Τέλος εποχής για τις startup της Silicon Valley
«Βροχή» παραιτήσεων από ιδρυτές εταιρειών εν μέσω μεγάλης πτώσης των αγορών
Οι νεαροί βασιλιάδες της Silicon Valley εγκαταλείπουν τις νεοφυείς εταιρείες τους. Με συναισθηματικά φορτισμένες ευχές και ελπίδες, αποχαιρετούν τις εταιρείες που ίδρυσαν και διηύθυναν. Τις τελευταίες εβδομάδες, παραιτήθηκε ο Μπεν Ζίλμπερμαν, συνιδρυτής της ψηφιακής πλατφόρμας Pinterest, ο Τζο Γκέμπια, συνιδρυτής της Airbnb, ανακοίνωσε την επικείμενη αποχώρησή του από το τιμόνι της εταιρείας του και ο Απούρβα Μέτα, ιδρυτής της εφαρμογής κατ’ οίκον παράδοσης τροφίμων Instacart, είπε ότι μέσα στο έτος θα τερματίσει τη θητεία του ως εκτελεστικού προέδρου της εταιρείας. Παραιτήθηκαν, άλλωστε, φέτος οι ιδρυτές των Twitter, Peloton, Medium και Microstrategy.
Οι παραιτήσεις αυτές σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής για τις νεοφυείς εταιρείες, οι οποίες την περασμένη δεκαετία αναδύθηκαν από τη Σίλικον Βάλεϊ με μεγάλες χρηματιστηριακές αξίες και αντιπροσωπεύουν μια εποχή. Τα τελευταία χρόνια, οι επενδυτές τοποθέτησαν τεράστια ποσά χρημάτων σε αυτές τις νεοφυείς, που έγιναν γνωστές ως «μονόκεροι», αξίας δηλαδή ενός δισ. δολ. και άνω, και οι ιδρυτές τους έχουν αντιμετωπισθεί ως μεγάλοι οραματιστές. Ως ιδρυτές των εταιρειών τους είχαν δώσει μάχες για να διασφαλίσουν πως θα έχουν προνομιακά δικαιώματα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιρειών τους και τις διατήρησαν υπό τον έλεγχό τους. Αποτέλεσαν μια καινούργια γενιά επιχειρηματιών διαφορετική από την προηγούμενη, που συχνά αντικαθίστατο από πιο έμπειρα στελέχη και σε κάποιες περιπτώσεις εξαναγκάζονταν να πουλήσουν το μερίδιό τους. Ωστόσο η φετινή δραματική πτώση των χρηματιστηρίων έπληξε τις εταιρείες τους πολύ και όλα άρχισαν να αλλάζουν. Οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις νεοφυείς και ανάγκασαν τις νέες αυτές εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ σε μειώσεις κόστους και προσεκτική αλλαγή πορείας. Και δεν φεύγουν ακριβώς με ψηλά το κεφάλι. Οι μετοχές της Pinterest έχουν σημειώσει συνολική πτώση 60% στους τελευταίους 12 μήνες, της Airbnb πτώση 25% και της Instacart 40%.
Ο Μαρκ Ζούκερμπεγκ ενσαρκώνει πλήρως το σύγχρονο πρότυπο του νεαρού επιχειρηματία. Ηταν θρασύς, χωρίς να σέβεται τα ήθη της επιχειρηματικής κοινότητας και κατάφερε να διατηρήσει αλώβητα τα συμφέροντά του στο Facebook, δημιουργώντας μια «σχολή» από νέους επιχειρηματίες με ανάλογα προνόμια και ανάλογη αντιμετώπιση από τους επενδυτές. Παρέμεναν στο τιμόνι της επιχείρησής τους ακόμη κι όταν αυτή είχε αναπτυχθεί και αναπτύξει δεξιότητες που τους υπερέβαιναν. Διατήρησαν όλοι τις εταιρείες τους εκτός χρηματιστηρίου για όσο περισσότερο μπορούσαν, ενώ όλοι έδειχναν κατανόηση στα σφάλματά τους, κάτι που σπανίως συνέβη σε γυναίκες αντίστοιχές τους. Και κάποιοι από αυτούς βγήκαν εκτός ελέγχου. Ο Ανταμ Νιούμαν, για παράδειγμα, ξόδευε αλόγιστα με αποτέλεσμα να εκπαραθυρωθεί το 2018 από την εταιρεία του, Wework, μολονότι διατηρούσε πλειοψηφικό πακέτο. Ο Τράβις Καλάνιτς ομοίως απεπέμφθη από την Uber το 2017 παρά τον μεγάλο όγκο μετοχών που είχε στην κατοχή του. Οπως αποδεικνύεται, η διοίκηση μιας εισηγμένης εταιρείας με τα εμπιστευτικά καθήκοντα που συνεπάγεται, τις επικρίσεις των αναλυτών και τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου είναι δύσκολη υπόθεση. Εν μέσω των προβλημάτων που έφερε η μεγάλη πτώση των αγορών, οι ιδρυτές των νεοφυών εγκαταλείπουν την εξουσία και τον έλεγχο που είχαν άλλοτε διεκδικήσει. Και όπως επισημαίνει ο 34χρονος επενδυτής Τρέις Κοέν, αφού κατάλαβαν ότι τώρα πρέπει να εργαστούν πολύ πιο σκληρά για πολύ λιγότερα, οι ιδρυτές των νεοφυών «αφήνουν κάποια στελέχη να αναλάβουν το τιμόνι της εταιρείας τους και να την αναπτύξουν με άλλου είδους κίνητρα».
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News