Business & Finance Δευτέρα 12/09/2022, 22:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόφσκις: Δάνεια 225 δισ.ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης στην ενεργειακή «μάχη»

Ντομπρόφσκις: Δάνεια 225 δισ.ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης στην ενεργειακή «μάχη»

Οι χώρες της Ε.Ε. μπορούν να χρησιμοποιήσουν 225 δισ.ευρώ σε δάνεια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα ενεργειακής φύσης και άλλες προκλήσεις που έχουν ως αφετηρία τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανέφερε o Aντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Η Ε.Ε. συνέστησε το άνευ προηγουμένου Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 800 δισ.ευρώ πέρυσι για να αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας και να καταστήσει τις οικονομίες πιο πράσινες. Όμως, αντί για την πανδημία, οι κυβερνήσεις βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με μία κρίση του κόστους διαβίωσης που προκλήθηκε από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος από τη στιγμή που η Ρωσία μείωσε την προσφορά φυσικού αερίου της προς την Ευρώπη ως αντίποινα για τις κυρώσεις. 

«Οι χώρες μέλη μπορούν να ζητήσουν δάνεια για την χρηματοδότηση πρόσθετων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων – συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν ήδη υιοθετήσει στα εθνικά τους σχέδια», τόνισε ο Ντομπρόφσκις, μιλώντας στην οικονομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Προσέθεσε δε ότι τα δάνεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, όπως και για την χρηματοδότηση μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του REPowerEU, σχεδίου για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. 
  
Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ακόμη ότι οι κυβερνήσεις ενδεχομένως να τροποποιήσουν τα ήδη εγκεκριμένα σχέδια δαπανών τους επειδή ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει τις περιστάσεις. Υπογράμμισε δε ότι οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ε.Ε. μπορούν να ζητήσουν τροποποίηση των σχεδίων τους εάν δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν τις προγραμματισμένες επενδύσεις εξαιτίας της υπερβολικής μεταβλητότητας στις αγορές ή έλλειψης πρώτων υλών. 

Μπορούν επίσης να κάνουν αλλαγές, επειδή τα ποσά που κάθε χώρα πρόκειται να λάβει έχουν προσαρμοστεί ελαφρώς, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του 2021 για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ τους. 

«Οιαδήποτε προτεινόμενη αναθεώρηση θα πρέπει να είναι στοχευμένη και καλά δικαιολογημένη. Δεν θα πρέπει να αλλοιώσουν τη συνέχεια της υλοποίησης και τη συνολική φιλοδοξία του σχεδίου», εξήγησε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Φον ντερ Λάιεν: Οι τέσσερις τομείς προτεραιότητας για το ενεργειακό

Υπουργοί Ενέργειας: Xωρίς συμφωνία για πλαφόν – Ζητούν από την Κομισιόν επιπλέον μέτρα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News