Ρωσία και Δύση εντείνουν τον ενεργειακό πόλεμο. Η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία για επίθεση στη Ζαπορίζια
Εντείνοντας τον ενεργειακό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει κλειστό τον κύριο αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και οι χώρες της G7 δήλωσαν ότι σχεδιάζουν ανώτατο όριο τιμών στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Η αντιπαράθεση σχετικά με τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου είναι αποτέλεσμα της εξάμηνης εισβολής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας το βαθύ ρήγμα που έχει προκαλέσει μεταξύ της Μόσχας και των δυτικών εθνών.
Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις το Σάββατο για μια αποτυχημένη προσπάθεια κατάληψης του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια που αποτέλεσε κέντρο διεθνούς ανησυχίας τις τελευταίες εβδομάδες.
Το υπουργείο είπε ότι μια ουκρανική ναυτική δύναμη περισσότερων από 250 στρατιωτών επιχείρησε να προσγειωθεί στην ακτή μιας λίμνης κοντά στο εργοστάσιο, που είναι ο μεγαλύτερος σταθμός πυρηνικής ενέργειας της Ευρώπης.
«Παρά την παρουσία εκπροσώπων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, το καθεστώς του Κιέβου προσπάθησε για άλλη μια φορά να καταλάβει το εργοστάσιο», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.
Το Reuters αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την ανακοίνωση.
Το Κίεβο και η Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες για επιθέσεις στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, ο οποίος κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, αλλά είναι συνδεδεμένος με το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και εξακολουθεί να λειτουργεί από ουκρανικό προσωπικό.
Ομάδα επιθεωρητών της IAEA έφτασε στο εργοστάσιο την Πέμπτη για να αξιολογήσει την ασφάλειά του. Ο επικεφαλής της, Ραφαέλ Γκρόσι, μετά την επιστροφή του σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία, είπε ότι η ακεραιότητα του εργοστασίου είχε παραβιαστεί πολλές φορές.
Την Παρασκευή ο Γκρόσι είπε ότι αναμένει να εκπονήσει μια έκθεση για την ασφάλεια του εργοστασίου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και δύο ειδικοί από την ομάδα επιθεωρήσεων της IAEA θα παραμείνουν στο εργοστάσιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ένας αντιδραστήρας στο εργοτάξιο επανασυνδέθηκε στο δίκτυο της Ουκρανίας την Παρασκευή, μια ημέρα αφότου έκλεισε λόγω βομβαρδισμών κοντά, ανακοίνωσε η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας Energoatom.
Η Ουκρανία και η Δύση έχουν πει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την τοποθεσία ως βάση για βαρέα όπλα σε μια κίνηση να αποθαρρύνει την Ουκρανία να κινηθεί εναντίον της. Η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στις διεθνείς εκκλήσεις για αποχώρηση των στρατευμάτων από το εργοστάσιο και αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διέψευσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία είχε βαρέα όπλα στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής ή κοντά σε αυτό και κατηγόρησε την Ουκρανία ότι διαπράττει «πυρηνική τρομοκρατία» μέσω των επιθέσεων της στις εγκαταστάσεις.
Η Τουρκία προσφέρθηκε το Σάββατο να διευκολύνει την κατάσταση στη Ζαπορίζια. Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας ότι η χώρα του θα μπορούσε να έχει ένα ρόλο διευκόλυνσης των επαφών, αναφορικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης, τις εξελίξεις αναφορικά με τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, εκφράζοντας και την αποφασιστικότητά τους για τη συνέχιση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου σύμφωνα με τα σχέδια, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.
Ο Ερντογάν και ο Πούτιν συμφώνησαν να συζητήσουν τα ζητήματα που υπάρχουν με λεπτομέρειες όταν θα συναντηθούν στην Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν για μία διάσκεψη στις 15-16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Αέριο και πετρέλαιο
Στην ανακοίνωσή του την Παρασκευή ότι δεν θα συνεχίσει τις αποστολές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 όπως αναμενόταν, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom που ελέγχεται από το κράτος ανέφερε ότι αυτό οφείλεται σε τεχνικό σφάλμα.
Η Gazprom δήλωσε το Σάββατο ότι η Siemens Energy ήταν έτοιμη να βοηθήσει στην επισκευή κατεστραμμένου εξοπλισμού, αλλά ότι δεν υπήρχε πουθενά διαθέσιμο ανταλλακτικό για την εκτέλεση των εργασιών. Η Siemens, από την άλλη πλευρά, είπε ότι δεν της έχει ανατεθεί να πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης για τον αγωγό, αλλά είναι διαθέσιμη.
Ο Nord Stream 1, ο οποίος εκτείνεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα για να τροφοδοτεί τη Γερμανία και άλλους, επρόκειτο να επαναλειτουργήσει, μετά από τριήμερη διακοπή για συντήρηση, το Σάββατο στις 01:00 GMT.
Η Μόσχα κατηγόρησε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου για παρεμπόδιση των συνηθισμένων εργασιών και συντήρησης του Nord Stream 1. Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον κατηγορούν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως μοχλό πίεσης.
Η απροσδιόριστη καθυστέρηση στην επανέναρξη των παραδόσεων φυσικού αερίου θα επιβαρύνει τα προβλήματα της Ευρώπης όσον αφορά την εξασφάλιση καυσίμων για το χειμώνα με το κόστος ζωής να έχει ήδη αυξηθεί, λόγω των τιμών της ενέργειας.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά πλούσιων χωρών -Βρετανίας, Καναδάς, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας και Ηνωμένων Πολιτειών- δήλωσαν την Παρασκευή ότι ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου είχε σκοπό να «μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει τον επιθετικό πόλεμο που διεξάγει, περιορίζοντας ταυτόχρονα τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας».
Το Κρεμλίνο -που αποκαλεί τη σύγκρουση «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση»- δήλωσε ότι θα σταματήσει να πουλά πετρέλαιο σε όποιες χώρες εφάρμοσαν το ανώτατο όριο.
moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters
Διαβάστε επίσης:
Ρωσία: Στέλνει αέριο μέσω της Ουκρανίας, μετά το κλείσιμο του Nord Stream
Siemens Energy: Η διαρροή δεν είναι λόγος να σταματήσει η λειτουργία του Nord Stream 1
Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Το πράσινο φως έδωσε η G7
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News