Deutsche Bank: Πότε θα πέσει ο πληθωρισμός – Τι μας λένε 100 χρόνια ιστορίας
Οι προσδοκίες της αγοράς ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί σχετικά σύντομα δεν επιβεβαιώνονται σε καμία περίπτωση από την ιστορική εμπειρία, διαπιστώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank. Αφότου μελέτησαν την οικονομική ιστορία 100 ετών και κατέγραψαν τι συμβαίνει κάθε φορά που ο δείκτης τιμών καταναλωτή ξεπερνά το 8% στις μεγάλες οικονομίες, οι αναλυτές κατέληξαν ότι θα ήταν πολύ ασυνήθιστο εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει τόσο όσο προβλέπει το consensus τα επόμενα δύο χρόνια.
Μάλιστα, προειδοποιούν ότι εάν η ιστορία μας δείχνει κάτι, αυτό είναι ότι «η αναταραχή του 2022 θα μπορούσε να αποδειχθεί μόνο η αρχή».
Εξετάζοντας τα στοιχεία από το 1920 έως σήμερα και μελετώντας 320 διαφορετικούς δείκτες σε 50 ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες, η Deutsche Bank κατέληξε στην εξής παρατήρηση: «Θα ήταν ασυνήθιστο να δούμε τον πληθωρισμό να πέφτει τώρα τόσο γρήγορα όσο περιμένει το consensus για τα επόμενα δύο χρόνια».
Η ιστορία των τελευταίων 100 ετών δείχνει πως όταν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 8%, συνήθως απαιτούνται κατά μέσο όρο δύο χρόνια έστω για να πέσει κάτω από το 6%. Συνολικά, χρειάζονται πέντε χρόνια για να επιστρέψει ο πληθωρισμός περίπου στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από το αρχικό σοκ του 8%.
Και όμως, αυτή τη στιγμή, οι προσδοκίες της αγοράς είναι πολύ πιο αισιόδοξες. Σύμφωνα με το consensus, ο πληθωρισμός θα έχει πέσει κάτω από το 3% μόλις δύο χρόνια αφότου ο δείκτης έσπασε το φράγμα του 8%.
Δεν είναι αδύνατο, αλλά θα ήταν πολύ ασυνήθιστο, με βάση την προηγούμενη εμπειρία, σημειώνει η Deutsche Bank.
Και όπως τονίζουν οι αναλυτές, το εάν το consensus αυτό θα επιβεβαιωθεί ή όχι, θα έχει τεράστια σημασία για τις εξελίξεις στις αγορές και τις οικονομίες τα επόμενα χρόνια.
Διαβάστε επίσης:
Ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη βλέπουν οι CEOs των JP Morgan, Goldman Sachs
UBS: Σε επιφυλακή για νέα κρίση χρέους – Πότε τη βλέπει
Ευρωπαϊκές αγορές: Τη χειρότερη χρονιά από το 2008 βλέπουν Goldman Sachs, BofA
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News