Διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου στη Λετονία ανακοίνωσε η Gazprom
Η ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε το Σάββατο ότι σταμάτησε να προμηθεύει τη γειτονική της Λετονία με φυσικό αέριο, κατηγορώντας την για παραβίαση των όρων απόσυρσης φυσικού αερίου.
Η Ρωσία έχει ήδη διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σύμφωνα με εντολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που απαιτούσε τη δημιουργία λογαριασμών σε ρούβλι σε ρωσική τράπεζα ως μέρος του νέου συστήματος διακανονισμού .
Η Ρωσία έχει επίσης σταματήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στη Shell Energy Europe στη Γερμανία.
Σε δήλωσή της το Σάββατο, η Gazprom δεν διευκρίνισε ποιους όρους απόσυρσης φυσικού αερίου φέρεται να έχει παραβιάσει η Λετονία.
Η κίνηση της Gazprom έρχεται μια ημέρα αφότου η λετονική εταιρεία ενέργειας Latvijas Gaze δήλωσε ότι αγόραζε φυσικό αέριο από τη Ρωσία και πλήρωνε σε ευρώ και όχι σε ρούβλια που απαιτούνται κατά τις συναλλαγές με την Gazprom.
Εκπρόσωπος της Latvijas Gaze, ωστόσο, είπε την Παρασκευή ότι το φυσικό αέριο που αγόραζε η εταιρεία δεν ήταν από την Gazprom. Η Latvijas Gaze δεν κατονομάζει τον πάροχο της, επικαλούμενη το επιχειρηματικό απόρρητο.
Η Latvijas Gaze δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο το Σάββατο μετά την ανακοίνωση της Gazprom.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο θα απαιτούσε από τις χώρες που χαρακτηρίζονται ως «μη φιλικές» στη στάση τους στη σύγκρουση στην Ουκρανία να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -η οποία έχει προειδοποιήσει ότι η συμμόρφωση με την εντολή του Πούτιν θα μπορούσε να παραβιάσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Μόσχας- προέτρεψε τις εταιρείες της ΕΕ να συνεχίσουν να πληρώνουν στο νόμισμα που έχει συμφωνηθεί στα συμβόλαιά τους με την Gazprom, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι σε ευρώ ή δολάρια.
Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News