Bρετανία: Οι αγορές ζητούν κάτι περισσότερο από μία απλή αλλαγή πολιτικής
H Bρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χάντ θα κληθούν να κάνουν πολλά περισσότερα από τη στροφή πολιτικής της Παρασκευής στην φορολογία προκειμένου να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της Ντάουνινγκ Στριτ στα «μάτια» των χρηματοοικονομικών αγορών μετά από τρεις εβδομάδες χάους.
Τρας και Χαντ, πρώην υπουργός Εξωτερικών, προσβλέπουν τώρα στις 31 Οκτωβρίου, οπότε θα παρουσιάσουν το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ως το σημείο ορόσημο που θα κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Η στερλίνα και οι τιμές των βρετανικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη και την Παρασκευή εν αναμονή της αλλαγής πολιτικής, όμως υπαναχώρησαν αφότου η Τρας έδωσε συνέντευξη Τύπου, καθώς δεν έπεισε τους αναλυτές.
«Μία αλλαγή 180 μοιρών που είναι βεβιασμένη δεν δίδει ουσιαστικά την εντύπωση ότι η Λιζ Τρας προωθεί ένα αξιόπιστο σχέδιο πολιτικής, αλλά απλά αντιδρά στις εξελίξεις, πράγμα το οποίο από μόνο του δεν ενέχει και πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη», αναφέρει ο Ρίτσαρντ ΜακΓκουάιρ, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια της Radobank στο Λονδίνο.
Η απόδοση των βρετανικών 10ετών κρατικών ομολόγων επέστρεψαν σε επίπεδα κατά 40 μονάδες βάσης υψηλότερα από αυτά που κινήθηκαν στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης. Αυτό σημαίνει ότι είναι περίπου 80 μονάδες βάσης υψηλότερα από τα επίπεδα προτού η κυβέρνηση ανακοινώσει το μίνι προϋπολογισμό στις 23 Σεπτεμβρίου που πυροδότησε όλη αυτή την αναστάτωση στις αγορές.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η επαναδιατύπωση των φορολογικών μέτρων ελάχιστα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μίνι προϋπολογισμού. Ο Πολ Ντέιλς της Capital Economics χαρακτήρισε τη σημερινή κίνηση ως μία «μίνι στροφή 180 μοιρών», λέγοντας ότι απομένουν ακόμη 25 δισ.στερλίνες (28,07 δισ.δολάρια) μη χρηματοδοτούμενων φορολογικών περικοπών από 45 δισ. στερλίνες στο αρχικό σχέδιο.
Εάν δεν γίνουν περαιτέρω αλλαγές, τότε θα εξακολουθήσει να υπάρχει μία τρύπα 43 δισ.στερλινών στα δημοσιονομικά της Βρετανίας, η οποία όμως θα πρέπει να κλείσει προκειμένου να θέσει σε τροχιά πτώσης την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ τα επόμενα τρία έτη.
.
«Οι αγορές ζητούν μία ισχυρή επανεκκίνηση. Όπως έχουμε δει σε Ελλάδα και Ιταλία, η αγορά μπορεί να εξαναγκάσει σε αλλαγή ηγεσίας εάν αυτό κριθεί αναγκαίο», ανέφερε διαχειριστής κεφαλαίου της Janus Henderson.
«Αυτές οι ξαφνικές αλλαγές πολιτικής τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την κεντρική τράπεζα εγείρουν αβεβαιότητα στους κύκλους των επενδυτών, οι οποίοι παγώνουν ή ακυρώνουν επενδυτικά προγράμματα, τα οποία έχουν ήδη αποδυναμωθεί από το Brexit και εφεξής», αναφέρει ο Κεν Ίγκαν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος κρατικών πιστοληπτικών αξιολογήσεων της Kroll Bond Rating Agency.
Mάλιστα, η Nomura εκτιμά ότι η πτώση της στερλίνας δεν πρόκειται να σταματήσει έως ότου ανακάμψει η βρετανική οικονομία.
Αντίστοιχα, η NatWest Markets εκτιμά ότι οι σημερινές ανακοινώσεις δεν πρόκειται να συμβάλουν ιδιαίτερα στη σταθεροποίηση της βρετανικής αγοράς κρατικών ομολόγων. Τα επόμενα δύο έτη θα πρέπει να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες κατά 20 δισ.στερλίνες – τα σημερινά μέτρα αντιθέτως τις αυξάνουν κατά 18 δισ.στερλίνες. Ο ΜακΓκουάιρ της Radobank πιστεύει ότι οι πιέσεις στο βρετανικό ενεργητικό θα αναγκάσουν την Τράπεζα της Αγγλίας σε νέα παρέμβαση στην αγορά κρατικών ομολόγων ή σε καθυστέρηση του προγράμματος ποσοτικής σύσφιγξης.
Οι επενδυτές χρειάζονται μεγαλύτερη βεβαιότητα, ειδικότερα όσον αφορά το μέγεθος του πακέτου στήριξης ύψους 60 δισ.στερλινών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αναφέρουν διαχειριστές κεφαλαίου.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Τρας: Εγκαταλείπει το σχέδιο του «μίνι προϋπολογισμού»
Βρετανία: Ο Jeremy Hunt νέος ΥΠΟΙΚ – Συνέντευξη Τύπου δίνει η Truss
Αναστάτωση στην αγορά ομολόγων μετά τις ανακοινώσεις BoE: Ολοταχώς προς ύφεση η Βρετανία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News