Business & Finance Κυριακή 11/09/2022, 20:52
ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Μισθοί και επαγγελματική ανέλιξη: Πλουσιότερες οι γυναίκες χωρίς παιδιά

Μισθοί και επαγγελματική ανέλιξη: Πλουσιότερες οι γυναίκες χωρίς παιδιά

«Αγαπώ τη ζωή μου και νιώθω πλήρης. Αγαπώ τα παιδιά και τα παιδιά όλων των φίλων μου. Ωστόσο δεν ξέρω εάν θα αγαπούσα τη ζωή μου με παιδιά», δηλώνει η Άσλει Μαρέρο, η οποία κατέψυξε ωάριά το 2018, ώστε να έχει ανοιχτές της επιλογές της.

Η 43χρονη Μαρέρο ανήκει σε μία συνεχώς αυξανόμενη ομάδα γυναικών, οι οποίες καθυστερούν ή απορρίπτουν πλήρως την μητρότητα. Ως αποτέλεσμα, πολλές από αυτές προχωρούν περαιτέρω στην καριέρα τους σε σχέση με προηγούμενες γενιές, ενώ παράλληλα κατακτούν ένα νέο επίπεδο αποδοχών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η Fed της St. Louis, οι γυναίκες χωρίς σύντροφο στις ΗΠΑ που επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά είχαν συνολική περιουσία 65.000 δολαρίων το 2019, έναντι 57.000 δολαρίων σε άνδρες χωρίς σύντροφο και παιδιά. Αντίστοιχα όμως, το ποσό έπεφτε μόλις στα 7.000 δολάρια για γυναίκες χωρίς σύντροφο, αλλά με παιδιά.

Η επιλογή της μητρότητας είχε αρχίσει να γίνεται λιγότερο ελκυστική πριν από αρκετά χρόνια, ωστόσο η κατάσταση επιδεινώθηκε από την πανδημία. Σύμφωνα με σχετική έρευνα από το Pew Research Center, το 44% των Αμερικανών μεταξύ 18 και 49 ετών χωρίς παιδιά δηλώνει ότι δεν είναι πολύ πιθανό ή ότι έχει απορρίψει εντελώς να κάνει. Το ποσοστό αυτό το 2018 ανερχόταν στο 37%.

Οι λόγοι

Πολλοί ειδικοί που εκτιμούν ότι η στροφή μακριά από τη μητρότητα οφείλεται στο κόστος που απαιτείται για το μεγάλωμα ενός παιδιού. Σύμφωνα με το Brookings Institution, το 2015 για να μεγαλώσει κανείς ένα παιδί μέχρι τα 17 του, το κόστος ανερχόταν στα 310.605 δολάρια. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά περίπου 26.000 δολάρια εάν προσαρμοστεί στις προβλέψεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Επίσης, στο ποσό δεν συνεκτιμάται το κόστος του πανεπιστημίου.

Παράλληλα αρκετές έρευνες καταδεικνύουν ότι υπάρχει και μία επιπλέον επιβάρυνση για τις εργαζόμενες μητέρες. Ενδεικτικά, η Julie Kashen, διευθύντρια της οικονομικής ισότητας γυναικών στο think tank Century Foundation, διαπιστώνει ότι για κάθε παιδί μέχρι 5 ετών, η μητέρα χάνει το 15% του ετήσιου εισοδήματός της.

Επίσης, υπάρχουν βέβαια και κοινωνικές αλλαγές, βάσει των οποίων συνεχώς περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να μην γίνουν μητέρες ή να το καθυστερήσουν σε σχέση με παλαιότερα. «Φαίνεται ότι οι προτεραιότητες των ανθρώπων έχουν μεταβληθεί», σημειώνει η Melissa Kearney, καθηγήτρια οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, αναφερόμενη στο γεγονός ότι πλέον οι γυναίκες βάζουν την καριέρα τους μπροστά από την οικογένεια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πόσο κοστίζει να μεγαλώσεις ένα παιδί: Έρευνα το υπολόγισε ακριβώς

Τζένιφερ Λόρενς: Μισθολογικό χάσμα εκατομμυρίων στο Χόλιγουντ

Γιατί πρέπει να μιλάτε στα παιδιά σας για τα χρήματα;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News