ΕΚΤ: Πώς επιδρούν σε ΑΕΠ και πληθωρισμό τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης
Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προσφέρουν στήριξη στην οικονομία της και περιορίζουν τις ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις, συμπεραίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σε οικονομικό της δελτίο σχετικά με τον αντίκτυπο των δημοσιονομικών μέτρων στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης και τον πληθωρισμό, οι συγγραφείς εκτιμούν ότι το 2022 τα μέτρα αυτά θα δώσουν ώθηση κατά 0,4% στην οικονομία των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ. Παράλληλα, με τον ίδιο ρυθμό (0,4%) προβλέπουν ότι θα επιβραδυνθούν οι τιμές καταναλωτή εξαιτίας των μέτρων αυτών.
Ωστόσο για το 2023, οι οικονομολόγοι είναι πιο φειδωλοί στις προβλέψεις τους, καθώς κάνουν λόγο για ώθηση της τάξεως του 0,4% στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης από τα μέτρα στήριξης και ταυτόχρονα επιβράδυνση του πληθωρισμού κατά μόλις 0,1% εξαιτίας αυτών.
Ο αντίκτυπος του πληθωρισμού, ο οποίος τροφοδοτείται κυρίως από την ενέργεια, θα εξαρτηθεί από το πόσο οι κρατικές επιδοτήσεις επηρεάζουν τις τιμές καταναλωτή, καθώς και από άλλες εξελίξεις οι οποίες θα προκύψουν από τα ειδικά χαρακτηριστικά των μέτρων που υιοθετεί κάθε χώρα.
Ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα των μέτρων τα οποία στοχεύουν στην τόνωση της βραχυπρόθεσμης κατανάλωσης και ιδίως για την περίοδο 2023/24 από την πραγματική επίδραση των αμυντικών δαπανών. Οι αναλυτές στην έκθεση επισημαίνουν ότι κατά την προαναφερόμενη διετία, οι αμυντικές δαπάνες των χωρών της Ευρωζώνης θα αυξηθούν.
Η σύνθεση των μέτρων
Τα περισσότερα από τα μέτρα που εγκρίθηκαν το 2022 κατευθύνθηκαν προς τα νοικοκυριά (σχεδόν το 70% του συνόλου των μέτρων). Σε αρκετές χώρες υπήρξε μεγαλύτερη στήριξη σε επιχειρήσεις στους κλάδους που επηρεάζονται περισσότερο, όμως η στήριξη αυτή έχει πιο περιορισμένο δημοσιονομικό αντίκτυπο.
Όσον αφορά τον αντίκτυπό τους, περίπου το 12% των μέτρων της Ευρωζώνης είχαν στόχευση τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα (μέτρα που εφαρμόζονται με σαφή καθορισμένα εισοδηματικά κριτήρια). Αυτά τα στοχευμένα μέτρα υιοθετήθηκαν με τη μορφή εκπτώσεων, κουπονιών για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ή της θέρμανσης και εφάπαξ πληρωμών στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.
Περί του 54% των συνολικών μέτρων υπολογίζεται ότι αναλογεί στη μη στοχευμένη στήριξη προς τα νοικοκυριά, ενώ το υπόλοιπο 34% περιλαμβάνει μεταβιβάσεις σε επιχειρήσεις και άλλα μέτρα τα οποία δεν έχουν εισοδηματικά κριτήρια.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
EKT: Το ύψος των επιτοκιακών αυξήσεων θα καθοριστεί από τον πληθωρισμό
Έρευνα ΕΚΤ: Αναθεώρηση αναλυτών επί τα χείρω για πληθωρισμό, ανάπτυξη
Είναι η ύφεση το τίμημα που θα πληρώσουμε για τον έλεγχο του πληθωρισμού;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News