Business & Finance Τετάρτη 17/08/2022, 13:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λύγισε» το νορβηγικό επενδυτικό ταμείο: Στη σκιά του πολέμου το πρώτο εξάμηνο

«Λύγισε» το νορβηγικό επενδυτικό ταμείο: Στη σκιά του πολέμου το πρώτο εξάμηνο

Aπώλειες-ρεκόρ σε βάθος εξαμήνου κατέγραψε το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, λυγίζοντας υπό την πίεση των επιτοκιακών αυξήσεων, του πληθωρισμού και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που πυροδότησαν έντονες διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,3 τρισ. δολαρίων κατέγραψε απώλειες 174 δισ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του έτους (συρρίκνωση 14,4%). Αναλύοντας τα ανησυχητικά αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Nicolai Tangen δήλωσε πως «η αγορά χαρακτηρίζεται από αύξηση των επιτοκίων, υψηλό πληθωρισμό και έναν πόλεμο στην Ευρώπη», ενώ τόνισε ότι «οι μετοχές της τεχνολογίας κινήθηκαν ιδιαίτερα άσχημα με απόδοση -28%».

Κατά τον ίδιο, η νέα παγκόσμια «κανονικότητα» είναι όλο και μεγαλύτερη αβεβαιότητα και ανάληψη μεγαλύτερου κινδύνου. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τώρα το ταμείο βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα ενώπιον των μεγαλύτερων αλλαγών εδώ και 30 χρόνια λόγω των γεωπολιτικών επιπτώσεων του ουκρανικού πολέμου.

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, θετικές αποδόσεις (13%) στο χαρτοφυλάκιο του ταμείου είχε μόνο ο ενεργειακός τομέας εξαιτίας της αύξησης των τιμών στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα πετρελαϊκά προϊόντα.

Υπενθυμίζεται πως στις 27 Φεβρουαρίου, το ταμείο αποφάσισε να αποδεσμευτεί από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στον απόηχο της εισβολής. Ωστόσο, αντιμετώπισε προβλήματα στην εφαρμογή της απόφασης, καθώς η Ρωσία απαγόρευσε σε ξένους να πραγματοποιούν συναλλαγές στα χρηματιστήριά της.

Το επενδυτικό ταμείο δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990 με σκοπό τις επενδύσεις των εσόδων από τον νορβηγικό ενεργειακό τομέα. Συνολικά, στο χαρτοφυλάκιό του έχει 9.000 μετοχές και για πρώτη φορά πέρυσι επένδυσε σε πράσινες υποδομές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News