175 χρόνια Siemens: Από τους τηλέγραφους το 1847 στα σκάνδαλα
Όλα ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου του 1847 σε ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο του Βερολίνου, με την κατασκευή μιας βελτιωμένης εκδοχής τηλέγραφων. 175 χρόνια αργότερα η Siemens είναι ένας παγκόσμιος παίκτης με καθοριστικό λόγο και ρόλο στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, κατασκευάζοντας «έξυπνες» υποδομές και προσφέροντας ψηφιακές υπηρεσίες. Στην πορεία της η μητρική εταιρία με έδρα το Μόναχο δημιούργησε άλλους τρεις κολοσσούς, εισηγμένους σήμερα στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.
Είναι δύσκολο να εξηγηθεί με απλό τρόπο τι ακριβώς κάνει πλέον η Siemens, μιας και η ψηφιοποίηση και τα λογισμικά για τις βιομηχανίες και τις υποδομές γίνονται όλο και σημαντικότερες για την εταιρία. Πολλά από αυτά που συνδέονταν κάποτε με τον τεχνολογικό κολοσσό δεν παράγονται πλέον, όπως κινητά, τηλέφωνα, ψυγεία ή ακόμα και υδροηλεκτρικές τουρμπίνες.
Ας ξεκινήσουμε ίσως από το πιο απλό: Την Siemens Mobility, η οποία κατασκευάζει τραίνα και υποδομή για σιδηροδρομικούς σταθμούς. Είναι ίσως το γνωστότερο στους καταναλωτές παρακλάδι της μητρικής εταιρίας, μιας και έρχονται σχεδόν καθημερινά σε επαφή μαζί του στις μετακινήσεις τους. Κι ας είναι σήμερα πελάτες της Siemens Mobility δήμοι, εταιρίες ή κράτη ολόκληρα.
Πέρασε σχεδόν αλώβητη την κρίση της πανδημίας
H Siemens διασφαλίζει πλέον τα υψηλότερα κέρδη από την Digital Industries, η οποία δραστηριοποιείται σε γραμμές παραγωγής βιομηχανικών μονάδων και την προσομοίωσή τους για την αποφυγή προβλημάτων πριν καν εμφανιστούν, αλλά και τη συνεχή παρακολούθηση και βελτίωση της παραγωγής σχετικά με την κατανάλωση πρώτων υλών, αλλά και της ενέργειας. Τα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι: τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιακές αναπαραστάσεις της πραγματικότητας και λύσεις cloud.
Οι μελλοντικοί στόχοι έχουν ήδη οριοθετηθεί. Από κοινού με τον κορυφαίο κατασκευαστή γραφικών καρτών και τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Nvidia η Siemens φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα είδος βιομηχανικού μετα-σύμπαντος, στο οποίο, χάρη στη βοήθεια της αμερικανικής πολυεθνικής, γίνεται δυνατή η παρουσίαση πιο ρεαλιστικών ψηφιακών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Ρόλαντ Μπους δηλώνει σχετικά: «Εκεί εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν σαν να βρίσκονταν στον ίδιο χώρο επιτυγχάνοντας τους στόχους τους ταχύτερα, αλλά και προάγοντας τη βιωσιμότητα».
Για να φθάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Siemens, αποτελώντας πλέον την αιχμή του δόρατος της γερμανικής ψηφιακής τεχνολογίας, έπρεπε να γίνουν τα τελευταία χρόνια ριζικές αλλαγές, αλλά και να δοθεί βάρος σε ζητήματα όπως η περιβαλλοντική προστασία και η εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών. Ίσως για αυτό δεν είναι τυχαίο ότι ο γερμανικός τεχνολογικός κολοσσός βγήκε σχεδόν αλώβητος από την κρίση της πανδημίας, η οποία οδήγησε στα όριά τους πολλές γερμανικές, αλλά και ξένες εταιρίες.
Το οικονομικό έτος ξεκινά την 1η Οκτωβρίου
Μετά το μάλλον δυσάρεστο ξεκίνημα της Siemens γύρω στην καμπή της νέας χιλιετίας με σκάνδαλα δωροδοκίας και πτώση του τζίρου ο γερμανικός κολοσσός θέλησε να βάλει τέλος στην εικόνα ενός κατασκευαστή που φτιάχνει τα πάντα, από κινητά μέχρι τουρμπίνες. Έτσι μέσα σε λίγα σχετικά χρόνια βαθιών μεταρρυθμίσεων εισήχθησαν στο χρηματιστήριο οι Siemens Healthineers (ιατρική τεχνολογία) και Siemens Energy (ενεργειακή τεχνολογία).
Μένει η τέταρτη εταιρία παρακλάδι της Siemens. Είναι η μόνη που δεν φέρει το όνομα του ιδρυτή της εταιρίας. Πρόκειται για την Infineon, το τμήμα ημιαγωγών της Siemens, το μεγαλύτερο της Γερμανίας και ένα από τα δέκα μεγαλύτερα παγκοσμίως.
Και οι τέσσερις εταιρείες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: το οικονομικό τους έτος δεν ξεκινά, όπως συμβαίνει στις περισσότερες γερμανικές εταιρείες την 1η Ιανουαρίου, αλλά την 1η Οκτωβρίου, επέτειο ίδρυσης της Siemens στο Βερολίνο.
Πηγή: DW.com
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News