Business & Finance Παρασκευή 19/08/2022, 15:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανική οικονομία: Ισχυρή εξάρτηση από την Κίνα

Γερμανική οικονομία: Ισχυρή εξάρτηση από την Κίνα

Η γερμανική οικονομία αύξησε την εξάρτησή της από την Κίνα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, με τις άμεσες επενδύσεις και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να φθάνει σε νέα ύψη, παρά την πολιτική πίεση που υφίσταται το Βερολίνο να απομακρυνθεί από το Πεκίνο.

Παράλληλα, σύμφωνα με σχετική ανάλυση από το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο IW,η αύξηση των γερμανικών εξαγωγών προς την Κίνα περιορίσθηκε σημαντικά, μείωση που οι οικονομολόγοι αποδίδουν στην στροφή προς την τοπική παραγωγή στην κινεζική αγορά.

«Η γερμανική οικονομία είναι πολύ περισσότερο εξαρτημένη από την Κίνα από ό,τι το αντίστροφο», δηλώνει ο Juergen Matthes, επικεφαλής της μελέτης, προειδοποιώντας ότι η εξάρτηση αυτή θέτει ένα πολιτικό πρόβλημα, καθώς η στάση του Πεκίνου απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην Ταϊβάν δημιουργεί ζήτημα για τις επιχειρηματικές σχέσεις της Γερμανίας με τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

«Ακόμη, παρά τους κινδύνους και τα προβλήματα, οι οικονομικές αλληλεξαρτήσεις με την Κίνα κινήθηκαν προς την λάθος κατεύθυνση με τρομερούς ρυθμούς κατά το πρώτο ήμισυ του 2022», σημειώνει ο οικονομολόγος.

Η έρευνα δείχνει ότι οι γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα έφθασαν στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ στο διάστημα ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Ιούνιο, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 6,2 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2000. «Η κινεζική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και η βραχυπρόθεσμη κερδοφορία που προκύπτει είναι εξαιρετικά ελκυστική», εξηγεί ο Juergen Matthes.

Οι κινεζικές εισαγωγές γερμανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 12,4% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, έναντι 3,4% το 2000, ενώ οι γερμανικές εισαγωγές κινεζικών προϊόντων εκτοξεύθηκαν κατά 45,7% σε σχέση με το 2000 κατά την ίδια περίοδο του έτους, διαπιστώνει η μελέτη. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας ως προς την Κίνα αυξήθηκε στα σχεδόν 41 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο, και το χάσμα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Το Ινστιτούτο ζητεί ριζική αλλαγή πολιτικής, με την μείωση των κινήτρων στις επιχειρηματικές δραστηριότητες με την Κίνα και στροφή προς εμπορικές συναλλαγές με άλλες αναδυόμενες οικονομίες, κυρίως στην Ασία.

Ο Juergen Matthes ζητά επίσης από τις γερμανικές επιχειρήσεις να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα, προειδοποιώντας ότι τυχόν κυρώσεις της Δύσης κατά του Πεκίνου, σε περίπτωση, για παράδειγμα, εισβολής στην Ταϊβάν, θα απειλήσουν με πτώχευση τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα.

«Διαφορετικά κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση ‘too big to fail’ (υπερβολικά σημαντικές για να καταρρεύσουν), σαν αυτήν που είδαμε με τις τράπεζες» κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, λέει.

Διαβάστε επίσης:

Ifo: Η αποπαγκοσμιοποίηση μας κάνει φτωχότερους – Το κόστος απεξάρτησης της Γερμανίας από την Κίνα

Ώρα σκληρών αποφάσεων στη Γερμανία: SOS εκπέμπει η ατμομηχανή της Ευρώπης

Ενεργειακή κρίση: Αντιμέτωπη με την αποβιομηχάνιση η Γερμανία;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News