Business & Finance Παρασκευή 15/07/2022, 22:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλώνει η στάθμη του Ρήνου: Πιο δύσκολη η μεταφορά εμπορευμάτων στην κεντρική Ευρώπη

Χαμηλώνει η στάθμη του Ρήνου: Πιο δύσκολη η μεταφορά εμπορευμάτων στην κεντρική Ευρώπη

Η ροή των εμπορευμάτων προς την ενδοχώρα της Ευρώπης αρχίζει να γίνεται προβληματική, καθώς η στάθμη του νερού στον ποταμό Ρήνο συνεχίζει να μειώνεται. 

Η έλλειψη νερού συμβάλει τα μέγιστα στα προβλήματα προμήθειας προϊόντων πετρελαίου στην Ελβετία και εμποδίζει τουλάχιστον δύο σταθμούς παραγωγής ενέργειας στη Γερμανία να εξασφαλίσουν όλο τον άνθρακα που χρειάζονται. Επιπλέον, οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες της γηραιάς ηπείρου προβλέπεται να ανέβουν ακόμη περισσότερο την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο ποταμός Ρήνος μήκους περίπου 800 μιλίων (1.288 χιλιομέτρων) τρέχει από την Ελβετία στη Βόρεια Θάλασσα και χρησιμοποιείται για τη μεταφορά δεκάδων εκατομμυρίων τόνων εμπορευμάτων μέσω της ενδοχώρας της Ευρώπης. Τα επίπεδα των υδάτων βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο για τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου τουλάχιστον από το 2007, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, περιορίζοντας την ποσότητα καυσίμων, άνθρακα και άλλων ζωτικής σημασίας φορτίων που μπορούν να μεταφέρουν οι φορτηγίδες μέσω του ποταμού.

Rhine water level at Kaub is at lowest seasonally since at least 2007
  

Αυτό, σε συνδυασμό με ζητήματα χωρητικότητας στους γερμανικούς σιδηροδρόμους, σημαίνει ότι η Ελβετία αντιμετωπίζει προβλήματα όσον αφορά στις προμήθειες προϊόντων πετρελαίου, κυρίως ντίζελ και πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με εισαγωγείς καυσίμων της.

Εν τω μεταξύ, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στο Μανχέιμ και στην Καρλσρούη στη Γερμανία, τους οποίους διαχειρίζονται οι Grosskraftwerk Mannheim AG και EnBW AG, δυσκολεύονται να προμηθεύονται άνθρακα λόγω των ρηχών νερών – την ώρα που η χώρα ανησυχεί ότι η Ρωσία δεν θα ξαναρχίσει τις ροές στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1. Ωστόσο, οι εταιρείες σημειώνουν ότι οι δραστηριότητες παραγωγής τους δεν επηρεάζονται επί του παρόντος.

Λόγω της σφιχτής αγοράς άνθρακα και των χαμηλών επιπέδων του Ρήνου που καθιστούν δύσκολη την τροφοδοσία του καυσίμου, μόνο το 65% της χωρητικότητας άνθρακα της Γερμανίας θα είναι διαθέσιμο τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την αναλύτρια της S&P Global Commodity Insights, Sabrina Kernbichler.

Η Γερμανία εισάγει επίσης προϊόντα πετρελαίου μέχρι τον Ρήνο, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων και πετρελαίου θέρμανσης. Επί του παρόντος δεν υπάρχει έλλειψη βενζίνης ή ντίζελ στη χώρα, σύμφωνα με τον Herbert Rabl, εκπρόσωπο της Tankstellen-Interessenverband e.V., η οποία εκπροσωπεί μισθωτές και ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων στη Γερμανία.

Η Shell — στην οποία ανήκουν τα διυλιστήρια Wesseling και Godorf κατά μήκος του Ρήνου — παρακολουθεί την κατάσταση, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News