Business & Finance Τετάρτη 31/08/2022, 22:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένει ο κίνδυνος χρεοκοπίας για τη Naftogaz

Παραμένει ο κίνδυνος χρεοκοπίας για τη Naftogaz

Παραμένει ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ουκρανίας Naftogaz καθώς, μετά την πρόταση να καθυστερήσει τις πληρωμές του χρέους για δύο χρόνια λόγω του πολέμου με τη Ρωσία, εξασφάλισε μόνο την υποστήριξη των κατόχων ενός από τα εν λόγω ομόλογα την Τετάρτη.

Η Naftogaz είπε ότι οι κάτοχοι των ομολόγων της που λήγουν το 2024 συμφώνησαν να αναβάλει τις πληρωμές της, αλλά οι κάτοχοι των χρεογράφων του 2026 δεν το είχαν κάνει.

Οι κάτοχοι του άλλου κύριου ομολόγου του, το οποίο θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί πλήρως φέτος, είχαν ήδη απορρίψει πρόταση νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Naftogaz, η οποία αντιπροσώπευε σχεδόν το 17% των συνολικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού της Ουκρανίας πέρυσι, ήταν σε αθέτηση υποχρεώσεων από τότε που έχασε πληρωμές χρέους αξίας σχεδόν 1 δισ. δολ. τον περασμένο μήνα.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έδειξαν ότι το 77% των ομολογιούχων του 2024 υποστήριξε το σχέδιο, αλλά μόνο το 43% των συμμετεχόντων κατόχων ομολόγων του 2026 το έκανε, πολύ λιγότερο από το 75% που απαιτείται.

«Για αυτήν την έκδοση ευρωομολόγων που λήγουν το 2024, η αναδιάρθρωση ήταν επιτυχής, ενώ για άλλα ζητήματα, πρέπει ακόμα να βρούμε μια λύση», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz, Γιούρι Βιτρένκο.

«Οι αποδόσεις είναι πολύ υψηλές, οι αγοραίες αξίες είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με την ονομαστική αξία, γι’ αυτό δεν είναι εύκολη πώληση».

Ο Βιτρένκο πρόσθεσε ότι η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, που είναι κύριος κάτοχος των ομολόγων του 2024, ήταν κρίσιμη για τη διασφάλιση αυτού του θετικού αποτελέσματος.

Η διοίκηση της Naftogaz ανέφερε σε δήλωση παράλληλα με την κανονιστική κατάθεση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ότι «εξετάζει τα επόμενα βήματα μαζί με το Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας ως μοναδικό μέτοχο και το Υπουργείο Οικονομικών».

Η Naftogaz παραμένει υπό διάταξη που απαγορεύει στην εταιρεία να πραγματοποιεί πληρωμές που σχετίζονται με χρέη χωρίς την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

Η εταιρεία είπε ότι ζήτησε από την κυβέρνηση να εγκρίνει συναλλαγές που σχετίζονται με το εγκεκριμένο αίτημα στους κατόχους των ομολόγων του 2024.

«Στο εγγύς μέλλον, η Naftogaz θα απευθυνθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας με πρόταση να αναπτύξει κοινή θέση για περαιτέρω ενέργειες για την αναδιάρθρωση των ευρωομολόγων της εταιρείας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο κανάλι της στο Telegram.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News