Airbnb: Οδηγίες για τηλεργασία από την «ειδικό» στους ψηφιακούς νομάδες
Μία σειρά μεταρρυθμίσεων πρότεινε η Airbnb σε πόλεις και κυβερνήσεις με στόχο να ενισχύσουν και να υιοθετήσουν ευρέως την τηλεργασία. Ειδικότερα, η εταιρεία κοινοποίησε μέσα στην εβδομάδα ένα σχέδιο για «την αξιοποίηση της ανόδου της τηλεργασίας προς όφελος των κοινοτήτων». Μεταξύ των προτάσεων συγκαταλέγεται η βελτίωση της διαδικασίας για έκδοση βίζας, η ενθάρρυνση των ψηφιακών νομάδων να στηρίξουν την τοπική κοινωνία και η ταχύτερη φορολογική τους προσαρμογή.
«Δεν θέλουμε να φερόμαστε σαν να έχουμε όλες τις απαντήσεις σε αυτή τη φάση. Κανείς δεν είναι ειδικός και θέλουμε να κρατάμε χαμηλό προφίλ σε ό,τι αφορά τον ρόλο μας, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε η πλατφόρμα που θα μοιράσει πληροφορίες σε ολόκληρο τον κόσμο, δεδομένου ότι έχουμε τόσο μεγάλο κοινό», δήλωσε στο Fast Company ο Νέιθαν Μπλετσάρτζικ, συνιδρυτής και επικεφαλής στρατηγικής στην Airbnb.
Η Airbnb ήταν ανέκαθεν ανοιχτή στην τηλεργασία, όμως τον Απρίλιο ανακοίνωσε μία νέα πολιτική, βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι μπορούν και επισήμως να ζουν και να εργάζονται από 170 χώρες έως και 90 ημέρες το χρόνο σε κάθε τοποθεσία.
Οι προτάσεις
Η Airbnb εξέτασε τις διαδικασίες που εφαρμόζονται σε περίπου 35 χώρες, οι οποίες παρέχουν κάποιου είδους σύστημα έκδοσης βίζας για ψηφιακούς νομάδες. Από τα στοιχεία που προέκυψαν, η εταιρεία προτείνει στις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν προγράμματα βίζας τηλεργασίας, να επιταχύνουν και να απλοποιήσουν τις διαδικασίες αίτησης για βίζα, η οποία θα λήγει μετά από τουλάχιστον ένα έτος. Αυτές οι βίζες κατά την εταιρεία θα πρέπει να περνούν από διαδικασία ταχείας έγκρισης (λιγότερο από τρεις εβδομάδες) και να παρέχονται σε μειωμένο κόστος. Η Airbnb σημείωσε επίσης ότι οι βίζες ειδικά για τους ψηφιακούς νομάδες θα πρέπει να έχουν λιγότερες προϋποθέσεις.
Επιπλέόν, θα πρέπει να υπάρχουν φορολογικά και οικονομικά κίνητρα, ώστε η κάθε χώρα να προσελκύει ψηφιακούς νομάδες και να μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση για τον εργαζόμενο και τον εργοδότη. Η Airbnb προτείνει συγκεκριμένα στις κυβερνήσεις να μην φορολογούν τις ξένες πηγές εισοδήματος, να επεκτείνουν τις φοροαπαλλαγές για τους επισκέπτες με μία βίζα τηλεργασίας και να ορίζουν σαφώς πότε η παραμονή τους θεωρείται μόνιμη.
Επίσης, η εταιρεία προτείνει να υπάρχει καταγραφή των στοιχείων της διαμονής τους, στήριξη για υψηλές ταχύτητες Ίντερνετ, εκπτώσεις και ευκαιρίες εθελοντισμού, ώστε οι ψηφιακοί νομάδες να μπορούν να ενταχθούν στην κοινωνία.
Θετικά για την Airbnb
Γενικά, η ευρεία υιοθέτηση της τηλεργασίας από την επέλαση της πανδημίας έχει δώσει ώθηση στην Airbnb. Όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, οι μεγάλες διαμονές – τουλάχιστον 28 ημερών, που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από τους ψηφιακούς νομάδες – είναι η κατηγορία με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης.
Η πρόταση της Airbnb έχει στόχο αφενός να ενισχύσει περαιτέρω αυτή την τάση, αφετέρου να δώσει ώθηση στις τοπικές κοινωνίες. Στο πλαίσιο των προτάσεων, η εταιρεία αναφέρει και μία έκθεση από το Economic Innovation Group, όπου διαπιστώνεται ότι ένα εργασιακό πρόγραμμα κινήτρων στην Οκλαχόμα παρήγαγε το 2021 σχεδόν 20 εκατ. δολάρια στο τοπικό ΑΕΠ και περίπου 1,6 εκατ. δολάρια σε κρατικά φορολογικά έσοδα. Σημειώνεται πως διαφορετική έρευνα από το Pew Research τον Φεβρουάριο κατέληγε ότι το 60% των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν από απόσταση, προτιμούν να είναι εκτός γραφείου πάντοτε ή τον περισσότερο χρόνο.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Fast Company
Διαβάστε επίσης:
«Οδηγίες» για ψηφιακούς νομάδες: Οι 10 δουλειές που μπορείτε να κάνετε από παντού
Δουλειά από οπουδήποτε: Δέκα ξένες εταιρείες που προσλαμβάνουν -και- στην Ελλάδα
Γιατί 800.000 άτομα θέλουν ξαφνικά να δουλέψουν σε αυτή την εταιρεία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News