Ταξίδι με αεροπλάνο: Ο ένας κανόνας που δεν πρέπει να αγνοείτε ποτέ
«Σε περίπτωση που υπάρξει ξαφνική απώλεια πίεσης στην καμπίνα, οι κίτρινες μάσκες οξυγόνου που βρίσκονται πάνω από το κάθισμά σας θα πέσουν. Τοποθετήστε τη μάσκα γύρω από το στόμα και τη μύτη σας πριν βοηθήσετε τους άλλους γύρω σας». Οι περισσότεροι γνωρίζουν πια απ’έξω τις οδηγίες ασφαλείας που δίνει το πλήρωμα καθώς ένα αεροπλάνο ετοιμάζεται για την απογείωση. Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που παραξενεύονται με μία οδηγία που πηγαίνει κόντρα στο ένστικτο κάθε γονιού: Πώς να σκεφτούν να σώσουν τον εαυτό τους πριν από το παιδί τους, αναρωτιούνται.
Όμως οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν από τους επιβάτες τους να κάνουν αυτό ακριβώς. Και ο λόγος είναι πολύ συγκεκριμένος.
«Ειλικρινά, οι αεροπορικές θέλουν οι γονείς να φορέσουν πρώτα τις δικές τους μάσκες γιατί δεν θέλουν να έχουν ένα αεροπλάνο γεμάτο με αναίσθητους γονείς και μικρά παιδιά χωρίς κανέναν να τα προσέχει», εξηγεί ο Angus Kidman, ειδικός ταξιδιών της Finder, μιλώντας στο news.com.au. «Ζητώντας από τους γονείς να φορέσουν πρώτα τις δικές τους μάσκες, οι εταιρείες διασφαλίζουν ότι θα μπορέσουν να βοηθήσουν και τα παιδιά τους να τις φορέσουν».
Όπως εξηγεί ο Kidman, όταν πέφτουν οι μάσκες, είναι μία εμπειρία που προκαλεί σύγχυση και άγχος, ειδικά στα μικρότερα παιδιά. Και τη στιγμή εκείνη, το πλήρωμα έχει πάρα πολλά να κάνει για την ασφάλεια του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά που τυχόν ταξιδεύουν.
«Στα μεγαλύτερα ύψη, μπορεί να μεσολαβήσουν μόλις 60 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που πέφτουν οι μάσκες και έως την ώρα που οι νοητικές δυνατότητες των επιβατών επηρεάζονται από την έλλειψη οξυγόνου τόσο ώστε να μην μπορούν να βοηθήσουν τους άλλους», λέει ο Kidman.
Εάν κάποιος καθυστερήσει να φορέσει τη μάσκα του, είτε γιατί βοηθά άλλους ή γιατί αγνοεί την οδηγία, θα αρχίσει να χάνει την ικανότητά του να αναγνωρίζει σχήματα και πρόσωπα, πριν τελικά να χάσει τις αισθήσεις του.
Σε ένα βίντεο του YouTube που έχει 11 εκατ. views, ο Αμερικανός μηχανικός Destin Sandlin μπήκε σε ειδικό θάλαμο μαζί με έναν αστροναύτη, για να διαπιστώσει τι συμβαίνει σε έναν επιβάτη όταν δεν φορέσει τη μάσκα του.
Το «πείραμα» έγινε στα 25.000 πόδια (οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες πετούν στα 35.000 πόδια).
Μετά από λίγα λεπτά, ο Destin αρχίζει να χάνει ικανότητες του εγκεφάλου του και δεν μπορεί να αναγνωρίσει βασικά σχήματα. Σύντομα, δεν μπορεί να μιλήσει ή να φορέσει τη μάσκα του. Όταν κάποιος παρεμβαίνει και του φορά τη μάσκα, ο Destin επανέρχεται και μπορεί να αναγνωρίσει σχήματα και πάλι.
«Άρα, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτός είναι ο λόγος που στα αεροπλάνα σου λένε να βάλεις τη δική σου μάσκα πριν να βοηθήσεις μικρά παιδιά», εξηγεί.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Φοβάστε τα αεροπλάνα; Οι πτήσεις θα γίνουν ακόμα πιο τρομακτικές
Ένα αεροδρόμιο σαν μία ολόκληρη πόλη: Αναβάθμιση για ένα από τα πιο εντυπωσιακά τέρμιναλ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News