Μεγαλώνει η «τρύπα» στην οικονομία της Ρωσίας: Μία ακτινογραφία των κρατικών ταμείων
Αντιθέτως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στο πλαίσιο ομιλίας του αυτή την εβδομάδα ότι η οικονομία δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, ενώ τόνισε ότι ο αστραπιαίος οικονομικός πόλεμος (Blitzkrieg) της Δύσης απέτυχε.
Συνεχώς αυξάνονται οι ενδείξεις καταπόνησης της ρωσικής οικονομίας, καθώς οι τιμές ενέργειας – πλην του φυσικού αερίου – σταδιακά υποχωρούν και το κόστος του πολέμου διογκώνεται.
Το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού σχεδόν εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα. Ειδικότερα, στο τέλος Ιουνίου, το πλεόνασμα ανερχόταν στα 1,37 τρισ. ρούβλια (αντίστοιχο με περίπου 23 δισ. δολάρια), ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου είχε συρρικνωθεί στα 137 δισ. ρούβλια (ή 2,3 δισ. δολάρια).
Επίσης, κλιμακώνεται η πίεση στις εισροές. Η τιμή του Brent, το οποίο ανέκαθεν συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στον ρωσικό προϋπολογισμό και μάλιστα περισσότερο από το φυσικό αέριο, έχει υποχωρήσει κατά περίπου 25% σε σχέση με τα υψηλά του Ιουνίου.
Αυτό αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τη ρωσική οικονομία, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ζημιά εκτιμάται πως θα προκαλέσουν το ευρωπαϊκό εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου διά θαλάσσης, αλλά και το πλαφόν στις τιμές που αποφάσισαν οι χώρες της G7. Τα δύο αυτά μέτρα πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Δεκέμβριο. Παρότι οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν σε υψηλότατα επίπεδα, οι ροές προς την Ε.Ε. και τη Βρετανία έχουν μειωθεί κατά 49% από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Gazprom.
Οι δαπάνες κινούνται επίσης σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, καθώς διοχετεύεται αφενός ένα μεγάλο ποσό προς την κάλυψη των στρατιωτικών δαπανών, αφετέρου σε μέτρα θωράκισης της οικονομίας από τις κυρώσεις της Δύσης.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Γιάνις Κλούγκε, αναλυτή της ρωσικής οικονομίας στο Γερμανικό Ινστιτούτο για Διεθνείς Σχέσεις και Θέματα Ασφαλείας, το έλλειμμα που σχηματίζεται, σε συνδυασμό με την «τρύπα» στα κρατικά ταμεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το πλήγμα ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω, όσο αυξάνονται και οι αμυντικές δαπάνες.
«Οι στρατιωτικές δαπάνες αρχικά προγραμματίζονταν στα 3,5 τρισ. ρούβλια φέτος, αλλά κατά πάσα πιθανότητα, αυτό το επίπεδο ξεπεράστηκε ήδη τον Σεπτέμβριο», τονίζει ο Κλούγκε στο CNN. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο ρωσικό Τύπο, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ζήτησε από κυβερνητικές υπηρεσίες να μειώσουν τις δαπάνες τους κατά 10% το 2023, ενώ οι δαπάνες του υπουργείου Αμύνης πρόκειται να αυξηθούν.
Βέβαια, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στο πλαίσιο ομιλίας του αυτή την εβδομάδα ότι η οικονομία δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, ενώ τόνισε ότι ο αστραπιαίος οικονομικός πόλεμος (Blitzkrieg) της Δύσης απέτυχε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN
Διαβάστε επίσης:
Ρωσική οικονομία: Αυτό είναι το «κρυφό όπλο» του Πούτιν
DW: Τι συμβαίνει πραγματικά στη ρωσική οικονομία;
Ρωσία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε την οικονομία της στα επίπεδα του 2008
Πώς η Ρωσία έκανε το ρούβλι παγκόσμιο πρωταθλητή
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News