Η «σφαγή του γουρουνιού»: Το νέο κόλπο των απατεώνων και πώς να προστατευτείτε
Το λένε «σφαγή του γουρουνιού» (pig butchering) και είναι το νέο κόλπο των απατεώνων για να αποσπούν χρήματα από ανυποψίαστα θύματα στην εποχή του crypto.
Στην απάτη τύπου «pig butchering», ο απατεώνας δημιουργεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τα θύματά του, προτού τελικά τα πιέσει να καταθέσουν όλο και περισσότερα κρυπτονομίσματα σε ψεύτικα ψηφιακά wallets ή σε ιστοσελίδες που ελέγχονται από εκείνον.
Το κόλπο ονομάστηκε «σφαγή του γουρουνιού» γιατί οι απατεώνες «ταΐζουν τα θύματά τους με υποσχέσεις για έρωτες ή για πλούτη, πριν τους εξαπατήσουν και πάρουν όλα τα χρήματά τους», σύμφωνα με έκθεση του FBI.
Όλα ξεκινούν αθώα. Το θύμα λαμβάνει ένα μήνυμα μέσω Whatsapp, text ή σε άλλη εφαρμογή όπως το Tinder. Το μήνυμα, που συχνά προέρχεται από κάποιο προφίλ με τη φωτογραφία ενός ελκυστικού ατόμου, μοιάζει να προορίζεται για κάποιον άλλο.
Από το σημείο αυτό, ο απατεώνας δουλεύει για να χτίσει μία σχέση με το θύμα του. Δεν ζητά χρήματα αμέσως, αλλά φροντίζει πρώτα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του στόχου του.
Μπορεί, για παράδειγμα, να του πει: Δεν θέλεις να έχεις αρκετά χρήματα για τα παιδιά σου;
Έτσι, όταν πείσει το θύμα να κάνει μία δήθεν βέβαιη επένδυση, μπορεί αρχικά να του δώσει ένα μικρό χρηματικό ποσό, για να του δείξει ότι η επένδυσή του αυτή αποδίδει και να τον πιέσει να βάλει ακόμα περισσότερα χρήματα. Στο τέλος, ο απατεώνας εξαφανίζεται, μαζί με τα χρήματα του θύματός του.
Πώς να προστατευτείτε
Το «pig butchering» γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, καθώς το 2021, περίπου 429 εκατ. δολάρια χάθηκαν από τέτοιου είδους απάτες, σύμφωνα με το FBI.
Υπάρχουν όμως τρόποι να προστατευτεί κανείς.
«Αρχικά, μην λαμβάνετε επενδυτικές συμβουλές από άτομα που συναντάτε στο Tinder», λέει στο CNBC ο Joshua Crumbaugh, της Phishfirewall. «Εάν μάθατε για κάποιο fund ή κρυπτονόμισμα κλπ μέσω οποιασδήποτε μορφής social media ή επικοινωνίας την οποία δεν ξεκινήσατε εσείς, να είστε πολύ δύσπιστοι», προσθέτει.
Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί όταν μία επένδυση έχει αποδόσεις υψηλότερες από τον μέσο όρο της αγοράς, «ειδικά εάν σας δείχνουν γρήγορες αποδόσεις και θέλετε να επενδύσετε περισσότερα χρήματα αμέσως μετά την αρχική επένδυσή σας».
Και ένας γενικός κανόνας για την αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι ότι οι υψηλές αποδόσεις ενέχουν υψηλό κίνδυνο. Μην περιμένετε υψηλές αποδόσεις χωρίς ρίσκο, γιατί κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Χάκερς: Λεία 1,9 δισ. δολαρίων από κρυπτο-ληστείες φέτος
Ηλεκτρονικές απάτες: Οι δέκα πιο συχνές παγίδες – Οδηγός άμυνας
Πώς εξαπατήθηκε επιχειρηματίας με τη μέθοδο Business Email Compromise
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News