Business & Finance Δευτέρα 10/10/2022, 09:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

El-Erian: Τα 2 λάθη της Fed που φέρνουν την ύφεση – Μπορούσε να αποφευχθεί

El-Erian: Τα 2 λάθη της Fed που φέρνουν την ύφεση – Μπορούσε να αποφευχθεί

H Fed έκανε δύο λάθη που θα γραφτούν στα βιβλία της ιστορίας, με αποτέλεσμα να προκαλέσει μία καταστροφική ύφεση, η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εκτίμησε ο γνωστός οικονομολόγος Mohamed El-Erian.

«Φοβάμαι ότι είναι πολύ υψηλές οι πιθανότητες μιας καταστροφικής ύφεσης η οποία μπορούσε να είχε αποφευχθεί», είπε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz στο CBS.

Σύμφωνα με τον El-Erian, το πρώτο λάθος της Fed ήταν ότι λανθασμένα χαρακτήρισε τον πληθωρισμό σαν μεταβατικό. «Με αυτό εννοούσε ότι είναι προσωρινός, μπορεί να αντιστραφεί,  μην ανησυχείτε για αυτόν», εξήγησε.

Το δεύτερο λάθος της Fed ήταν ότι όταν συνειδητοποίησε ότι ο πληθωρισμός είναι επίμονος και υψηλός, «δεν έδρασε με έναν ουσιώδη τρόπο».

Το γεγονός ότι η Fed «δεν έβγαλε το πόδι της από το γκάζι πέρυσι, σημαίνει ότι αναγκάστηκε να πατήσει απότομα το φρένο φέτος», είπε ο El-Erian, «και αυτό θα μας ρίξει σε ύφεση».

«Επομένως, ναι, δυστυχώς, αυτό θα καταγραφεί σε ένα μεγάλο λάθος πολιτικής από τη Federal Reserve», σύμφωνα με τον El-Erian, καθώς η κεντρική τράπεζα ανεβάζει επιθετικά τα επιτόκια, για να ρίξει τον πληθωρισμό από τα υψηλά 40 ετών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τι συμβαίνει στις αγορές όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια: Το μάθημα της ιστορίας

Ο αγώνας των επιτοκίων: Η Fed πυροβολεί τα πόδια της

Nassim Taleb: Τα χαμηλά επιτόκια κατέστρεψαν την οικονομία – Καρκίνος το bitcoin 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News