Ενεργειακή Κρίση: Διχάζουν τα 200 δισ. ευρώ της Γερμανίας – Τι κάνουν οι υπόλοιπες χώρες
«Καλύτερο συντονισμό» των εθνικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ζήτησε η προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως το γερμανικό πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απειλεί να αποδυναμώσει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Γερμανία δέχεται βροχή κατηγοριών για το πρόγραμμα ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το Βερολίνο κατηγορείται ότι κάνει το δικό του παιγνίδι, την ώρα που από την πλευρά των Βρυξελλών και από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απευθύνονται εκκλήσεις για περισσότερη οικονομική αλληλεγγύη εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Πάντως χθες ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησής του, σημειώνοντας πως «τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι δικαιολογημένα».
Τα σχόλια της Γαλλίας
«Είναι νόμιμο και φυσιολογικό τα κράτη μέλη να αναζητούν λύσεις για να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στον πληθωρισμό και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας. Το κάνουμε κι εμείς», παραδέχεται το Μέγαρο των Ηλυσίων εν όψει της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Πράγας την Παρασκευή.
«Το ζήτημα που τίθεται αφορά το τεράστιο μέγεθος αυτού του προγράμματος στήριξης που μπορεί να αποδυναμώσει οικονομίες που διαθέτουν μικρότερο δημοσιονομικό χώρο από τον δικό μας», δήλωσε σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους δημοσιογράφους.
«Τώρα πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο μηχανισμό ώστε αυτή η νόμιμη στήριξη να είναι συμβατή με την λειτουργία των ολοκληρωμένων οικονομιών μας», δήλωσε η ίδια προεδρική πηγή.
Το θέμα είναι «ο καλύτερος συντονισμός των εθνικών προγραμμάτων που δεν έχουν κατά κανέναν τρόπο τις ίδιες διαστάσεις», είπε.
Από την πλευρά της, η Προεδρία της Γαλλίας αρνήθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με τον καγκελάριο για το θέμα. «Δεν υπάρχει πρόβλημα με το Βερολίνο… δεν υπάρχουν διαφορές για τα θέματα αυτά», διαβεβαίωσε η πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων.
«Υπάρχει συλλογική συνείδηση και στις δύο όχθες του Ρήνου για την διαχείριση των ενεργειακών θεμάτων, για την ανάγκη συντονισμού και αλληλεγγύης», είπε.
«Υπάρχει μάλλον σύγκλιση για να προχωρήσουμε μαζί και να ξαναδώσουμε ώθηση τόσο στην διμερή σχέση, όσο και στις γαλλογερμανικές θέσεις για τα ευρωπαϊκά θέματα», υπογράμμισε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Τα μέτρα που παίρνουν οι χώρες της ΕΕ
Σύμφωνα με το Reuters, μέχρι σήμερα η κατάσταση στην Ευρώπη, πέρα από τα 200 δισ. της Γερμανίας, έχει ως εξής:
Η Γαλλία φορολογεί τα υπερέσοδα των ενεργειακών εταιρειών για να αντλήσει περί τα 7 δισ. ευρώ για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Η γαλλική κυβέρνηση προχωρεί στην εθνικοποίηση του γαλλικού ενεργειακού ομίλου EDF και θέτει ανώτατο όριο 15% στις αυξήσεις της ενέργειας και του φυσικού αερίου για τα νοικοκυρια.
Η Ιρλανδία αξιοποιεί τον πλεονασματικό της προϋπολογισμό για να ενισχύει της μείωσης φόρων και να μειώσει το ενεργειακό κόστος.
Η Ουγγαρία αναμένεται να διατηρήσει ένα μερικό πλαφόν στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών.
Η Δανία προχώρησε τον Σεπτέμβριο σε νέο πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους περίπου 6,67 εκατ. ευρώ.
Η Νορβηγία θα ξοδέψει περί τα 283 εκατ. ευρώ σε δάνεια και επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις, και στηρίζει οικονομικά τα νοικοκυριά για την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.
Η Ιταλία τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων, ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ.
Η Πολωνία θα ξοδέψει περίπου 6,18 δισ. ευρώ για το «πάγωμα» των τιμών ενέργειας και τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού την επόμενη χρονιά.
Η Τσεχία θα βάλει όριο στις αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικού και φυσικού αερίου την επόμενο χρονιά.
Η Πορτογαλία μείωσε τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργειας
Η Ισπανία μείωσε τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο
Η Κροατία έβαλε πλαφόν στις τιμές ενέργειας από την 1η Οκτωβρίου έως και τον Μάρτιο.
Η Φινλανδία και η Σουηδία δίνουν εγγυήσεις στις ενεργειακές εταιρείες για να εξασφαλίσουν ρευστότητα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Γερμανία: Αποκρούει ο Σολτς την ευρωπαϊκή κριτική για το πακέτο στήριξης των 200 δισ.
Ενέργεια: Δυσαρέσκεια στην E.E. για τα 200 δισ. ευρώ των γερμανικών επιδοτήσεων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News