Πώς η κρίση του ρωσικού φυσικού αερίου επηρέασε τη γερμανική Uniper
Η γερμανική εταιρεία Uniper είναι το πιο υψηλού προφίλ εταιρικό θύμα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, καθώς ισχυρίζεται ότι ο μακροπρόθεσμος ρωσικός εταίρος της, η Gazprom την έχει φέρει στο χείλος της αφερεγγυότητας με την παρακράτηση φυσικού αερίου.
Περιγράφοντας τον εαυτό του ως «πιόνι» στην κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας τον περασμένο μήνα έλαβε κρατική ενίσχυση 15 δισ. ευρώ, ώστε να μπορεί να αντέξει οικονομικά να αγοράσει από αλλού.
Η Ρωσία ανέφερε τα προβλήματα με τους στροβίλους ως λόγο για τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μέσω της κύριας γραμμής στη Γερμανία, Nord Stream 1, ενώ άλλα κανάλια εξαγωγής είναι επίσης αχρησιμοποίητα ή με μειωμένη χρήση χωρητικότητας.
Η Uniper ανέφερε την Τετάρτη ζημιά 12,3 δισ. ευρώ (12,5 δισ. δολ.) η οποία οφείλεται στις περικοπές των ρωσικών εξαγωγών.
Να πώς η Uniper κατέληξε σε τόσο δεινή κατάσταση.
Αύγουστος
Η Γερμανία ορίζει φόρο φυσικού αερίου που επιτρέπει στην Uniper και τους ανταγωνιστές της να μετακυλίσουν το 90% του κόστους που σχετίζεται με τις αγορές φυσικού αερίου για να αντισταθμίσουν τις χαμηλότερες προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στους πελάτες από την 1η Οκτωβρίου, σε μια κίνηση να σώσει τους εισαγωγείς της.
Ιούλιος
Η γερμανική κυβέρνηση συναινεί σε μια συμφωνία διάσωσης της Uniper ύψους 15 δισ. ευρώ και θα λάβει μερίδιο 30% και υπερτετραπλασιάσει το πιστωτικό όριο με τον κρατικό δανειστή KfW σε 9 δισ. ευρώ.
Η Γερμανία δεσμεύτηκε νωρίτερα να συγκεντρώσει χρήματα μέσω εισφοράς φυσικού αερίου για να χρηματοδοτήσει προγράμματα διάσωσης για εισαγωγείς και να διατηρήσει τη διανομή φυσικού αερίου της.
Η Gazprom μειώνει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 (NS1) στο ένα πέμπτο της χωρητικότητας.
Ιούνιος
Η Ρωσία σταματά τις εξαγωγές φυσικού αερίου μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, επικαλούμενη την καθυστερημένη επιστροφή του απαραίτητου εξοπλισμού στην κύρια διαδρομή NS 1. Οι ροές του NS 1 πέφτουν στο 40% της χωρητικότητας.
Η Uniper αποσύρει τις προοπτικές για το 2022 και ζητά διάσωση.
Μάιος
Η Uniper εφαρμόζει την απαίτηση της Μόσχας να πληρώσει για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, η οποία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να παραβιάσει τις κυρώσεις.
Απρίλιος
Η Uniper επλήγη κατά 3 δισ. ευρώ καθαρές ζημιές πρώτου τριμήνου, απομειώσεις που σχετίζονται με τη ρωσική μονάδα παραγωγής UPRO.MM.
Μάρτιος
Η Uniper προσπαθεί να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών σηματοδοτώντας την έξοδο από τη Ρωσία και την πώληση του μεριδίου 83,7% της Unipro.
Φεβρουάριος
Η Uniper λέει ότι θα προτείνει μείωση 95% στο μέρισμά της για το 2021.
Η σύνδεση του αγωγού Nord Stream 2 στην οποία ήταν συγχρηματοδότης, εγκαταλείφθηκε εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφήνοντας απομείωση 1 δισ. ευρώ. Θα είχε διπλασιάσει τη χωρητικότητα του NS 1 των 55 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.
Η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου εισβάλλει στην Ουκρανία, αποκαλώντας την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της γειτονικής της χώρας.
Ιανουάριος
Η Uniper εξασφαλίζει πιστωτικές διευκολύνσεις ύψους 10 δισ. ευρώ από τον βασικό μέτοχο Fortum και τη γερμανική κρατική τράπεζα KfW συν 1,8 δισ. ευρώ σε τραπεζικά δάνεια σε μια προληπτική κίνηση για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών και της αστάθειας.
2021
Οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου άρχισαν να ακολουθούν μία πιο σφικτή πολιτική σε μια προσπάθεια ανάκαμψης μετά την πανδημία και η Ρωσία άρχισε να στέλνει μειωμένη ποσότητα προς τη Δύση, επικαλούμενη την επικείμενη έναρξη του Nord Stream 2, η οποία είπε ότι θα αυξήσει την προσφορά.
Η Uniper, η οποία ένιωθε ήδη πίεση από τη στροφή σε πιο πράσινες πηγές ενέργειας και τον στόχο για απαλλαγή από τον άνθρακα που οδήγησε στο κλείσιμο των εργοστασίων άνθρακα, υποστήριζε σε όλη τη διάρκεια ότι η Ρωσία ήταν ένας αξιόπιστος φορτωτής.
Η Uniper αντιπροσωπεύει την κληρονομιά της Ruhrgas την οποία ανέλαβε η E.ON το 2003 και απορρόφησε πλήρως το 2013.
Η E.ON απέκλεισε την πλειοψηφία της Uniper το 2016 και αργότερα συμφώνησε να πουλήσει το υπόλοιπο μερίδιο της στη Fortum, η οποία κατέχει τώρα το 78%.
moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News