Business & Finance Παρασκευή 9/09/2022, 08:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πόσο πλούσια ήταν στ΄ αλήθεια;

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πόσο πλούσια ήταν στ΄ αλήθεια;

Στα 70 χρόνια που ακολούθησαν, η Ελισάβετ κάθισε στον θρόνο αλλά και στη θέση του… προέδρου του δ.σ. της «The Firm», όπως αποκαλείται από τους insiders του Παλατιού η βασιλική οικογένεια. 

Τα μέλη που αποτελούν την «The Firm» είναι τα δημόσια πρόσωπα μιας αυτοκρατορίας την οποία το Forbes έχει υπολογίσει στα 28 δισ. δολάρια. Πρόκειται για μία μηχανή κοπής χρήματος, η οποία εκτιμάται ότι φέρνει εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες στην βρετανική οικονομία κάθε χρόνο. 

Από τους λαμπερούς γάμους που παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, έως τις περιοδείες των μελών της βασιλικής οικογένειας στις χώρες της Κοινοπολιτείας και τις εκδηλώσεις όπως αυτές που προγραμματίζονται για τη σημερινή ημέρα, το Παλάτι γεννά τεράστιο ενδιαφέρον αλλά και κέρδη. Άλλωστε, πρόκειται για μια «επιχείρηση» με διεθνή παρουσία που εκτείνεται από τα ακριβότερα ακίνητα στην λεγόμενη prime αγορά του λονδρέζικου real estate έως απομακρυσμένα βοσκοτόπια της Σκωτίας. 

The Firm: Η μηχανή που κόβει χρήμα και πόσο πλούσια είναι στ΄ αλήθεια η Βασίλισσα-1

Ο Ντέιβιντ Χέι, διευθύνων σύμβουλος της Brand Finance, έχει περιγράψει τη βασιλική οικογένεια σαν «πολύ επίσημους influencers». Όμως, σε αντίθεση με άλλες celebrity οικογένειες, όπως οι Καρντάσιαν, οι Γουίντσορ δεν δουλεύουν τόσο για το προσωπικό τους όφελος. Πριν από την πανδημία, η συνεισφορά της οικογένειας στη βρετανική οικονομία υπολογιζόταν στα 2,7 δισ. στερλίνες τον χρόνο. 

Κατά κύριο λόγο, πρόκειται για έσοδα που αφορούν τον τουρισμό, αλλά υπάρχουν και άλλα οφέλη, όπως για παράδειγμα η δωρεάν διαφήμιση της Βρετανίας στο εξωτερικό, η οποία υπολογίζεται ότι άξιζε 400 εκατ. δολάρια το 2017, σύμφωνα με το Forbes. 

Και βέβαια, όταν η Βασίλισσα Ελισάβετ -όπως και η υπόλοιπη βασιλική οικογένεια- έβαζε τη «σφραγίδα» της έγκρισής της σε κάποιο προϊόν (όπως για παράδειγμα τα μπουφάν Barbour, τα οποία φορούσε η Ελισάβετ αλλά αγαπά και η Κέιτ Μίντλετον), οι «μετοχές» του brand αυτού αυτομάτως ανεβαίνουν. Ο Χέι της Brand Finance υπολογίζει ότι η βασιλική «σφραγίδα» μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις μιας εταιρείας έως και κατά 10%. 

The Firm: Η μηχανή που κόβει χρήμα και πόσο πλούσια είναι στ΄ αλήθεια η Βασίλισσα-2

Βέβαια, όπως κάθε επιχείρηση, η «The Firm» δεν έχει μόνο έσοδα, αλλά και έξοδα. Οι λειτουργικές δαπάνες της οικογένειας ξεπερνούν τα 550 εκατ. δολάρια, υπολογίζει ο Χέι. 

Ο Οίκος των Γουίντσορ απασχολεί χιλιάδες υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο. Μόνο στο Παλάτι του Μπάγκιγχαμ υπολογίζεται ότι δουλεύουν 1.200 άτομα. Το Crown Estate, ο οργανισμός που διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία της μοναρχίας, απασχολεί άλλα 450 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα συμβούλιο που παίρνει τις οικονομικές αποφάσεις. 

Το Crown Estate υπολογίζεται ότι διαχειρίζεται assets 19,5 δισ. δολαρίων, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ άλλα 4,9 δισ. δολάρια, το Δουκάτο της Κορνουάλης 1,3 δισ. δολάρια, το Δουκάτο του Λάνκαστερ 748 εκατ. δολάρια, το Παλάτι του Κένσινγκτον 630 εκατ. δολάρια και το Crown Estate Scotland 592 εκατ. δολάρια. Συνολικά, το Forbes υπολογίζει την αξία της «The Firm» στα 28 δισ. δολάρια.  

Η προσωπική περιουσία της Βασίλισσας Ελισάβετ ανέρχεται σε 500 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για επενδύσεις, έργα τέχνης, κοσμήματα και ακίνητα, μεταξύ των οποίων δύο κάστρα, το Sandringham House και το Balmoral Castle. Τα περισσότερα από αυτά θα περάσουν στον Πρίγκιπα Κάρολο όταν πάρει τον θρόνο. 

Για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2020, το Crown Estate είχε έσοδα άνω των 700 εκατ. δολαρίων και κέρδη που ξεπέρασαν τα 475 εκατ. δολάρια. Η βασιλική οικογένεια λαμβάνει το 25% των εσόδων του Crown Estate (το λεγόμενο Sovereign Grant) και το υπόλοιπο 75% πηγαίνει στα κρατικά ταμεία της Βρετανίας. 

Το πιο πρόσφατο Sovereign Grant ήταν 120 εκατ. δολάρια, ένα ποσό το οποίο η βασιλική οικογένεια χρησιμοποιεί για να καλύπτει τα επίσημα έξοδά της, όπως μισθούς, ασφάλεια, επίσημα ταξίδια, συντήρηση και άλλα έξοδα των σπιτιών της και έξοδα πληροφορικής. Τα προσωπικά έξοδα τόσο της Βασίλισσας όσο και των άλλων μελών της οικογένειας καλύπτονται από άλλο «ταμείο» του Δουκάτου του Λάνκαστερ, που ονομάζεται Privy Purse. Στην τελευταία οικονομική χρήση, το Δουκάτο του Λάνκαστερ έβγαλε κέρδη 30 εκατ. δολαρίων. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Η «εργοδότρια» Βασίλισσα Ελισάβετ – Πόσα άτομα εργάζονται για το Παλάτι

Το μυστήριο για το πού ακριβώς γεννήθηκε η Βασίλισσα Ελισάβετ

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η ανορθόδοξη σχέση του με το χρήμα και τις επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News