Business & Finance Δευτέρα 5/09/2022, 11:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι ΔΝΤ για το χρέος: Επείγει η αναδιάρθρωση του δημοσιονομικού πλαισίου στην Ε.Ε.

Καμπανάκι ΔΝΤ για το χρέος: Επείγει η αναδιάρθρωση του δημοσιονομικού πλαισίου στην Ε.Ε.

Εν μέσω μίας περιόδου υψηλού χρέους και επιτοκιακών αυξήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναδιαρθρώσει το δημοσιονομικό της πλαίσιο, προκειμένου να αποφύγει κρίσεις χρέους που ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

Αυτή είναι η προειδοποίηση που έστειλε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω σχετικής ανάρτησης στο blog του, όπου επίσης αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής αβεβαιότητας και ενόψει δημοσιονομικών προκλήσεων, η αναδιάρθρωση του δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε. δεν μπορεί να περιμένει».

Αυτή τη στιγμή, οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. θέτουν όρια στον κρατικό δανεισμό, προκειμένου να διασφαλίσουν την αξία του ευρώ. Ειδικότερα, τίθεται πλαφόν στο 3% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό έλλειμμα και στο 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος, ενώ στην περίπτωση που τα όρια ξεπεραστούν, τότε λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.

Ωστόσο, τα όρια αυτά σπανίως τηρούνται, ενώ ιδίως μετά την πανδημία το χρέος των κρατών μελών εκτοξεύθηκε και τα μέτρα μείωσης του χρέους κρίνονται ανεπαρκή. Εξ ου και το ΔΝΤ προτείνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός Ταμείου Δημοσιονομικής Ικανότητας, το οποίο θα χρηματοδοτείται μέσω κοινής έκδοσης χρέους και θα διευκόλυνε τα κράτη μέλη στην διαχείριση κρίσεων. Σημειώνεται ότι η πρόταση αυτή έχει λάβει εν μέρει μορφή μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Καμπανάκι ΔΝΤ για το χρέος: Επείγει η αναδιάρθρωση του δημοσιονομικού πλαισίου στην Ε.Ε.-1

*γράφημα: ΔΝΤ

Επίσης, το Ταμείο προτείνει διαφορετική αντιμετώπιση της περίπτωσης του κάθε κράτους και συγκεκριμένα ζητά να συνδεθεί ο ρυθμός των περικοπών χρέους με το ρίσκο που διατρέχει η κάθε χώρα. Έτσι, όσα κράτη αντιμετωπίζουν περιορισμένους δημοσιονομικούς κινδύνους και έχουν χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ θα είχαν μεγαλύτερη ευελιξία, εξετάζοντας παράλληλα και τα ρίσκα που ενδέχεται να διατρέχουν. Το πλαίσιο που προτείνει το ΔΝΤ θα έδινε κίνητρο για ενίσχυση των κρατικών δημοσιονομικών ταμείων, μέσω των οποίων η κάθε χώρα θα είχε τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε ξαφνικά σοκ και να υιοθετήσει αντικυκλική πολιτική.

Τέλος, το ΔΝΤ συστήνει την ενίσχυση των εθνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Βάσει του σχεδίου αυτού όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν σαφή μεσοπρόθεσμο προσανατολισμό, ο οποίος θα παρακολουθείται από ανεξάρτητες εθνικές αρχές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Ύφεση το βασικό σενάριο για φέτος – Τι «βλέπουν» οι οικονομολόγοι

BofA: Αυξάνονται οι ανησυχίες για τα χρέη – Το παράδειγμα της Ελλάδας

Αντιμέτωπη με νέο σοκ η Ευρώπη: Πώς το ράλι του φυσικού αερίου αλλάζει τα δεδομένα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News