Steve Forbes: Υπάρχει γιατρειά για τον πληθωρισμό – Οι κεντρικοί τραπεζίτες την αγνοούν
Οι κεντρικοί τραπεζίτες εστιάζουν στις αυξήσεις επιτοκίων στην προσπάθειά τους να ρίξουν τον πληθωρισμό, όμως αγνοούν τη σημασία που μπορεί να έχουν τα σταθερά νομίσματα σε αυτή τη μάχη, επισημαίνει ο Steve Forbes, πρόεδρος της Forbes Media.
Η στερλίνα σημείωσε βουτιά σήμερα, πέφτοντας στο ιστορικό χαμηλό των 1,0382 δολαρίων, έπειτα από την ανακοίνωση του σχεδίου της νέας βρετανικής κυβέρνησης για μειώσεις φόρων.
Τα νομίσματα εξασθενούν έναντι του δολαρίου, καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται στις ΗΠΑ. Τόσο το κινεζικό γουάν όσο και το ιαπωνικό γεν έχουν υποχωρήσει σημαντικά, καθώς οι δύο οικονομίες διατηρούν πιο ευνοϊκές νομισματικές πολιτικές σε σχέση με τις ΗΠΑ.
«Κανένας κεντρικός τραπεζίτης –σχεδόν κανένας- δεν μιλά σήμερα για τα σταθερά νομίσματα. Ο τρόπος τους να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό είναι μέσω της συμπίεσης των οικονομιών», είπε ο Forbes στο Forbes Global CEO Conference, σύμφωνα με το CNBC.
Σύμφωνα με τον εκδότη, πολλοί οικονομολόγοι και policymakers έχουν κολλήσει στο «δόγμα» της αντιμετώπισης του πληθωρισμού μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων και δεν μπορούν να κοιτάξουν πέρα από αυτό, όπως για παράδειγμα να πάρουν μέτρα για τη στήριξη των νομισμάτων.
Ο Forbes επικαλέστηκε μάλιστα και ένα παράδειγμα από τη δεκαετία του 1980: Αφότου ο πρόεδρος της Fed Paul Volcker αντιμετώπισε τον πληθωρισμό με τη δραματική αύξηση των επιτοκίων κατά 20% και πλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος Ronald Reagan σταθεροποίησε την οικονομία και αύξησε την οικονομική παραγωγή μειώνοντας τους φόρους και φέρνοντας την απορρύθμιση. Παράλληλα, η κυβέρνηση Reagan ενορχήστρωσε μία διεθνή προσπάθεια για την πώληση δολαρίων και την αγορά άλλων νομισμάτων.
«Σήμερα, δυστυχώς, η κυβέρνηση Biden όχι μόνο φέρνει εμπόδια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στην προσφορά, αλλά επίσης η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες πιστεύουν ότι πρέπει να συμπιέσεις την οικονομία για να ρίξεις τον πληθωρισμό», είπε ο Forbes. Και τάχθηκε κατά της ιδέας ότι η ύφεση είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.
«Το κάνουν ανεβάζοντας τεχνητά τα επιτόκια. Έτσι, έχουν λιγότερους ανθρώπους σε θέσεις εργασίας. Αυτό δεν είναι η πραγματική γιατρειά», είπε. «Η πραγματική γιατρειά είναι να σταθεροποιήσεις το νόμισμα. Δεν χρειάζεται να κάνεις τον κόσμο φτωχό για να νικήσεις τον πληθωρισμό».
Ο Forbes πρότεινε να χρησιμοποιηθεί ο χρυσός για να σταθεροποιηθούν τα νομίσματα, όπως για παράδειγμα να συνδεθεί το δολάριο στον χρυσό. «Ο χρυσός δεν είναι τέλειος σαν σταθερή αξία, αλλά είναι καλύτερος από οτιδήποτε άλλο έχουμε βρει εδώ και πάνω από 4.000 χρόνια», σημείωσε. «Με ασταθή νομίσματα, έχεις λιγότερο παραγωγικές μακροπρόθεσμες επενδύσεις, οι οποίες είναι το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη».
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Flash crash «χτύπησε» τη λίρα: Σε νέο ιστορικό χαμηλό
Η Fed μπορεί να αποφύγει τον «βαθύ πόνο» στη μάχη με τον πληθωρισμό, λέει ο Bostic
ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός του 10% στριμώχνει την Λαγκάρντ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News