Business & Finance Παρασκευή 9/09/2022, 20:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Τα τρία «όπλα» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Γ. Στουρνάρας: Τα τρία «όπλα» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Mε Λερναία Ύδρα παρομοίασε τον πληθωρισμό ο διοκητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και γι΄αυτό χρειάζονται, όπως είπε, τρία όπλα, τη νομισματική, δημοσιονομική και ενεργειακή πολιτική. 

Μιλώντας από το Οικονομικό Φόρουμ στην Πράγα, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη οφείλεται σε κλονισμούς σε επίπεδο προσφοράς, που ισοδυναμεί ουσιαστικά με έναν ενεργειακό φόρο που επιβάλλεται στην Ευρώπη από μια ξένη χώρα και ο οποίος μειώνει το καθαρό εισόδημα ή την ευημερία της κατά περίπου 5% του ΑΕΠ. 

«Το 75% των διαταραχών στις τιμές καταναλωτή προέρχεται από ένα και μόνο εμπόρευμα, το φυσικό αέριο, το οποίο λόγω του μοντέλου τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος με βάση το οριακό κόστος, επηρεάζει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος με αναλογία 1:1», ανέφερε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης. 

Ο κ. Στουρνάρας είπε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής, ενδείξεις δευτερογενών επιδράσεων, με τον ρυθμό αύξησης των μισθών στην Ευρώπη να παραμένει συγκρατημένος, περίπου 3-3,5% κατά μέσο όρο, κοντά στο στόχο του 2%, αν ληφθεί υπόψη και η αύξηση της παραγωγικότητας.

Το σημαντικό, κατά τον διοικητή, είναι ότι δεν έχουμε παραγωγικό κενό, καθώς ο προβλέψεις δείχνουν εξάλειψη του παραγωγικού κενού στο τέλος του 2024, δύο τρίμηνα αργότερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί στις προηγούμενες προβλέψεις.

Αναφερόμενος στην επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι δεν έχει φθάσει ακόμη στο επίπεδο του ουδέτερου επιτοκίου, το οποίο ο ίδιος το τοποθετεί μεταξύ 1,5%, ή και 2%.

Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής στο σημερινό σύνθετο πρόβλημα, όπως ανέφερε. «Χρειάζονται άλλα δύο όπλα: Πρώτον, ενεργειακή πολιτική για να αποσυνδέσουμε, προσωρινά τουλάχιστον, τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και να συνεχίσουμε να παρέχουμε κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας και για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια. Δεύτερον, δημοσιονομική πολιτική, η οποία πρέπει να διατηρήσει μια κατεύθυνση τέτοια ώστε να μην αντιστρατεύεται τη νομισματική πολιτική, ταυτόχρονα όμως δεν θα πρέπει να είναι οριζόντια, αλλά στοχευμένη ώστε να προσφέρει στήριξη στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες». 

Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί σημαντικά και τα εργαλεία κατά του κατακερματισμού αφού δεν υπάρχει ακόμη μία πλήρης οικονομική και νομισματική ένωση. «Δεν έχουμε δημοσιονομική ένωση. Δεν έχουμε καν τραπεζική ένωση, γιατί δεν έχουμε ακόμη ένα κοινό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων. Δεν είμαστε ένωση κεφαλαιαγορών. Γι’ αυτό, με τα πρώτα σημάδια αστάθειας, ο κλασικός διαχωρισμός μεταξύ Βορρά και Νότου έρχεται στην επιφάνεια ανεξάρτητα από τη δημοσιονομική κατάσταση», εξήγησε.

Ακόμη ένα σημείο στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση είναι το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να καθορίσει τα πραγματικά επιτόκια μακροπρόθεσμα, αλλά μόνο τα ονομαστικά επιτόκια.

Τα πραγματικά επιτόκια υπολογίζονται αν από τα ονομαστικά επιτόκια αφαιρέσουμε τον αναμενόμενο πληθωρισμό και όχι τον τρέχοντα, είπε ο διοικητής, εξηγώντας ότι αυξάνονται από τότε που ξεκινήσαμε την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

«Αν η πολιτική μας δεν ήταν αποτελεσματική, οι αποδόσεις των ομολόγων θα έπρεπε να είναι στο 10%, αλλά αυτό δεν συμβαίνει, είναι γύρω στο 2-2,5%, επειδή υπάρχει η αντίληψη ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, καθώς προέρχεται κυρίως από την προσφορά και όχι τόσο από τη ζήτηση».

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Απαραίτητη η περαιτέρω ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής στη ευρωζώνη

Στουρνάρας: Κορύφωση πληθωρισμού εντός του 2022 – Σταδιακή πτώση από το 2023

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News