Πώς η Ευρώπη θα βγει «νικήτρια» στην κούρσα του 5G
Το 2021 αναμένεται να αποτελέσει κρίσιμη χρονιά στις προσπάθειες της Ευρώπης να ανακτήσει το χαμένο έδαφος με την Κίνα και τις ΗΠΑ στην εφαρμογή της τεχνολογίας 5G. Το εγχείρημα του 5G, μιας τεχνολογίας που υπόσχεται 20 φορές υψηλότερες ταχύτητες Internet, θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας στις ευρύτερες προσπάθειες να αναδυθεί η ευρωπαϊκή οικονομία από τις «στάχτες» εξαιτίας της νόσου Covid-19.
Γνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι αυτό το στοίχημα η Ευρωπαϊκή Ένωση διοχευτεύει το ένα-πέμπτο των συνολικών κονδυλίων 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για τη βελτίωση των ψηφιακών δυνατοτήτων.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας εμφανίζονται επιφυλακτικές να επενδύσουν σε δίκτυα 5G, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν «έξυπνα» εργοστάσια και οχήματα αυτόνομης οδήγησης, καθώς δεν είναι ακόμη πολιτικά ξεκάθαρο εάν θα πρέπει να αποδεχθούν το αίτημα των ΗΠΑ για τον αποκλεισμό της Huawei και άλλω κινεζικών επιχειρήσεων.
«Δυστυχώς, η Ευρώπη έχει μείνει πίσω», δηλώνει στο Reuters o Πέκα Λούντμαρκ, διευθύνων σύμβουλος της φινλανδικής εταιρείας εξοπλισμού δικτύων Nokia. Όμως η διαδικασία επέκτασης του 5G επιταχύνεται και αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητα το 2021 στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμά ο κ. Λούντμαρκ.
Η σουηδική εταιρεία τηλεπικοιωνιακού εξοπλισμού Ericsson προβλέπει ότι η κάλυψη 5G στην Ευρώπη θα αυξηθεί στο 55% του συνόλου των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στο 27% στις χώρες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης την επόμενη πενταετία, από μόλις 1% το 2020.
Η χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί βασικό πυλώνα για την επέκταση του 5G στην Ευρώπη. Η ισπανική Telefonica υπολογίζει ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη του συνόλου της Ισπανίας με δίκτυο οπτικών ινών, επεκτείνοντας τη χρήση του 5G περίπου στο 85% της χώρας έως το 2025.
Μέσω του 5G, ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιεί κλήσεις και να σερφάρει στο Διαδίκτυο. Όμως το βασικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας είναι ότι προσφέρει δυνατότητες αυτοματοποίησης εργοστασίων και διαχείρισης κομβικής σημασίας υποδομών, όπως τα δίκτυα ηλεκτροδότησης.
Οι παγκόσμιες συνδρομές 5G αναμένεται να φθάσουν τα 220 εκατομμύρια έως τα τέλη του έτους, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 80% του συνόλου, ενώ στη Βόρειο Αμερική το αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζεται στο 4%.
«’Οπως είχε συμβεί και στο 4G, οι πρωτοπόροι χώρες επωφελούνται περισσότερο», εξηγεί εκπρόσωπος της Ericsson. «Εκτός κι αν η Ευρώπη κινηθεί γρήγορα, κινδυνεύει με απώλεια ανταγωνιστικότητς σε μεταποίηση και logistics, αλλά και χαμένο πλούτο πολλών δισ. ευρώ», τονίζει εκπρόσωπος της Ericsson.
To γεωπολιτικό ρίσκο διαδραματίζει μείζονα ρόλο στην ανάπτυξη του 5G. Οι πιέσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους για τον αποκλεισμό της Huawei το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνουν. Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Huawei για βιομηχανική κατασκοπεία, κατηγορίες που η εταιρεία αρνείται, όπως και οι αρχές του Πεκίνου.
Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν την υφιστάμενη υποδομή 4G ως τον φθηνότερο και ταχύτερο τρόπο αναβάθμισης σε 5G. Σχεδόν όμως το ήμισυ του υφιστάμενου εξοπλισμού έχει κατασκευαστεί από τη Huawei, υποχρεώνοντας τους Operators να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές.
Η στροφή είναι προς όφελος των Nokia και Ericsson, εξασφαλίζοντας συμφωνίες από πρών πελάτες της Huawei ορισμένοι εκ των οποίων συζητούν συμβόλαια και με τη Samsung, που αποτελεί νέα είσοδο στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η ίδια η Ηuawei παραδέχεται το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι πελάτες εν μέσω της σινο-αμερικανικής εμπορικής αντιπαράθεσης. «Δεν μπορεί κανείς να κάνει επενδυτικές αποφάσεις με ορίζοντα δεκαετίας εάν δεν γνωρίζει ότι οι επενδύσεις είναι προστατευμένες για τη συγκεκριμένη περίοδο», εξηγεί ο Κένεθ Φρέντρικσεν, εκτελεστικός διευθυντής της Huawei για την περιοχή Σκανδιναβικών Χωρών και Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Πηγή: Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News