούς κινδύνους εκτέλεσης εν μέσω ενός ασταθούς οικονομικού και χρηματιστηριακού περιβάλλοντος που επιδεινώνεται». Επίσης, επεσήμανε ότι κάποιες λεπτομέρειες γύρω από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης παραμένουν ασαφείς.

Η νέα στρατηγική της τράπεζας

Η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει δύο αυξήσεις κεφαλαίων, συνολικού ύψους 4,1 δισ. δολαρίων, ενώ θα διαχωρίσει το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής, δημιουργώντας μια ξεχωριστή εταιρεία συμβουλευτικής και αγορών που θα αναβιώσει το όνομα First Boston. Πρόκειται για μία προσπάθεια για την ανάκαμψη της Credit Suisse, αφότου οι μεγάλες ζημιές και η διοικητική κρίση θόλωσαν το προφίλ της ως μιας εκ των τραπεζών με το μεγαλύτερο πρεστίζ στην Ευρώπη.

Η νέα στρατηγική της Credit Suisse δεν έπεισε τους επενδυτές, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη ενδοημερησία διολίσθηση της μετοχής για εκείνη την ημέρα. Η μετοχή έχασε έως και το 18% της αξίας της, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να αξιολογήσουν το τεράστιο κόστος του σχεδίου. Παράλληλα, η τράπεζα ανακοίνωσε απώλειες 4,03 δισ. ελβετικών φράγκων το τρίτο τρίμηνο. Στο τέλος του σχεδίου η Τράπεζα προσδοκά να έχει αξία περίπου 29 δισ. φράγκων μέχρι το 2024.

«Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της Credit Suisse δείχνουν μία αποδυναμωμένη αλυσίδα, όσο ο τομέας διαχείρισης περιουσίας απεδείχθη λιγότερο ανθεκτικός από το προσδοκώμενο, όπως φάνηκε από τις εκροές χρημάτων των πελατών και την άκαμπτη βάση κόστους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της S&P. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Credit Suisse κινείται χαμηλά εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Credit Suisse: Αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. φράγκων και χιλιάδες απολύσεις

Άλλη μία GameStop: Πώς η Credit Suisse έγινε meme stock μέσα σε μία μέρα

Είναι η Credit Suisse η… ευρωπαϊκή Lehman Brothers;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News