Business & Finance Πέμπτη 14/07/2022, 07:14
GZERO

Ευρώπη, Ρωσία, Ουκρανία: Τρεις αγώνες δρόμου ξαναστήνουν το ταμπλό

Ευρώπη, Ρωσία, Ουκρανία: Τρεις αγώνες δρόμου ξαναστήνουν το ταμπλό

Με φόντο το αδιέξοδο στην σύρραξη, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ευρώπη, οι τρεις πλευρές που επηρεάζονται περισσότερο από τον πόλεμο, έχουν επιδοθεί η καθεμία σε έναν αγώνα δρόμου, ο οποίος εξελίσσεται με φρενήρεις ρυθμούς και πρόκειται να διαμορφώσει τις εξελίξεις τον χειμώνα.

Ο αγώνας στη Ρωσία

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν περισσότερο οπλισμό από τις ουκρανικές, αλλά αρχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με έλλειψη ανδρών, με αποτέλεσμα σε αυτή τη φάση να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν κάποιο μεγάλο χτύπημα του αντιπάλου. Ο Πούτιν φαίνεται πως δεν μπόρεσε να αντλήσει μεγάλο αριθμό στρατιωτών από τον ρωσικό πληθυσμό, αλλά η κυβέρνησή του προσπαθεί τώρα να στρατολογήσει κάθε διαθέσιμο άνδρα, προσφέροντας υψηλότατες αποδοχές και αυξάνοντας το όριο από 40 στα 65 έτη.

Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία προσπαθεί να επιστρατεύσει μεγάλο αριθμό στρατιωτών από τις κατεχόμενες περιοχές. Οι νέοι στρατιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται, στρατιωτικά και πολιτικά, ώστε να κρατήσουν τις κατεχόμενες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι χτίζουν άμυνες που θα μπορούν να αντέξουν σφοδρούς βομβαρδισμούς και δημιουργούν διοικήσεις, προκειμένου να μπορούν να κηρύξουν δημοψηφίσματα σχετικά με την ανεξαρτησία ή την προσάρτηση στη Ρωσία.

Ο αγώνας στην Ουκρανία

Οι ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά υποχωρούν, χρειάζεται οπωσδήποτε να προβούν σε μία αντεπίθεση μεγάλης κλίμακας μέσα στους επόμενους μήνες. Εάν δεν μπορέσουν να ανακόψουν την δυναμική της Ρωσίας μέχρι τον Νοέμβριο, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ενδέχεται να μην είναι πρόθυμες να βοηθήσουν το Κίεβο με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η ουκρανική οικονομία.

Μία επιτυχημένη αντεπίθεση προϋποθέτει πολύ περισσότερα όπλα ακριβείας από τη Δύση, ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις να έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν στρατηγικούς στόχους που στηρίζουν την δυναμική της Ρωσίας. Επίσης, απαιτείται εκτενής εκπαίδευση για την χρήση αυτών των όπλων και χρηματική στήριξη, ώστε να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση της Ουκρανίας. Τα πράγματα αυτά θα έπρεπε να έχουν συμβεί ήδη προ πολλού.

Ο αγώνας της Ευρώπης

Οι επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας προκύπτουν εν μέρει από τις προειδοποιήσεις ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουν να προετοιμαστούν για έναν χειμώνα χωρίς τη ρωσική ενέργεια. Ειδικότερα, η Γερμανία, με την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αλλά και τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, έχει σοβαρά διλήμματα.

«Εάν η Ρωσία διακόψει ξαφνικά σχεδόν όλες τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, το Βερολίνο ενδέχεται να δυσκολευτεί να αντεπεξέλθει με την υψηλή ζήτηση για θέρμανση τον επόμενο χειμώνα, ενδεχομένως υποχρεώνοντάς το να επιβάλει περιορισμούς στην τροφοδοσία ορισμένων κλάδων και να λάβει μέτρα, τα οποία θα πλήξουν τους καταναλωτές», προειδοποίησε η Naz Masraff της Eurasia Group.

Οι φόβοι αυτός είναι δικαιολογημένοι, αφού η Gazpom μείωσε τις ροές φυσικού αερίου στη Γερμανία κατά 60% τον Ιούνιο. Η εταιρεία επικαλέστηκε τεχνικά προβλήματα, αλλά η γερμανική κυβέρνηση (ορθώς) το βλέπει ως επίδειξη ισχύος από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ως μία υπενθύμιση ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ελέγξει τον ρυθμό ανάπτυξης των σχεδίων της, προκειμένου να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.

Η γερμανική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις για διασφάλιση φυσικού αερίου από άλλες πηγές και για την αναπλήρωση των αποθεμάτων. Επίσης, επαναφέρει την χρήση λιγνίτη για ηλεκτροδότηση, ζητώντας παράλληλα από την βιομηχανία και τους καταναλωτές να περιορίσουν την χρήση ενέργειας. Επίσης, εξετάζεται εάν θα παραταθεί η ζωή των τριών πυρηνικών αντιδραστήρων που εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα, οι οποίοι επρόκειτο να κλείσουν στο τέλος του έτους.

Ο καθοριστικός παράγοντας

Η κατάληξη αυτών των τριών δοκιμασιών θα καθορίσει το πώς θα φαίνεται η Ουκρανία στον χάρτη, όταν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι διαπραγματευτούν σοβαρά για την λήξη του πολέμου.

Η ημέρα αυτή απέχει ακόμη, διότι και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να νικήσουν, παρότι δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμη τι σημαίνει νίκη ούτε στη Μόσχα ούτε στην Ουκρανία. Τώρα, η Ρωσία θέλει να καταλάβει περισσότερο έδαφος και να υποχρεώσει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να σταματήσουν να στοιχηματίζουν υπέρ της Ουκρανίας. Από την πλευρά της η Ουκρανία θέλει να αντιμετωπίσει τον Πούτιν με ένα μεγάλο χτύπημα και να διασφαλίσει ότι η στήριξη της Δύσης θα παραμείνει.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι τη στιγμή που ο χειμώνας θα ξαναστήσει το ταμπλό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από GZERO

Διαβάστε επίσης:

Ρεύμα: Βραχυκύκλωμα στον νέο μηχανισμό εν αναμονή της απόφασης Πούτιν

Δικό μας προϊόν, δικοί μας κανόνες: Η Ρωσία προειδοποιεί για το φυσικό αέριο

IEA: Προετοιμαστείτε για πλήρη διακοπή στο ρωσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News