Business & Finance Δευτέρα 26/09/2022, 15:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι Morgan Stanley: Κάθε φορά που το δολάριο είναι τόσο ισχυρό, καταλήγει σε κρίση

Καμπανάκι Morgan Stanley: Κάθε φορά που το δολάριο είναι τόσο ισχυρό, καταλήγει σε κρίση

Το τελευταίο ράλι του δολαρίου δημιουργεί μία «αβάστακτη κατάσταση» για τις μετοχές και τις άλλες επενδύσεις ρίσκου, δηλώνει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley για τη Wall Street, Michael Wilson, υπενθυμίζοντας ότι κάθε φορά που το αμερικανικό νόμισμα είναι τόσο ισχυρό στο παρελθόν, σημειωνόταν κάποια κρίση.

«Ενώ είναι δύσκολο να προβλεφθούν αυτά τα ‘επεισόδια’, οι συνθήκες υπάρχουν για ένα τέτοιο», σημειώνει ο αναλυτής, θυμίζοντας την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, την ευρωπαϊκή κρίση χρέους του 2012  και το σκάσιμο της φούσκας της τεχνολογίας το 2000.  

Ο δείκτης του δολαρίου έχει ενισχυθεί κατά 19% φέτος, ενώ οι αμερικανικές μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά 23%.

Ο Wilson προβλέπει ότι ο S&P 500 θα πιάσει τελικά «πάτο» στις 3.000 με 3.400 μονάδες αργότερα μέσα στο 2022 ή στις αρχές του 2023.

Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι το ράλι του δολαρίου πλήττει την αξία των πωλήσεων που κάνουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, υπολογίζοντας ότι κάθε μεταβολή του δολαριακού δείκτη κατά 1%, έχει αρνητική επίδραση 0,5% στα εταιρικά κέρδη.

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων του S&P 500 αντιμετωπίζουν «βαρίδι» περίπου 10% από το ισχυρό νόμισμα, την ώρα που οι εταιρείες παλεύουν και με άλλα προβλήματα, όπως η εκτίναξη του κόστους τους.

«Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι αυτή η ισχύς του δολαρίου συμβαίνει ακόμα και την ώρα που οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες επίσης συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική τους με ιστορικά αυστηρό (hawkish) ρυθμό. Εάν υπήρχε μία στιγμή που θα έπρεπε να προσέχει κανείς μήπως κάτι σπάσει, θα ήταν αυτή», γράφει ο Wilson, σύμφωνα με το Bloomberg.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Reuters: Μετά την Ιαπωνία ποιος έχει σειρά να παρέμβει στην αγορά ξένου συναλλάγματος;

Η άνοδος του δολαρίου «βαρίδι» για την παγκόσμια οικονομία

Steve Forbes: Υπάρχει γιατρειά για τον πληθωρισμό – Οι κεντρικοί τραπεζίτες την αγνοούν 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News