ΕΕ: Χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα για την εφαρμογή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε την Πέμπτη την τελική έγκριση για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά σημείωσε ότι η εφαρμογή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο που περιλαμβάνεται στο πακέτο απαιτεί περισσότερη δουλειά.
Οι κυρώσεις θα μπλοκάρουν ρωσικές εξαγωγές αξίας 7 δισ. ευρώ (6,9 δισ. δολ.) προς τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα και του σαπουνιού, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.
Θα σταματήσουν επίσης περισσότερες εξαγωγές από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων, όπως κάμερες και επεξεργαστές, και θα προσθέσουν στη μαύρη λίστα 37 ακόμη άτομα και οντότητες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στην οργάνωση όσων η Δύση καταγγέλλει ως «ψεύτικη» ψηφοφορία προσάρτησης από τη Μόσχα.
Το ανώτατο όριο τιμών για τις ρωσικές θαλάσσιες παραδόσεις πετρελαίου σε τρίτες χώρες θα ευθυγραμμίσει την ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ομάδα των 7 πιο βιομηχανοποιημένων χωρών στον κόσμο, που τον περασμένο μήνα συμφώνησαν κατ’ αρχήν να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση.
«Η εφαρμογή του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου συζητείται ακόμα, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι λειτουργεί όντως, πρέπει να γίνουν έλεγχοι ώστε οι φορείς εκμετάλλευσης να δείξουν ότι η τιμή ήταν στην πραγματικότητα κάτω από το ανώτατο όριο – όλα αυτά δεν είναι εύκολα», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.
Θα πρέπει να είναι σε τέτοιο επίπεδο ώστε η Ρωσία να εξακολουθεί να θέλει να πουλήσει, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση της ΕΕ είναι, μάλλον ένα πρώτο βήμα προς τη θέσπιση ενός ανώτατου ορίου στο πετρέλαιο παρά εφαρμογής του.
Ο αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος, είπε ότι υπάρχει «κάποια πίεση χρόνου» για να μάθουμε τις λεπτομέρειες, διαφορετικά οι περιορισμοί που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως θα τεθούν σε ισχύ από τον Δεκέμβριο για το πετρέλαιο και για τα προϊόντα πετρελαίου από τον Φεβρουάριο.
Πιο συγκεκριμένα, οποιαδήποτε συμφωνία της G7 για τον ακριβή μηχανισμό τιμολόγησης θα χρειαζόταν ακόμα μια ομόφωνη συμφωνία και από τις 27 χώρες της ΕΕ.
Το ανώτατο όριο θα καλύπτει την ασφάλιση, τη χρηματοδότηση και τη μεταφορά θαλάσσιου ρωσικού αργού σε τρίτες χώρες, αλλάζοντας την απόφαση που είχε πάρει η ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο για γενική απαγόρευση μόνο των δύο πρώτων.
Ενώ η εταιρεία συμβούλων Eurasia είπε ότι αυτό ισοδυναμούσε με μείωση των κυρώσεων που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως, διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν ότι η νέα προσέγγιση θα έχει ευρύτερες συνέπειες, ενώ θα μετριάσει τους κινδύνους για την παγκόσμια βιομηχανία.
Οι χώρες παραγωγής πετρελαίου που συγκεντρώνονται στον ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, συμφώνησαν σε περικοπές παραγωγής την Τετάρτη και η Μόσχα δήλωσε ότι ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή για να αντισταθμίσει τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από τα ανώτατα όρια τιμών της Δύσης.
Η ΕΕ θέλει επίσης διασφαλίσεις για τα ναυτικά έθνη όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα έναντι του κινδύνου που θα οδηγούσε τις επιχειρήσεις που θα χάσουν να μετακινηθούν σε παγκόσμιους ανταγωνιστές όπως ο Παναμάς.
«Τα θαλάσσια έθνη ενδιαφέρονται άμεσα και χρειάζονται να διατηρηθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.
Νέοι περιορισμοί στο εμπόριο αγαθών με τη Ρωσία σημαίνουν ότι το ένα τρίτο των εξαγωγών της ΕΕ προς και σχεδόν το 60% των εισαγωγών από τη Ρωσία θα μειωθούν σε σύγκριση με τα επίπεδα συναλλαγών πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.
Οι κυρώσεις θα απαγορεύουν επίσης στους Ευρωπαίους να συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια ρωσικών κρατικών εταιρειών, θα διακόπτουν όλους τους δεσμούς στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και θα κάνουν την παράκαμψη των κυρώσεων τη βάση για τη συμμετοχή τους στη μαύρη λίστα από την ΕΕ, μεταξύ άλλων.
Ωστόσο, τα μέτρα δεν ανταποκρίνονται σε ορισμένες προσδοκίες, καθώς δεν βάζουν τέλος στις εισαγωγές ρωσικών διαμαντιών από την ΕΕ ή τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, μεταξύ άλλων.
moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News