Διαγραφή φοιτητικών χρεών στις ΗΠΑ: Γιατί κάποιοι είναι δυσαρεστημένοι;
Το πολυαναμενόμενο σχέδιο για την αντιμετώπιση του συνεχώς αυξανόμενου φοιτητικού χρέους, το οποίο ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 1,6 τρισ. δολαρίων, έδωσε αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η αμερικανική κυβέρνηση θα «διαγράψει» 10.000 από τα κρατικά φοιτητικά δάνεια για οφειλέτες με εισόδημα κάτω των 125.000 δολαρίων ετησίως ή ζευγάρια με κοινά εισοδήματα κάτω των 250.000 δολαρίων. Επίσης, δικαιούχοι είναι και όσοι πήραν επιδοτήσεις Pell, που απευθύνονται σε χαμηλόμισθους φοιτητές, με διαγραφή συνολικά 20.000 δολαρίων.
Τέλος, η κυβέρνηση παρέτεινε για μία ακόμη φορά την προθεσμία αποπληρωμής μέχρι το τέλος του έτους, ενώ σκοπεύει να βάλει πλαφόν στις μηνιαίες καταβολές στο 5% των εισοδημάτων.
Ποιος επωφελείται; Όλοι οι πρώην φοιτητές που δανείστηκαν χρήματα από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης για την ανώτατη εκπαίδευση και όσοι είναι τώρα φοιτητές και έλαβαν δάνειο πριν την 1η Ιουλίου αυτού του έτους. Εκτιμάται συνολικά πως θα διαγραφούν χρέη σε περίπου 20 εκατ. Αμερικανούς, σχεδόν το ένα τρίτο όσων έχουν φοιτητικά χρέη. Η ελάφρυνση δεν αφορά όσους πήραν ιδιωτικά δάνεια ή όσους τα έχουν αποπληρώσει πλήρως.
Ποιος είναι ευχαριστημένος; Προφανώς όσοι φοιτητές δικαιούνται ελάφρυνση, αλλά και οι προοδευτικοί εντός του κόμματος των Δημοκρατικών, παρότι ορισμένοι γερουσιαστές θέλουν ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση, αλλά και άρση των εισοδηματικών κριτηρίων. Ο Μπάιντεν ελπίζει ότι έτσι θα τραβήξει τους νέους ψηφοφόρους στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Ποιος δεν είναι και τόσο ευχαριστημένος; Οι περισσότεροι οικομολόγοι. Ενδεικτικά, ο Larry Summers, ο οποίος συνεργάστηκε με τις κυβερνήσεις Κλίντον και Ομπάμα προειδοποίησε ότι η διαγραφή χρεών θα σπρώξει ακόμη υψηλότερα τον πληθωρισμό, καθώς θα δώσει επιπλέον χρήματα στους Αμερικανούς, αυξάνοντας τις δαπάνες, ενόσω οι τιμές είναι ήδη υψηλότατες.
Ποιοι είναι δυσαρεστημένοι; Πολλοί γονείς και τα παιδιά τους, που αποταμίευσαν χρήματα προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη. Κυρίως όμως, οι Ρεπουμπλικανοί.
«Οι Ρεπουμπλικανοί βλέπουν την ευκαιρία να δείξουν ότι οι φορολογούμενοι επιχορηγούν τους Αμερικανούς αποφοίτους πανεπιστημίων, οι οποίοι τείνουν να έχουν υψηλότερα εισοδήματα και περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Jon Lieber, εκτελεστικός διευθυντής για τις ΗΠΑ στην Eurasia Group.
moneyreview.gr με πληροφορίες από GZERO
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Διαγράφονται 10.000 δολάρια σε φοιτητικά δάνεια
Προβλέψεις του Mr Big Short: Τα ευρεία μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ είναι καταστροφικά
Πάουελ: Η συγκράτηση του πληθωρισμού απαιτεί επώδυνα μέτρα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News