Business & Finance Τετάρτη 7/09/2022, 15:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λυγίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου από την ενεργειακή κρίση 

Λυγίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου από την ενεργειακή κρίση 

Το ευρωπαϊκό αλουμίνιο λυγίζει υπό την πίεση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας να κάνουν λόγο για μια «υπαρξιακή απειλή» αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, μετά από τις περικοπές παραγωγής που ανακοίνωσαν χθες δύο μεγάλοι όμιλοι. 

Η Speira GmbH ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή στο μεταλλουργείο της στη Γερμανία κατά 50% μέχρι νεωτέρας, ενώ το μεγαλύτερο μεταλλουργείο αλουμινίου της Ευρώπης, η Aluminium Dunkerque Industries France, δήλωσε την Τρίτη ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 22% μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι περικοπές αυτές προστίθενται στο μεγάλο πλήγμα που έφερε η ενεργειακή κρίση στην ευρωπαϊκή μεταλλουργία,, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας και φυσικού αερίου. 

Μια ομάδα που εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους παραγωγούς της Ευρώπης έστειλε επιστολή σε πολιτικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιώντας ότι η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει «μόνιμη αποβιομηχάνιση» στο μπλοκ, εκτός εάν εφαρμοστεί ένα πακέτο μέτρων στήριξης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ικανότητα παραγωγής αλουμινίου και ψευδαργύρου της ΕΕ έχει ήδη μειωθεί κατά περίπου 50% τον περασμένο χρόνο, ακόμη και πριν από τις τελευταίες περικοπές, και η παραγωγή αλουμινίου έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1970. Το αλουμίνιο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο απέναντι στην ενεργειακή κρίση επειδή είναι πολύ ενεργοβόρο. Είναι επίσης δύσκολο και δαπανηρό να ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν τα μεταλλουργεία αφού κλείσουν.

Ορισμένες βιομηχανικές μονάδες προστατεύονται από κρατικές επιδοτήσεις, μακροπρόθεσμες συμφωνίες ηλεκτρικής ενέργειας ή έχοντας πρόσβαση στη δική τους ανανεώσιμη ενέργεια. Ωστόσο, οι γνώστες της βιομηχανίας λένε ότι η κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να σημαίνει ότι μεγάλα τμήματα της παραγωγής αλουμινίου της περιοχής θα απενεργοποιηθούν οριστικά.

«Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες όπως και όλες οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες αλουμινίου», ανέφερε ο CEO της Speira, Einar Glomnes, σε γραπτή του δήλωση. «Οι τιμές της ενέργειας βρίσκονται σε ιστορικά υψηλα και δεν προβλέπουμε πως αυτές θα μειωθούν βραχυπρόθεσμα». 

H τιμή του αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου υποχωρούσε το πρωί της Τετάρτης κατά 0,6% στα 2.247,50 δολάρια τον τόνο, ενώ νωρίτερα είχε χτυπήσει και το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Απρίλιο στα 2.243 δολάρια τον τόνο. Συνολικά η τιμή του αλουμινίου έχει υποχωρήσει 20% από τις αρχές του χρόνου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News