ΕΒΑ: Επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ επιβάρυνση στις τράπεζες από τη «Βασιλεία ΙΙΙ»
Επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ θα χρειασθούν συνολικά οι τράπεζες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εναρμονισθούν πλήρως με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές αναφορικά με την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ), για τη Βασιλεία ΙΙΙ, το καθεστώς το οποίο μέχρι το 2028 θα πρέπει να έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ.
Σύμφωνα με την ΕΒΑ, η πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ θα οδηγήσει σε μια μέση αύξηση κατά 15% στα σημερινά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας. Όπως επισημαίνει, η μεγαλύτερη έλλειψη στα κεφάλαια αυτά θα παρατηρηθεί τις μικρότερες εγχώριες τράπεζες.
Στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οι απαιτήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες είναι μόνιμες, έπειτα από την κρίση του 2008, στην οποία οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να επωμισθούν το βάρος της διάσωσης των τραπεζών.
Οι προϋποθέσεις υπό το καθεστώς της Βασιλείας III έχουν σε μεγάλο βαθμό εφαρμοσθεί, ωστόσο ορισμένα εναπομείναντα κομμάτια υπολείπονται έως την πλήρη εφαρμογή της το 2028 εντός της Ε.Ε., της Βρετανίας, των ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.
Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να καθυστερήσουν κατά δύο χρόνια -έως τον Ιανουάριο του 2025-, την απαίτηση οι τράπεζες να αρχίσουν να εφαρμόζουν τις υπόλοιπες κατευθυντήριες γραμμές της Βασιλείας ΙΙΙ.
Επιπλέον τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις σχετικά με το εάν θα εναρμονισθούν μόνιμα ή παροδικά με ορισμένες από τις κατευθυντήριες γραμμές. Κι αυτό διότι οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι η πλήρης και έγκαιρη χρήση των γραμμών αυτών θα απαιτήσει να αυξηθούν σημαντικά οι κεφαλαιακές ανάγκες.
Όπως επισημαίνει η ΕΒΑ, εάν ληφθούν υπόψη οι προτεινόμενες «αλλαγές» της Ε.Ε. στη Βασιλεία ΙΙΙ, το κεφαλαιακό κενό θα μειωνόταν στα 400 εκατ. ευρώ, όμως εάν προστεθούν σκόπιμα επιπλέον αποθέματα ασφαλείας τότε το κενό μπορεί να διευρυνθεί έως το 1,4 δισ. ευρώ.
Η Άνα Μποτίν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών (EBF) και πρόεδρος της Banco Santander, κατά τη διάρκεια συνεδρίου της EBF χθες Πέμπτη, υπογράμμισε ότι η εξάρτηση από τις τράπεζες θα ενισχυθεί καθώς τα κράτη-μέλη και οι εταιρείες εντός της Ε.Ε. συνεχίζουν να δανείζονται προκειμένου να διατηρηθεί η τροχιά ανάπτυξης και να στηριχθεί η μετάβαση προς τους μηδενικούς ρύπους.
«Τον τελευταίο καιρό, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν δημιουργήσει επιπλέον κεφάλαια (περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2014) σε σχέση με τις αντίστοιχές μας στις ΗΠΑ, σε ένα διάστημα που οι δείκτες CET1 παρέμειναν ασφαλείς εντός των ΗΠΑ», όπως σημείωσε.
Σύμφωνα με την EBF, συγχρόνως η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να πιέζει για ένα ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο θα δημιουργήσει έναν επιθετικό, αξιόλογο και ισχυρό τραπεζικό κλάδο για την εξυπηρέτηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News