Ρωσία: Αντιμέτωπη με παρατεταμένη και πιο βαθιά ύφεση – Τι θα φέρουν οι κυρώσεις
Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με πιο παρατεταμένη και πιο βαθιά ύφεση καθώς ο αντίκτυπος των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων επεκτείνεται, παραλύοντας τομείς, στους οποίους η χώρα στηριζόταν επί χρόνια για να πυροδοτεί την οικονομία της, σύμφωνα με έκθεση που καταρτίστηκε για λογαριασμό της κυβέρνησης.
Η εν λόγω έκθεση, προϊόν εργασίας μηνών από εμπειρογνώμονες προκειμένου να αποτιμήσουν τον αντίκτυπο της οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας, σκιαγραφεί μία πολύ πιο ζοφερή εικόνα από αυτή που περιγράφουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Τα δύο από τα τρία σενάριο της έκθεσης δείχνουν ότι η συρρίκνωση θα επιταχυνθεί το επόμενο έτος, με την οικονομία να επιστρέφει στο προ του πολέμου επίπεδο στα τέλη της δεκαετίας ή και αργότερα. Το ηπιότερο σενάριο βλέπει την οικονομία να φθάνει στο κατώτερο σημείο της το επόμενο έτος, ενώ το χειρότερο σενάριο τοποθετεί τα χειρότερα το 2024.
Όλα τα σενάριο βλέπουν τις πιέσεις από τις κυρώσεις να επιτείνονται, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες μπαίνουν στον «χορό» των κυρώσεων. Πέρα από τους περιορισμούς, που εφαρμόζονται στο ένα-τέταρτο των εισαγωγών και εξαγωγών, η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πώς η απομόνωση της Ρωσίας έχει επηρεάσει όλες τις μορφές των μεταφορών, σε μία εξέλιξη που επιδεινώνει την οικονομία. Η έκθεση αναφέρεται και στον τεχνολογικό κλάδο, σημειώνοντας ότι περίπου 200.000 ειδικοί στον τομέα της τεχνολογίας πληροφορικής θα αποχωρήσουν από την Ρωσία έως το 2025.
Δημοσίως, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι κυρώσεις έχουν πλήξει την ρωσική οικονομία λιγότερο απ΄ό,τι φοβούνταν, τοποθετώντας τη συρρίκνωση σε λιγότερο από 3% φέτος και σε ακόμη μικρότερο βαθμό το 2023.
Για την επόμενη διετία, η έκθεση προειδοποιεί για μειωμένο όγκο παραγωγής σε μία σειρά από τομείς με εξαγωγικό προσανατολισμό, από πετρέλαιο και φυσικό αέριο έως μέταλλα, χημικά και ξυλεία. Οι κλάδοι αυτοί θα πάψουν να αποτελούν κατευθυντήρια δύναμη της οικονομίας.
Μία πλήρη διακοπή της ροής φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη, θα της κόστιζε περί τα 400 δισ.ρούβλια (6,6 δισ.δολάρια) ετησίως σε χαμένα φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με την έκθεση. Και δεν θα είναι σε θέση να καλύψει αυτό το κενό με νέες εξαγωγικές αγορές σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Τα σχέδια της Ευρώπης να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου – περίπου το 55% των εξαγωγών της Ρωσίας είχαν προορισμό την Ευρώπη πέρυσι – θα μπορούσαν να προκαλέσουν απότομη πτώση της παραγωγής, αφήνοντας την εσωτερική αγορά της με ελλείψεις καυσίμων.
Την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί μετάλλων αναμένεται να υποστούν απώλειες της τάξης των 5,7 δισ.δολαρίων ετησίως από τις κυρώσεις, σύμφωνα πάντα με την έκθεση.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News