Φον ντερ Λάιεν: Προτείνει φόρο στα υπερκέρδη – Θα φέρει 140 δισ. για την ενεργειακή κρίση
Η Ε.Ε. θα προτείνει την επιβολή πλαφόν στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών με χαμηλά λειτουργικά κόστη, καθώς και την υποχρεωτική συνεισφορά των εταιρειών ορυκτών καυσίμων από τα κέρδη που αποκτούν χάρη στις υψηλότατες τιμές του φυσικού αερίου. Παράλληλα, θα προτείνει μέτρα με στόχο τη συνολική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κρατών μελών του μπλοκ.
Αυτά σημείωσε μεταξύ άλλων σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο της παρουσίασης της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Σε αυτούς τους καιρούς είναι λάθος να συγκεντρώνουμε έσοδα και κέρδη ρεκόρ, τα οποία προκύπτουν από τον πόλεμο και σε βάρος των καταναλωτών μας. Σε αυτούς τους καιρούς, τα κέρδη θα πρέπει να μοιραστούν και να διοχετευτούν σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο», τόνισε η ίδια ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όπως τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την ομιλία της, με τον φόρο στα υπερκέρδη εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν τουλάχιστον 140 δισ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε., ώστε να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.
Millions of Europeans need support to pay their energy bills.
Some companies produce electricity at low cost and make great margins.⁰
We propose a cap on their revenues that will raise more than €140 billion.And we will deeply reform our electricity market. pic.twitter.com/qDRzlh18nT
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 14, 2022
Σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν η Ε.Ε. συζητά επιπλέον την θέσπιση πλαφόν στις τιμές ενέργειας, ενώ εξετάζει τον καθορισμό ενός δείκτη αναφοράς της τιμής του φυσικού αερίου «πιο αντιπροσωπευτικού» από το TTF.
Μακροπρόθεσμα, όμως, θα υπάρξει μία εκ θεμελίων αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε., με απώτερο στόχο να αποδεσμευτεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή του ρεύματος, διαβεβαίωσε η ίδια. Επίσης, τόνισε πως σε κάθε περίπτωση τα κράτη μέτρη θα συζητήσουν για μία συνολική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος στη Γηραιά Ήπειρο.
Η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι ο Πούτιν θα αποτύχει και θα επικρατήσει η Ευρώπη, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ενότητα της Ευρώπης με την Ουκρανία δεν θα αλλάξει. «Είναι ώρα να δείξουμε αποφασιστικότητα», τόνισε.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Bloomberg: Πλαφόν στα 180-200 ευρώ για ρεύμα από ΑΠΕ και πυρηνικά
Στο τραπέζι η έκτακτη εισφορά των πετρελαϊκών ομίλων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News