Πυρηνική ενέργεια στη Γερμανία: Ένα comeback που «σβήνει» προσπάθειες δεκαετιών
Το ενδεχόμενο να παρατείνει την ζωή των πυρηνικών αντιδραστήρων εξετάζει η Γερμανία, ενδεχομένως ανατρέποντας τις προσπάθειες – σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο- τουλάχιστον μίας δεκαετίας για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας.
Ακόμη και η ίδια η διερεύνηση της εναλλακτικής αυτής καταδεικνύει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού σε ό,τι αφορά την ενεργειακή της ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα η Ρωσία σφίγγει περισσότερο τη θηλιά με την περαιτέρω μείωση των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream.
Το ζήτημα της πυρηνικής, το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1970, επέστρεψε δυναμικά στο τραπέζι το 2011 μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα. Έκτοτε, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας δεσμεύονται για σταδιακή απεξάρτηση από την πυρηνική με τελικό σημείο το 2022. Μάλιστα, μέχρι και τον προηγούμενο μήνα ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνήθηκε την πρόταση για παράταση της ζωής των μονάδων πυρηνικής.
Μόλις τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, οι Πράσινοι – με διαφορά οι πιο έντονοι επικριτές της πυρηνικής ενέργειας – φαίνεται πως έχουν «μαλακώσει» ενόψει της ενεργειακής κρίσης στη χώρα και την Ευρώπη. «Σε κάθε στιγμή αυτής της κρίσης οφείλουμε να αντιδρούμε αντίστοιχα με την τρέχουσα κατάσταση και να εξετάζουμε κάθε μέτρο», δήλωσε η επικεφαλής των Πράσινων Ricarda Lang, η οποία προσέθεσε ότι είναι χρέος της γερμανικής κυβέρνησης να αποτρέψει ένα κύμα φτώχειας.
Προειδοποιήσεις
Βιομηχανικοί παράγοντες της Γερμανίας προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες στην περίπτωση που οι ροές φυσικού αερίου προς τη χώρα διακοπούν πλήρως. Μάλιστα, η κορυφαία ένωση της βιομηχανίας προέβλεψε νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι ενδέχεται να καταρρεύσουν ολόκληροι οικονομικοί κλάδοι και μαζί να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, στην περίπτωση που σταματήσουν οι ροές.
«Οι εταιρείες αναμένουν ότι το κλίμα θα γίνει πολύ πιο δύσκολο τους ερχόμενους μήνες. Επίσης ήταν λιγότερο ευχαριστημένες με την τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε ο Clemens Fuest, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo. «Η Γερμανία είναι στο χείλος της ύφεσης», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην διολίσθηση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider
Διαβάστε επίσης:
Νord Stream: Στο 20% της μέγιστης δυναμικότητας η ροή φυσικού αερίου
Πώς θα λειτουργήσει ο πανευρωπαϊκός μηχανισμός που προτείνει η Ελλάδα
Handelsblatt: Η Γερμανία συνυπεύθυνη για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News