Business & Finance Τετάρτη 7/09/2022, 12:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Αναθεωρήθηκε ελαφρά επί τα βελτίω η ανάπτυξη

Ευρωζώνη: Αναθεωρήθηκε ελαφρά επί τα βελτίω η ανάπτυξη

Επί τα βελτίω αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για το β΄ τρίμηνο του 2022 έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, καθώς εντέλει οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν ισχυρότερες από το αναμενόμενο παρά τον ιπτάμενο πληθωρισμό. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η επίσημη στατιστική υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, η οικονομία της Ευρωζώνης το προηγούμενο τρίμηνο έτρεξε με ρυθμό 0,8% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2022 και με 4,1% εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα. 

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των εκτιμήσεων στα μέσα Αυγούστου το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το β΄ τρίμηνο του 2022 είχε αναπτυχθεί κατά 0,6% σε τριμηνιαία και κατά 3,9% σε ετήσια βάση. 

Μεμονωμένα, σε τριμηνιαία βάση τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σημείωσε η Ολλανδία (+2,6%) και ακολουθούμενη από τις Ρουμανία (+2,1%) και Κροατία (+2). 

Στον αντίποδα, αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης καταγράφηκε στις Πολωνία (-2,1%), Εσθονία (-1,3%), Λετονία (-1%) και Λιθουανία (-0,5%).

Ευρωζώνη: Αναθεωρήθηκε ελαφρά επί τα βελτίω η ανάπτυξη-1

Η ελληνική οικονομία επιταχύνθηκε κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση, ωστόσο σε ετήσια ανέβασε ταχύτητα στο 7,7%, ρυθμός που ήταν ο πέμπτος υψηλότερος μεταξύ των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ. 

Στην ίδια ανακοίνωση, η Eurostat ανέφερε ότι η απασχόληση στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε το β΄ τρίμηνο κατά 0,4% σε τριμηνιαία και κατά 2,7% σε ετήσια βάση, έναντι 0,7% και 3,1% αντίστοιχα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 18 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Αύγουστο

Ευρωζώνη: Στα χαμηλά 1,5 έτους το οικονομικό κλίμα

Ευρωζώνη: Ύφεση το βασικό σενάριο για φέτος – Τι «βλέπουν» οι οικονομολόγοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News