Ενεργειακός στραγγαλισμός της Ευρώπης: Το σχέδιο του Πούτιν για υποχώρηση της Ουκρανίας
Έμμεση πίεση προς την Ουκρανία προσδοκά να ασκήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω των υψηλών τιμών ενέργειας και των πιθανών ενεργειακών ελλείψεων. Ειδικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος ελπίζει πως η Ευρώπη θα υποκύψει στις πιέσεις της ενεργειακής κρίσης και θα πείσει την Ουκρανία να προχωρήσει σε ανακωχή με ρωσικούς όρους.
Σύμφωνα μάλιστα με πηγές που επικαλείται το Reuters, από την πλευρά της Ρωσίας πρόκειται για την μοναδική πιθανή δίοδο προς ανακωχή, δεδομένου ότι το Κίεβο αρνείται να διαπραγματευτεί μέχρι να αποχωρήσουν πλήρως οι ρωσικές δυνάμεις από τη χώρα.
«Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για τους Ευρωπαίους. Ενδέχεται να δούμε διαμαρτυρίες, αναστάτωση. Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως σκεφτούν διπλά για την συνέχιση της στήριξης προς την Ουκρανία και να σκεφτούν ότι ήρθε η ώρα για ανακωχή», δηλώνει στο Reuters πηγή προσκείμενη στις ρωσικές αρχές.
Δεύτερο άτομο με γνώση των σχεδίων παρατήρησε πως ήδη η ευρωπαϊκή ενότητα εμφανίζει σημάδια διάβρωσης και αναμένει ότι η τάση αυτή θα επιδεινωθεί τον χειμώνα. «Θα είναι πολύ δύσκολο εάν ο πόλεμος φτάσει μέχρι το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Επομένως, υπάρχει ελπίδα ότι (οι Ουκρανοί) θα ζητήσουν ειρήνη», σημειώνει.
Η Ουκρανία και οι σύμμαχοι της χώρας δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως κανείς δεν υποστηρίζει την υποχώρηση των Ουκρανών. Μάλιστα, το Κίεβο αναμένει ότι θα μπορέσει να αλλάξει το ταμπλό, καθώς δέχθηκε στρατιωτική στήριξη δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ παράλληλα το ηθικό είναι ψηλά λόγω επιτυχημένων επιθέσεων σε ρωσικούς στόχους-κλειδιά.
Ο ρωσικός στρατός θα πρέπει να υποστεί σημαντικές στρατηγικές ήττες, προκειμένου η ζυγαριά να κλίνει υπέρ της Ουκρανίας, δήλωσε στο Reuters ο Mykhailo Podolyak, προεδρικός σύμβουλος στην Ουκρανία. Σημειώνεται πως το Κίεβο έχει κάνει επανειλημμένως λόγο για μία μεγάλη αντεπίθεση για ανάκτηση των εδαφών στο νότιο κομμάτι της χώρας, όπου όμως η ρωσική πλευρά έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της.
Ενέργεια
Από την έναρξη των εχθροπραξιών, οι ενεργειακές τιμές έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά, ενώ η Ε.Ε. επέβαλε εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα και μερικό εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου. Από την πλευρά της, η Ρωσία, μείωσε σε μεγάλο βαθμό τις εισαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Παρότι το ευρωπαϊκό μπλοκ αναζητά εναλλακτικές, η άμεση αντικατάσταση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων είναι δύσκολη και μέχρι στιγμής ανεπαρκής.
Παράλληλα, τα έσοδα της Ρωσίας από εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου διογκώνονται, συνεχίζοντας να στηρίζουν τον πόλεμο.
Μία από τις πηγές του Reuters δήλωσε ότι η Μόσχα στην περίπτωση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων θα ζητήσει να κατοχυρώσει τα κατειλημμένα εδάφη, ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς και την δέσμευση από το Κίεβο να μην αντιδράσει με στρατιωτικές δυνάμεις.
Σημειώνεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αρνηθεί να δεσμευτεί σε οποιαδήποτε συμφωνία με τα τρέχοντα σύνορα, προκειμένου να «ηρεμήσει» η Μόσχα. Ο σύμβουλός του σημείωσε ότι η Δύση παρέχει αρκετά όπλα προκειμένου να «μην πέσει», αλλά όχι αρκετά ώστε να εξασφαλίσει τη νίκη για την Ουκρανία.
Στόχος
Αμερικάνοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως ο Πούτιν εμμένει στον αρχικό του στόχο για κατάληψη του Κιέβου, χωρίς όμως να μπορεί να τον επιτύχει. Επίσης «βλέπουν» ότι η ρωσική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει και πιστεύουν ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει αρκετό καιρό ακόμη. Πάντως, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει ελάχιστα τον τελευταίο μήνα.
Οσο περισσότερο παρατείνεται ο πόλεμος, όμωςν, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος για διχασμό στη Δύση σε ό,τι αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας, αφού οι τιμές ρεύματος, τροφίμων και καυσίμων συνεχίζουν να ανεβαίνουν.
Πυρηνικά
Ο Tony Brenton, πρώην Βρετανός πρέσβης στη Ρωσία, δήλωσε ότι η Δύση «σε κάποια στιγμή» ίσως υποχρεωθεί να «σπρώξει τους Ουκρανούς σε ορισμένους άβολους συμβιβασμούς», εκτός εάν το Κίεβο επιτύχει κάποια εξαιρετικά σημαντική νίκη. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση εκμεταλλευόμενη τα πυρηνικά, στην περίπτωση που δεχθεί μία εξευτελιστική ήττα. Η Ρωσία από την πλευρά της έχει αρνηθεί επανειλημμένως ότι θα καταφύγει στην χρήση πυρηνικών όπλων.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Ευρώπη, Ρωσία, Ουκρανία: Τρεις αγώνες δρόμου ξαναστήνουν το ταμπλό
Bruegel: 280 δισ. ευρώ τα μέτρα κατά της ακρίβειας στην Ευρώπη
Allianz στο MR: Ασκήσεις ισορροπίας στην Ευρωζώνη – Οι προοπτικές της Ελλάδας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News