Reuters: Ο Σούνακ δίνει προσωρινή μόνο λύση στα προβλήματα της Βρετανίας
Το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας είχε μία σπάνια στιγμή ορθής σκέψης. Επιλέγοντας τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ για να αντικαταστήσει την Λιζ Τρας ως το νέο ηγέτη του, η Βρετανία πέρασε από μία πρωθυπουργό με μηδενική αξιοπιστία σε έναν πρωθυπουργό τον οποίο, όπως φάνηκε, αποδέχονται οι χρηματοοικονομικές αγορές. Ωστόσο, αυτό που θα κάνει είναι να βγάλει την πληγείσα χώρα από την άμεση κρίση της.
Ο υπέρ του Brexit 42χρονος νέος ηγέτης των Τόρις και πρωθυπουργός της Βρετανίας, είναι ταυτόχρονα και ο πιο νέος και ο πιο πλούσιος. Πριν από δύο περίπου μήνες, στην τελευταία εκστρατεία για την ανάδειξη της ηγεσίας των Τόρις, ο Σούνακ είχε προβλέψει ότι οι αγνώστου χρηματοδότησης φορολογικές μειώσεις της Τρας μέσα στο σημερινό περιβάλλον του υψηλού πληθωρισμού θα προκαλούσαν πανικό στις αγορές, όπως και έγινε. Αφού εκτινάχθηκε από το 3,5% στο 4,5% μετά την παρουσίαση του μίνι προϋπολογισμού της προκατόχου του, η απόδοση του βρετανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 4% αφότου η έντονη αναστάτωση στις αγορές ανάγκασε τελικά την Τρας σε παραίτηση. Τώρα που ο Σούνακ επιστρέφει για να αναλάβει την πρωθυπουργία, η απόδοση υποχώρησε περαιτέρω στο 3,7%.
Όλο αυτό δείχνει ότι η αξιοπιστία του Σούνακ έχει υπολογίσιμη αξία. Με την Τρας, η Βρετανία θα έπρεπε ή να περικόψει τις δαπάνες της κατά 72 δισ.στερλίνες ή να αντλήσει ένα αντίστοιχο ποσό από τους φόρους για να μπορέσει να οδηγήσει το χρέος ως αναλογία του ΑΕΠ σε πτώση έως το 2027, σύμφωνα με τη Sunday Times, βάσει των προβλέψεων της κυβέρνησης. Ένα μεγάλο μέρος των φορολογικών μειώσεων της τάξης των 30 δισ.στερλινών αναθεωρήθηκε, όμως και πάλι έμενε μία «τρύπα» της τάξης των 40 δισ.στερλινών.
Τώρα, το φθηνότερο κόστος δανεισμού από την ανάληψη της εξουσίας από τον Σούνακ θα μπορούσε να μειώσει το έλλειμμα αυτό στα 30 δισ.στερλίνες. Περίπου το ήμισυ θα μπορούσε να καλυφθεί από την επαναφορά της εισφοράς απασχόλησης που είχε εισαγάγει ο ίδιος προτού η Τρας την καταργήσει. Επίσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την αξιοπιστία του απέναντι στους επενδυτές για να καθυστερήσει πιθανές φορολογικές αυξήσεις χωρίς να προκαλέσει νέα αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων. Παρ΄όλα αυτά, οι Βρετανοί θα βρεθούν έτσι κι αλλιώς με την ανεπιθύμητη προοπτική είτε περισσότερων φορολογικών αυξήσεων, μείωσης επενδύσεων σε βασικές υποδομές είτε περικοπών των δημόσιων υπηρεσιών.
Μακροπρόθεσμα, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Οι βουλευτές των Τόρις επέλεξαν τον Σούνακ μπροστά στον τρόμο το κόμμα τους να χάσει την φήμη της οικονομικής υπεροχής και μαζί με αυτή και τις έδρες τους σε πιθανές βουλευτικές εκλογές έως το 2025.
Όμως, η δεξιά πτέρυγα των Τόρις δεν επιθυμεί αυτή την φήμη των φορολογικών αυξήσεων, ενώ πολλοί φιλελεύθεροι του κόμματος δεν εμπιστεύονται την υποστηρικτική στάση του απέναντι στο Brexit, που έχει πλήξει το βρετανικό εμπόριο. Την ίδια στιγμή, η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μακροπρόθεσμο πρόβλημα παραγωγικότητας και με μία κρίση κόστους διαβίωσης, καθώς τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος έχουν φθάσει στα ύψη. Όταν λοιπόν «η περίοδος μέλιτος» περάσει, τότε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα δυσκολευθεί να διατηρήσει την πλειοψηφία του τόσο στο κοινοβούλιο αλλά και την εμπιστοσύνη των ίδιων των πολιτών.
moneyreview.gr από τη στήλη breakingviews του Reuters
Διαβάστε επίσης:
Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ νέος πρωθυπουργός
Βρετανία: Η βαριά οικονομική «κληρονομιά» που αφήνει πίσω της η Λιζ Τρας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News