Σι Τζινπίνγκ: Απόλυτη εξουσία, μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις
Ο Σι Τζινπίνγκ συγκεντρώνει πλέον όλο τον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος σε βαθμό που έχει να επαναληφθεί από τον Μάο Τσετούνγκ.
Η πρόκλησή του τώρα θα είναι να δείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί μία οικονομία η οποία έχει αποδυναμωθεί σημαντικά στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Οι κινεζικές αγορές βυθίστηκαν σήμερα Δευτέρα αφότου το Πεκίνο ανέδειξε μία ηγεσία απόλυτα προσηλωμένη στο πρόσωπο του Σι και τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι το κινεζικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,9% στο τρίτο τρίμηνο. Παρότι το μέγεθος αυτό ξεπερνά τις προβλέψεις αναλυτών, διατηρεί την ανάπτυξη στη διάρκεια του πρώτου εννεαμήνου μόλις στο 3% που σημαίνει ότι βρίσκεται μακριά από τον επίσημο φετινό στόχο του 5,5%.
Άλλα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν επίσης εξασθένηση της εσωτερικής ζήτησης, μείωση των εξαγωγών και των τιμών στέγης, οι οποίες υπχώρησνα με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια μεγαλύτερη των επτά ετών το Σεπτέμβριο.
Όλα αυτά έχουν εστιάσει την προσοχή στο εάν ο Σι, έχοντας παγιώσει πλέον τη θέση του ως ηγέτης της Κίνας για μία ακόμη θητεία πέντε ετών, μπορεί να κάνει τώρα την αλλαγή που χρειάζεται για να επανεκκινήσει την οικονομία.
Στις άμεσες πολιτικές του είναι η χαλάρωση των μηδενικών κανονισμών για την Covid 19, που οδήγησε σε νέο γύρο lockdowns με επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και μεγαλύτερη στήριξητης αγοράς στέγης, συμπεριλαμβανομένων πιθανών πακέτων διάσωσης προβληματικών κατασκευαστικών ομίλων.
Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει τώρα μία διαφορετική προσέγγιση, δίδοντας προτεραιότητα σε πολιτικούς στόχους, μεταξύ των οποίων μεγαλύτερο ρόλο σε αναποτελεσματικές κρατικές επιχειρήσεις στην οικονομία και συνεχιζόμενη έμφαση στα μέτρα ελέγχου του κορωνοϊού, αντί να προχωρήσει σε πιο ρεαλιστικά βήματα για να διασφαλίσει μία ισχυρή ανάκαμψη.
Η κίνηση του Σι να προωθήσει στην κορυφή της ηγεσίας μία σειρά από στενούς συνεργάτες και προστατευόμενους ερμηνεύθηκε από αναλυτές ως μία ένδειξη ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε μία μεγάλη διόρθωση τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.
Αυτό αποτυπώθηκε στις αγορές, όπου το γιουάν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο 14 ετών έναντι του δολαρίου, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009 και ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Σαγκάη κατέγραψε απώλειες 2%, οδηγώντας τις φετινές απώλειές του έως τώρα στο 18%.
Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι πότε ο Σι θα τερματίσει την πολιτική του μηδενικού Covid, η οποία θεωρείται από πολλούς οικονομολόγους ότι υποκινείται από την επιθυμία να δείξει την υπεροχή των κανόνων του Κομμουνιστικού Κόμματος στην προσέγγιση της Δύσης όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο Julian Evans-Prithcard, κορυφαίος οικονονολόγος της Capital Economics, εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική χαλάρωση των κανονισμών πριν από το 2024.
Ακόμη ένα μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο Σι θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσει την κρίση στην αγορά στέγης που συνεχίζεται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Μέχρι στιγμής, έχει επιδείξει περιορισμένο ενδιαφέρον να στηρίξει τον κλάδο, ο οποίος, σύμφωνα με οικονομολόγους και Κινέζους αξιωματούχους, έχει μετατραπεί σε φούσκα που χρειάζεται να συγκρατηθεί.
Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κίνα, αρκετοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το κινεζικό ΑΕΠ θα αναπτυχθει με ρυθμό άνω του 4% το επόμενο έτος, ποσοστό που θα ξεπεράσει τον αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, που τοποθετείται στο 2,7% από το ΔΝΤ, μετά την πρόσφατη επί τα χείρω αναθεώρησή του.
moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ
Διαβάστε επίσης:
Σι Τζιπίνγκ: Ο κόσμος έχει ανάγκη την Κίνα – Πήρε το χρίσμα για τρίτη θητεία
Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας: Δραματικό φινάλε του συνεδρίου με εκδίωξη Ζιντάο