Business & Finance Πέμπτη 20/10/2022, 14:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Αιφνιδίασε η κεντρική τράπεζα – Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για κρίση

Τουρκία: Αιφνιδίασε η κεντρική τράπεζα – Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για κρίση

Μεγαλύτερη των προβλέψεων ήταν η μείωση των επιτοκίων που ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η τρίτη κατά σειρά, δίνοντας σήμα ότι ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων που έσπρωξε την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της σε νέα ακραία επίπεδα, πλησιάζει στο τέλος του.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής, υπό τον διοικητή Σαχάμπ Καβτσίογλου, μείωσε το επιτόκιο ρέπο μίας εβδομάδας στο 10,5% από το 12%, παρότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει εκτιναχθεί πάνω από το 83%.

Η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα εξετάσει να κάνει «ένα ανάλογο βήμα στην επόμενη συνεδρίαση και να κλείσει τον κύκλο των μειώσεων επιτοκίων».

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι περίμεναν μείωση κατά 100 μονάδες βάσης για σήμερα, έπειτα από τις ρητές εκκλήσεις του Ερντογάν να μειωθούν τα επιτόκια σε μονοψήφια επίπεδα έως το τέλος του έτους. Η λίρα εμφανίζει μικρές μόνο μεταβολές μετά τις ανακοινώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία κινείται κόντρα στο ρεύμα της εποχής, καθώς οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπίσουν τα άλματα του πληθωρισμού.

Στην Τουρκία, οι τιμές σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1998, όμως η κεντρική τράπεζα ξάφνιασε τον Αύγουστο, επιστρέφοντας στις μειώσεις επιτοκίων, έπειτα από μία παύση μηνών.  

Οικονομολόγοι που μίλησαν στο Bloomberg προειδοποίησαν ότι η συμμόρφωση της κεντρικής τράπεζας με τις απαιτήσεις του Ερντογάν κρύβει τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης, θυμίζοντας ότι ο τελευταίος κύκλος μείωσης των επιτοκίων (500 μονάδες βάσης), το 2021, κατέληξε σε μία νομισματική κρίση και οδήγησε τον πληθωρισμό σε υψηλά πολλών δεκαετιών.

Καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει μία ακόμα θητεία στην εξουσία, ο Ερντογάν δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι της σταθερότητας των τιμών και της λίρας, παρότι το τουρκικό νόμισμα είναι το χειρότερο σε επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές φέτος, μετά το πέσο της Αργεντινής. Από τις αρχές του 2022, η λίρα έχει χάσει πάνω από το 28% της αξίας της.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Στα 32 δισ. εκτοξεύονται οι ενεργειακές δαπάνες ενόψει εκλογών

Τουρκία: Σε διαστημική τροχιά και τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός, στο 83,45%

Τουρκία: Το μυστήριο με τις εισροές αγνώστου ταυτότητας 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News